Πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Πύργο Μπαζαίου

19.07.2007
Ο Πύργος Μπαζαίου φιλοξενεί για έβδομη συνεχή χρονιά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση οκτακοσίων χρόνων από την Ίδρυση του Δουκάτου της Νάξου από τους Ενετούς.
Ο Πύργος Μπαζαίου φιλοξενεί για έβδομη συνεχή χρονιά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση οκτακοσίων χρόνων από την Ίδρυση του Δουκάτου της Νάξου από τους Ενετούς.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 7ου Φεστιβάλ Νάξου περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και ένα αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το νησί, ως τελειόφοιτος της Εμπορικής Σχολής της Χώρας Νάξου.

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ

28 Ιουλίου (21:30)
'Bella ciao' Συναυλία με το μουσικό σύνολο Carousel
Η Μεσόγειος είναι η πηγή έμπνευσης των Carousel. Ταξιδεύουν στην ευρωπαϊκή μεριά της με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια από την Ιταλία (καντσονέτες, ταραντέλες, παραδοσιακά, ελληνόφωνα κ.ά.), Πορτογαλία, Ισπανία, Κορσική, αλλά και τραγούδια των N.Rota και N. Piovani.

30 Ιουλίου (21:30)
'Tζελσομίνα' της Pierrette Dypoyet, Ερμηνεύει: η Όλια Λαζαρίδου (Ελεύθερη προσαρμογή της ταινίας του Federico Fellini, LaStrada)

4 Αυγούστου (21:30)
'Terra ca nun senti' Συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico

7 & 8 Αυγούστου (21:30)
'Οι αόρατες πόλεις' του I. Calvino.
Θεατρική παράσταση βασισμένη στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο και στα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο με αναφορές στη Βενετία. Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Τιμπλαλέξη. Στο ρόλο του αφηγητή-Μάρκο Πόλο η Εύα Κουκούτση. Παραγωγή του Φεστιβάλ Νάξου με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

9 Αυγούστου (20:00)
'Ο Μάρκο Πόλο στις Αόρατες Πόλεις', προσαρμογή της προηγούμενης παράστασης για νεαρότερες ηλικίες.

10 Αυγούστου (21:30)
'Μπαρόκ: Ιταλικό πάθος' Ρεσιτάλ με τη Σόνια Θεοδωρίδου, σε ερωτικές άριες του 17ου αιώνα. Στο πιάνο ο Νίκος Τσαλίκης. Οι Άριες Αντίκες είναι άριες του 17ου αιώνα, μιας εποχής που διακρίνεται από τον αισθησιασμό της μουσικής πολυμορφίας και του ερωτικού πάθους. Στο ρεσιτάλ αυτό παρουσιάζεται ένα απάνθισμα από άριες των: Scarlatti, Vivaldi, Giordani, Pergolesi, Paisiello, Caccini, Carrissimi κ.ά. που ακούγονται σε έναν αυθεντικό χώρο του 17ου αιώνα, όπως είναι ο Πύργος Μπαζαίου.

12 & 13 Αυγούστου (21:30)
«Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, Ερμηνεύει η Ρούλα Πατεράκη, Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης.

18 Αυγούστου (21:30)
«Έξη πρόσωπα αναζητούν τον κύριο Πιραντέλλο», Βασισμένο στα θεατρικά έργα του Luigi Pirandello «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» και «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Δραματουργική επεξεργασία: Lorenzo Amato - Σκηνοθετούν και παίζουν τα μέλη της ομάδας Drama-therapy «ΑΙΩΝ». Η Παράσταση εντάσσεται στο είδος Devised theatre (θέατρο της επινόησης).

Αφιέρωμα στο ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (1883-1957) με αφορμή την επέτειο των πενήντα χρόνων από το θάνατό του.

20 Αυγούστου (21.00) - «Μαργούνος, περιβόλι Φυσιολατρικών και Πολιτιστικών Δρωμένων» στις Εγκαρές. Μουσική-λογοτεχνική βραδιά. Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών «Καπετάν Μιχάλης» του Μάνου Χατζιδάκι, σε στοίχους Γεράσιμου Σταύρου βασισμένους στο ομώνυμο έργο του Ν. Καζαντζάκη. Η ηθοποιός Αλέκα Παϊζη διαβάζει αποσπάσματα από έργα του Ν. Καζαντζάκη. Στο πιάνο: η Ιρίνα Βαλεντίνοβα. Εισήγηση «Ο Ν. Καζαντζάκης και το θέαμα» - επιλογή κειμένων: Κυριακή Πετράκου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεατρολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ν. Καζαντζάκη. Επιμέλεια: Στέλιος Κρασανάκης.

Διάθεση εισιτηρίων
Πύργος Μπαζαίου 12ο χλμ. Χώρα Νάξου-Αγιασσός Τηλ. 22850 31402
Cafe Citron, παραλία Χώρας, τηλ. 22850 22227
Αποστακτήριο Βαλληνδρά, Χαλκί, τηλ. 22850 31220
Πληροφορίες: www.bazeostower.gr