Σοφία Φίλντιση, Τα ψυχούδια

08.11.2007
Οι εκδόσεις Ταξιδευτής επανεκδίδουν και παραδίδουν στο ελληνικό κοινό το κλασσικό έργο της Σοφίας Φίλντιση «Τα Ψυχούδια» με σκοπό να παραμείνει ζωντανή μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής πεζογραφίας. To βιβλίο έχει αποσπάσει Έπαινο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Όταν χάνεται μια γλώσσα, χάνεται ένας ολόκληρος κόσμος... κόσμος, με την έννοια του ανθρώπινου και του φυσικού περιβάλλοντος κόσμος... με την έννοια του ψυχισμού· κόσμος, με την έννοια του κοσμήματος, του στολιδιού. Γλώσσα, αλλά με μικρότερη εμβέλεια, είναι και η διάλεκτος, γλώσσα είναι και η ιδιόλεκτος του κάθε ανθρώπου, γλώσσα και η ιδιόλεκτος ενός λογοτέχνη. Δεν επιβιώνουν, όμως, οι ιδιόλεκτοι στην σημερινή ελληνική εμπορική κίνηση του βιβλίου.

Πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα αυτό, οι εκδόσεις Ταξιδευτής επανεκδίδουν και παραδίδουν στο ελληνικό κοινό το κλασσικό έργο της Σοφίας Φίλντιση «Τα Ψυχούδια» με σκοπό να παραμείνει ζωντανή μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής πεζογραφίας. To βιβλίο έχει αποσπάσει Έπαινο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι θεματικές επιλογές της Σοφίας Φίλντιση υπήρξαν σε μεγάλο ποσοστό ιδιοσυγκρασιακά και κοινωνικά προαποφασισμένες. Μην μπορώντας παρά να καταγράψει όσα η ίδια, ή ο κόσμος που την περιέβαλλε, είχε ζήσει (έχοντας, δηλαδή, το σαράκι της γραπτής απομνημόνευσης εκ γενετής) και, από την άλλη, μην μπορώντας να καταγράψει ή να μορφοποιήσει τίποτε άλλο εκτός από την καυτή πραγματικότητα (με την έννοια που της έδινε ο Ηλίας Βενέζης), μακριά από φανταστικές καταφυγές ή υφολογικές αναζητήσεις, που απασχόλησαν άλλου είδους πεζογράφους, η συγγραφέας απαθανάτισε στον αγαπημένο της χάρτινο κόσμο έναν άλλο κόσμο, που έφυγε, κληροδοτώντας, ωστόσο, δυστυχώς, στον τωρινό όλα σχεδόν τα μαρτύριά του, με αλλαγμένη ίσως κάποτε ενδυμασία.

Αυτός ο κόσμος έζησε τον πόνο κι άφησε πίσω του μνημεία και λέξεις και αγγίγματα, και σημαιούλες και σκουλαρίκια, ψυχούδια και παιδιάστικες ζωγραφιές φρίκης. Τίποτε από αυτά δεν έχουμε την πολυτέλεια να το παραδώσουμε στη λήθη, να το σκεπάσει αυτή, κιτρινισμένο σε μια παλιά έκδοση, εξαντλημένη ίσως από καιρό. Το καινούργιο χαρτί ταιριάζει στην αυθεντικότητα των ιστορουμένων.

Εκδόσεις Ταξιδευτής
Τίτλος: Τα ψυχούδια
Συγγραφέας: Σοφία Φίλντιση
183 σελ.
ISBN 960-6748-09-Χ
Τιμή €12,00