Ο Χάρι Πότερ ζει (;)!

20.07.2007
Ο Χάρι Πότερ δεν πεθαίνει. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ένα δημοσίευμα των «New York Times», το οποίο ενόχλησε σφόδρα τον βρετανικό εκδοτικό οίκο «Βloomsbury» που το χαρακτήρισε «πολύ θλιβερό».

Ο Χάρι Πότερ δεν πεθαίνει. Αυτό αφήνει να εννοηθεί ένα δημοσίευμα των «New York Times», το οποίο ενόχλησε σφόδρα τον βρετανικό εκδοτικό οίκο «Βloomsbury» που το χαρακτήρισε «πολύ θλιβερό».
Το δημοσίευμα υπογράφει η Μιτσούκο Κακουτάνι, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει προμηθευτεί ένα αντίτυπο του έβδομου βιβλίου του Χάρι Πότερ από βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης την περασμένη Τετάρτη. Η δημοσιογράφος παραθέτει στοιχεία από το περιεχόμενο, αλλά δεν αποκαλύπτει ακριβώς το τέλος, δηλαδή αν η Ρόουλινγκ σκοτώνει τον ήρωά της. Διαβάζοντας, όμως, κάτω από τις γραμμές στο κείμενό της καταλαβαίνουμε ότι η ζάπλουτη συγγραφέας σώζει τον ήρωά της κάνοντάς τον επικό.

Και ενώ ο «Βloomsbury» επιμένει ότι «βασιζόμαστε στη στήριξη των ΜΜΕ να επιτρέψουν στους θαυμαστές να διαβάσουν το βιβλίο μόνοι τους, αντί να πρέπει να διαβάζουν προδημοσιεύματα», γύρω από το αν ο Χάρι Πότερ θα επιζήσει ή όχι, γίνεται ένας παγκόσμιος χαμός, κυρίως ηλεκτρονικός.

Σάββατο 00.01. Ούτε οι λάτρεις ούτε οι αρμόδιοι της εκδοτικής βιομηχανίας του μάγου Χάρι Πότερ μπορούν να περιμένουν έως αυτήν την ώρα που λύνεται το μυστικό των μυστικών: Σε ποιον πέφτει ο κλήρος του θανάτου στο έβδομο και τελευταίο βιβλίο Χάρι Πότερ «Ο Χάρι Πότερ και οι Κλήροι Θανάτου», όπως θα είναι ο ελληνικός τίτλος της έκδοσης στις 3 Νοεμβρίου, από τον «Ψυχογιό»;

Ετσι, λίγες ώρες πριν από την επίσημη παγκόσμια κυκλοφορία παρατηρούνται ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων, αγωγές και απειλές εναντίον όσων προσπαθούν να διαρρεύσουν το φινάλε, δηλώσεις επί δηλώσεων, μάχες για το ποιος θα πρωτοεκμεταλλευτεί τα κέρδη και πλήθος παρασκηνιακών δράσεων.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο οίκος «Scolastic» απείλησε με μηνύσεις δύο εταιρείες διανομής, με την κατηγορία ότι πούλησαν αντίτυπα του βιβλίου πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.

Ο εκδότης δήλωσε: «Ο «Scolastic» πρόσφατα έμαθε πως κάποιοι έχουν ήδη λάβει αντίγραφα του νέου «Χάρι Πότερ» μέσω mail, από τις 17 Ιουλίου, καταστρατηγώντας τα εμπορικά συμβόλαια». Πράγματι μια αγγελία, από την Ατλάντα, εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο που έγραφε: «Εχω ένα αντίτυπο του έβδομου Χάρι Πότερ, στις 17 Ιουλίου, και μπορεί να γίνει δικό σου μέχρι τις 19 Ιουλίου. Βιάσου».

Μέσα σε αυτήν την καταιγίδα η Κίνα προσαρμόστηκε με τις εκκλήσεις (και τις απειλές;) και απέσυρε από το Διαδίκτυο τα σχετικά δημοσιεύματα.

Εκκληση Ρόουλινγκ
Η Ρόουλινγκ ξανάκανε έκκληση για την προφύλαξη της έκπληξης του τέλους: «Θα ήθελα να ζητήσω απ όλους όσοι αποκαλούν τον εαυτό τους θαυμαστές του Χάρι Πότερ να βοηθήσουν στη διαφύλαξη του μυστικού. Σε λίγες ώρες θα ξέρετε τα πάντα».

«Μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι από δύο θάνατοι», μας είπαν από τον «Ψυχογιό», το μόνο που τους έχει επιτραπεί να λένε. Οπως όμως αποκαλύπτει η Μιτσούκο Κακουτάνι των «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι απώλειες αυξάνονται με τρομακτική ταχύτητα και τουλάχιστον μισή ντουζίνα χαρακτήρων πεθαίνουν και πολλοί άλλοι πληγώνονται ή βασανίζονται.

Η δημοσιογράφος, σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι η έβδομη περιπέτεια του Χάρι Πότερ έχει «παραδοσιακό τέλος, μεγάλη οθόνη, χτυποκάρδια, μάχες που είναι ανατριχιαστικές και έναν επίλογο που διαγράφει καθαρά τις μοίρες των ανθρώπων».