Η Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη

24.11.2009
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 η παρουσίαση της έκθεσης «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη» από τον Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κ. Άγγελο Μοσχονά και την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κα. Άννα Μοσχονά - Καλαμάρα.
Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009 η παρουσίαση της έκθεσης «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη» από τον Πρόεδρο του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων κ. Άγγελο Μοσχονά και την Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος κα. Άννα Μοσχονά - Καλαμάρα.

Τη μοναδική αυτή έκθεση Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Χαρακτικής και Διακοσμητικής παρουσιάζουν ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, η «Τεχνόπολις» και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (Ε.Ε.Τ.Ε.), από 21 Δεκεμβρίου 2009 έως και 24 Ιανουαρίου 2010 σε όλους τους χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι).

Πρόκειται για πανελλήνια έκθεση με την συμμετοχή 1200 εικαστικών καλλιτεχνών, παλαιοτέρων και νεοτέρων, ακαδημαϊκών και καθηγητών της ΑΣΚΤ, μέλη του Επιμελητηρίου, που έχει ως στόχο την ανάδειξη της ιστορικής και διαχρονικής διαδρομής του Ε.Ε.Τ.Ε., το οποίο γιορτάζει 65 χρόνια λειτουργίας και εικαστικής δημιουργίας των μελών του, την ερχόμενη χρονιά.

Κεντρικό άξονα της έκθεσης αποτελεί η ανθρώπινη μορφή, θέμα που επιλέχθηκε για δύο λόγους: Πρώτον γιατί δίνει τη δυνατότητα στα μέλη και των τεσσάρων τμημάτων του Ε.Ε.Τ.Ε. να συμμετέχουν, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό π.χ. για τους γλύπτες, εάν το θέμα ήταν τοπίο. Και δεύτερον, γιατί άνθρωπος είναι ο δημιουργός, και άνθρωπος ο αποδέκτης του έργου τέχνης.

Η αίσθηση και το συναίσθημα είναι το κοινό, το ενωτικό χαρακτηριστικό, που προσδίδει παγκοσμιότητα στο έργο τέχνης, που κινητοποιεί συναισθηματικά ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών, ετερόκλητης πνευματικής συγκρότησης. Από την άποψη αυτή, η επίσκεψη της έκθεσης στην «Τεχνόπολις» θα είναι μία ευχάριστη περιήγηση ανάμεσα στα έργα ζωγράφων, γλυπτών, χαρακτών, διακοσμητών, που καλύπτουν χρονικά το διάστημα των 65 χρόνων από τη σύσταση του Επιμελητηρίου έως σήμερα.

Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται παρόμοιας έκτασης διοργάνωση με την παρουσίαση περισσοτέρων από 2000 έργα, μετά το 1987, όταν καταργήθηκε ο θεσμός της Πανελλήνιας Έκθεσης, που διοργάνωνε ανά διετία το Ε.Ε.Τ.Ε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν ενδεικτικά έργα των:
Βικάτου, Αργυρού, Γουναρόπουλου, Σώχου, Μπουζιάνη, Παρθένη, Παπαλουκά, Απάρτη, Κεφαλληνού, Κατράκη, Τάσσου, Γραμματόπουλου, Καπράλου, Παππά, Σκλάβου, Νικολάου, Κεσσανλή, Νικολαίδη, Γαΐτη, Καλαμάρα, Αρμακόλα, Τέτση, Μυταρά, Μπότσογλου, Παπαγιάννη, Ρήνα, Παπαδοπεράκη, Μουστάκα, Κοκκινίδη, κ.ά.

Επίσης, θα εκτεθούν έργα των Ιακωβίδη και Ροϊλού, που εκπροσωπούν την προϊστορία της κατάκτησης ίδρυσης του Επιμελητηρίου.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με υλικό από τα αρχεία του Ε.Ε.Τ.Ε. με ιδιόγραφες αιτήσεις και υπογραφές των ιδρυτικών μελών του, όπως: Παρθένη, Βικάτου, Σώχου, κ.λ.π.

Εγκαίνια: Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, ώρα 19.30
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 - Γκάζι,
Τηλ.: 210 3461589,

Στάση Μετρό: Κεραμεικός
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα - Πέμπτη: 10.00 - 14.00 & 16.00 - 22.00
Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή: 10.00 - 22.00.