«Κατά συνθήκην ψεύδη» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

03.05.2007
Η Θεατρική ομάδα Αντίστιξη θα παρουσιάσει το Σάββατο 2, την Κυριακή 3, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κάτω Χώρος, σε 4 μοναδικές παραστάσεις το δραματουργικό project του Νίκου Γουδανάκη «Κατά συνθήκην ψεύδη».
Η Θεατρική ομάδα Αντίστιξη θα παρουσιάσει το Σάββατο 2, την Κυριακή 3, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Ιουνίου στο Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κάτω Χώρος), σε 4 μοναδικές παραστάσεις το δραματουργικό project του Νίκου Γουδανάκη «Κατά συνθήκην ψεύδη».

Τα «Κατά Συνθήκην Ψεύδη» βασίζονται σε δύο θεατρικές φιγούρες, η μία του Jean Cocteau, και η άλλη, του August Strindberg. Δυο φιγούρες γυναικών, που κανονικά, σε μια ορθόδοξη σκηνική παρουσίαση θα μονολογούσαν, εδώ συναντιούνται επί σκηνής ως δύο γυναίκες που συνδιαλέγονται, ανταγωνίζονται, διεκδικούν, και αλληλοσυμπληρώνονται.
Πρόκειται για ένα θεατρικό παιχνίδι που παίζει με την αλήθεια και το ψέμα, μέσα από τους ρόλους που καλείται να υπηρετήσει η γυναίκα στην αληθινή ζωή, αλλά και μέσα από τα κατά συνθήκην ψεύδη που συνειδητά υπηρετεί ως γυναίκα-καλλιτέχνις ή γυναίκα που συνειδητά ψεύδεται. Τελικά, ποια τα επικινδυνότερα κατά συνθήκην ψεύδη, είναι ένα ερώτημα που αγωνιωδώς ερευνάται σε αυτό το σκηνικό παιχνίδι, που από την ειρωνεία, πηδά το μελόδραμα, ανατρέποντάς το πάλι με ένα ψέμα, ή ειρωνεία. Η αλήθεια παίζει διαρκώς κρυφτούλι, και η ζωή είναι μια διαρκής αυταπάτη, όπως ένα Luna Park, μια αίθουσα με καθρέφτες.

Η μία γυναίκα, φιγούρα βασισμένη στο κείμενο «Le Menteur», γνωστότερο στην Ελλάδα ως «Η ψεύτρα», εδώ μια γυναίκα που ζει μέσα στο κατά συνθήκην ψεύδος της τέχνης, εκτός κοινωνικής νομιμότητας, και η δεύτερη γυναίκα, βασισμένη στην «Πιο δυνατή» του Strindberg, φαινομενικά "νόμιμη", που ζει στο θεσμοποιημένο ψεύδος του κοινωνικού της ρόλου, ως γυναίκα. Η σκηνική παρουσίαση παίζει με την αλήθεια και το ψέμα της ζωής μας, σαν ένα χαμένο παιδί στο luna park, σαν ένας άνθρωπος που κοιτάζεται πολύ ώρα στον καθρέφτη του και δεν ξέρει πια, πού είναι το είδωλο, και που το αληθινό πρόσωπο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία-Δραματουργία
: Νίκος Γουδανάκης.
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Κακαβελάκης.
Φωτισμός: Γιώργος Φωτόπουλος.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κώστας Πολύζος.

ΠΑΙΖΟΥΝ
:
Κορίνα Γιώτη, Αγγελική Πετροπετσιώτη.