Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ στην Τεχνόπολη

24.05.2007
Μπορεί το θέμα του φετινού, 12ου κατά σειρά, Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ, που θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από άλλοτε, 14-17 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη, να είναι «Αστικοί μύθοι», όμως στο πρόγραμμά του θα παρουσιάσει μερικούς μύθους της 9ης τέχνης
Μπορεί το θέμα του φετινού, 12ου κατά σειρά, Διεθνούς Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ, που θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα από άλλοτε, 14-17 Ιουνίου, στην Τεχνόπολη, να είναι «Αστικοί μύθοι», όμως στο πρόγραμμά του θα παρουσιάσει μερικούς μύθους της 9ης τέχνης. Ενας απ αυτούς είναι ο Γάλλος Φίλιπ Ντριγιέ, από τους γνωστότερους κομίστες στο κόσμο, με διασημότερο έργο του τη μεταφορά σε κόμικς του «Σαλαμπό» του Φλομπέρ.

Για τον Ντριγιέ, ο οποίος αναμένεται να παραστεί, ετοιμάζεται μεγάλη αναδρομική έκθεση, με δείγματα από ολόκληρο το φάσμα της δουλειάς του - κόμικς, ζωγραφικά έργα, έπιπλα ντιζάιν και ψηφιακές επεξεργασίες του για σκηνικά και κοστούμια σε ταινίες, όπως «Το όνομα του Ρόδου», (δική του η αφίσα με τον Σον Κόνερι) ή το «Star wars».

Αναδρομική έκθεση αφιερώνεται και στον Ούγγρο Φέρενς Πίντερ, τον εικονογράφο που έδωσε αξία στην εικονογράφηση του βιβλίου και στην αισθητική του εξωφύλλου. Πολλά βιβλία αγοράστηκαν μόνο και μόνο για το εξώφυλλό του, εδικά όταν δούλευε στον «Μοντατόρι» στην Ιταλία, έχοντας εγκαταλείψει την πατρίδα του μετά την καταστολή της εξέγερσης του 1956. Σχεδίασε σειρές ολόκληρες και εξώφυλλα έργων των Σιμενόν, Καμί, Γκράχαμ Γκριν κ.ά.

Το Φεστιβάλ παραμένει πλούσιο σε ατομικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων: Του ανανεωτή του είδους, με έντονη εικαστική, συνήθως ασπρόμαυρη, γραφή, Κροάτη Ντάνιελ Τζέτζελι, ο οποίος σήμερα ζει στις ΗΠΑ όπου συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους. Του Ισπανού Ραούλ, σκιτσογράφου της «Ελ Παϊς», με πολλά στυλ, από καρικατούρα έως εικαστικής δύναμης εικόνες, γνωστός από το δίτομο «Βerlin», που αφηγείται την άνοδο του ναζισμού.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση «Οι γείτονες γελάνε» τεσσάρων Τούρκων σχεδιαστών, βασικών συντελεστών του γνωστότερου κομίστικου περιοδικού της Τουρκίας «Leman», με 100.000 αντίτυπα ανά τεύχος. Οι Ραμίλ Ερέρ, Γκιουνέρι Ικόγκλου, Τουνκάι Αγκούν και Μεχτέτ Καζγκάγκ δεν τα πάνε καθόλου καλά με τον εθνικισμό, τον φανατισμό και γενικώς τους -ισμούς. Γι αυτό οι ήρωές τους είναι εμβληματικοί. Το να σε πουν Μπεκίρ στην Τουρκία, λένε, παραπέμπει στον «αραχτό» ακτιβιστή Μπεκίρ του «Leman». Παρομοίως και για έναν άλλο ήρωά τους, τον φωνακλά ταξιτζή Κοτζαλάκ.

35 ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

Το Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού «Βαβέλ» είναι πλέον ένας καταξιωμένος θεσμός της Αθήνας και κατά γενική ομολογία η πιο επιτυχημένη νεανική πολιτιστική εκδήλωση, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως νέους.

Η θεματική κεντρική έκθεση ανήκει πάντα στους Ελληνες δημιουργούς. Τριάντα πέντε συνολικά σχεδιαστές θα καταθέσουν τις ιδέες τους πάνω στους «Αστικούς Μύθους». Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Σπύρος Δερβενιώτης, Γιώργος Δημητρίου/ Δημήτρης Βανέλλης, Πέτρος Ζερβός, Ηλίας Κυριαζής, Ελενα Ναβροζίδου, Αλεξία Οθωναίου, Θανάσης Πέτρου, Soloup κ.ά.

Από το Φεστιβάλ δεν θα λείψουν τα γκράφιτι, οι ταινίες μικρού μήκους και οι συναυλίες.