Το χοροθέατρο Οκτάνα στο Χαλάνδρι!

25.04.2007
Με μία δυναμική και επιτυχημένη παρουσία επανέκαμψε στο χορευτικό χάρτη της χώρας το χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ. Με την παραγωγή «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Σχεδίασμα Β΄», που αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας εμπνευσμένης από το ομώνυμο έργο του Διονυσίου Σολωμού, ο Κωνσταντίνος Ρήγος και η ομάδα σε ένα καθαρά πολιτικό έργο διερευνούν θέσεις και στάσεις του ατόμου σε μεγάλα θέματα που θέτει ο σύγχρονος κόσμος.
Πότε: Πέμπτη 3 έως Δευτέρα 7 Μαΐου 2007, στις 9 μ.μ.
Τι: Χοροθέατρο Οκτάνα- Κωνσταντίνος Ρήγος, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Σχεδίασμα Β»

Με μία δυναμική και επιτυχημένη παρουσία επανέκαμψε στο χορευτικό χάρτη της χώρας το χοροθέατρο ΟΚΤΑΝΑ. Με την παραγωγή «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Σχεδίασμα Β», που αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας εμπνευσμένης από το ομώνυμο έργο του Διονυσίου Σολωμού, ο Κωνσταντίνος Ρήγος και η ομάδα σε ένα καθαρά πολιτικό έργο διερευνούν θέσεις και στάσεις του ατόμου σε μεγάλα θέματα που θέτει ο σύγχρονος κόσμος.

Πρόκειται για μία παράσταση που δομείται πάνω σε ανταγωνιστικές αντιθέσεις αντίστοιχες του έργου του Σολωμού και της Ρομαντικής παράδοσης, στην οποία επανέρχεται συνεχώς, στις τελευταίες δουλειές του, ο Κωνσταντίνος Ρήγος. Η αντίφαση που ενυπάρχει στον τίτλο του ποιήματος βρίσκεται στο κέντρο της προβληματικής της παράστασης: η ελευθερία και η στέρησή της, οι ανοιχτοί χώροι και η απεραντοσύνη της φύσης και ο εγκλεισμός, η ελεύθερη και η κατευθυνόμενη βούληση, το όνειρο και ο εφιάλτης, το ηθικό μεγαλείο και η απελπισία.

Η χορογραφία εμβαθύνει στην ψυχολογία των ηρώων οι οποίοι βρίσκονται μέσα σ’ έναν κλειστό χώρο, θεωρητικά το Mεσολόγγι, και φωτίζει έντονα τις διαφορετικές καταστάσεις. Με επιμονή σε κινήσεις και πράξεις που περικλείουν μεγάλες αντιθέσεις περνά από την ακινησία στην ξέφρενη κίνηση, από τη δράση στην αδράνεια, από τη σιωπή στο θόρυβο, από την απάθεια στο σοκ, από την ηρεμία στην έκδηλη αγωνία. Η κίνηση άλλες φορές σπασμωδική, άλλες λυρική είναι πάντα κατακερματισμένη σαν τον λόγο του ποιητή και οδηγεί το σώμα σε οριακές καταστάσεις.

Επί σκηνής βρίσκονται δύο ομάδες: οι χορευτές και τα πρόσωπα-πολιορκητές που τους παρακολουθούν. Επτά χορευτές μέσα σ’ ένα σκηνικό από καθρέφτες προσπαθούν να αποδράσουν από την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ενώ ένα πλήθος 25 ανθρώπων τους παρακολουθεί να αγωνιούν. Ο εγκλεισμός τους δεν έχει σχέση μόνο με το φυσικό χώρο αλλά και με την αδυναμία τους να ξεφύγουν από την αντανάκλαση της εικόνας τους. Η ιδέα των συνεχών αντικατοπτρισμών κυριαρχεί στην παράσταση και λόγω του σκηνικού χώρου αλλά και λόγω της ομάδας-αγέλης που παρακολουθεί «διψασμένη» ότι συμβαίνει επί σκηνής, χωρίς όμως να τη διακρίνει καμία διάθεση παρέμβασης ή συμμετοχής. Μαζί τους και ο θεατής ο οποίος από τη δική του θέση παρακολουθεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σύγχρονο κοινωνικό-πολιτικό σχόλιο: για το πώς η οποιαδήποτε πολιορκία γίνεται απλά, ένα θέαμα, σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις του τελευταίου χρόνου.

Σκηνοθεσία - Χορογραφία - Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας
Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος
Κοστούμια: Νατάσσα Δημητρίου
Σύμβουλος Σκηνογράφος: Λίζα Ψωμιάδου
Σύμβουλος Δραματουργίας: Ξένια Αηδονοπούλου
Βοηθός Διευθυντή Παραγωγής: Αφροδίτη Χριστοδούλου/ PRO4
Διεύθυνση Παραγωγής: Μανόλης Σάρδης/ PRO4
Οργάνωση & Διεύθυνση Παραγωγής: PRO 4

Χορεύουν:
Παναγιώτης Κοντόνης, Amalia Bennet, Νάνσυ Σταματοπούλου, Δήμητρα Χαραλάμπους, Σάββας Μπαλτζής, Francois Renault, Edouard Pelleray και 25 καλεσμένοι

Πότε: Πέμπτη 3 έως Δευτέρα 7 Μαΐου 2007
Τιμή εισιτηρίου: €25, €15 (φοιτητικό)
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 210 7234567, www.ticketservices.gr