"Ο Γαργαληστής" στο Μέγαρο Μουσικής

26.11.2009
«Ο Γαργαληστής» είναι ένας παράξενος Ληστής που δεν κλέβει χρήματα ή τιμαλφή αλλά αυτό που θεωρεί το πιο σπουδαίο πράγμα σε όλο τον κόσμο: το αθώο, αυθόρμητο, ξεκαρδιστικό παιδικό γέλιο.
«Ο Γαργαληστής» είναι ένας παράξενος Ληστής που δεν κλέβει χρήματα ή τιμαλφή αλλά αυτό που θεωρεί το πιο σπουδαίο πράγμα σε όλο τον κόσμο: το αθώο, αυθόρμητο, ξεκαρδιστικό παιδικό γέλιο.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Γαργαληστής θα κάνει την εμφάνισή του και στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής. Από την Παρασκευή 11, μέχρι Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Το μουσικό θέατρο για παιδιά «ο Γαργαληστής» εντάσσεται στο πλαίσιο της δημοφιλούς Σειράς Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής. Ένας Ληστής που κλέβει γέλιο από τα παιδιά που έχουνε πολύ για να το δώσει σ’ άλλα που δεν έχουνε καθόλου.

Ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών που πήρε πνοή χάρη στη φαντασία του μουσικού και παραμυθά Δημήτρη Μπασλάμ κι έκτοτε ταξιδεύει ? με τη μορφή μιας πολυπρόσωπης και απαιτητικής μουσικοθεατρικής παράστασης σε σκηνοθεσία και αφήγηση του Αντώνη Καφετζόπουλου - για να χαρίσει αυθόρμητο γέλιο και αγνή συγκίνηση στους θεατές που τα έχουν ανάγκη.

Στο πλευρό του Γαργαληστή εμφανίζεται και μια «παρέα» τραγουδιστών (Αργύρης Μπακιρτζής, Δημήτρης Μπασλάμ που υπογράφει επίσης τους στίχους και την ενορχήστρωση και Φώτης Σιώτας) και μουσικών η οποία θα ξεδιπλώσει μουσικά την απίθανη ιστορία του. Τη χορογραφία υπογράφουν ο Δημήτρης Σωτηρίου, ο Camilo Bentancor Gallardo και ο Μανώλης Καρυωτάκης.

Το παραμύθι του Γαργαληστή παρουσιάζεται εν μέρει εικονοποιημένο από κινούμενα σχέδια που υπογράφει η ομάδα Chickenworks. Τα σκηνικά και τα κοστούμια συνυπογράφουν η Ράνια Υφαντίδου και η Αλεξάνδρα Μπουσουλένκα, τους φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και την ηχοληψία ο Τίτος Καργιωτάκης. Βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Θανάσης Θαλασσινός.

«?Ζούσε πριν από χρόνια στα βάθη της Ανατολής ένας παράξενος ληστής, καθόλου εγωιστής, ούτε κι εφοπλιστής, παλαιστής, τραγουδιστής, αλλά μέγας ταξιδευτής...». Ένας Ληστής που κουβαλούσε μια κόκκινη καρό τσάντα και ταξίδευε από τόπο σε τόπο για ν’ ανακαλύψει «παιδιά χαρούμενα, που τα έχουν όλα, παιδιά μ’ αγάπη, μ’ ωραία δώρα, παρέα να παίζουν και περίσσια ώρα». Για να τους κλέψει, με το γαργαλητό, λίγο γέλιο από το απόθεμά τους και να το μοιράσει ? με τη βοήθεια της τρελούτσικης θείας του - σε παιδιά που είχαν λίγο. Ίσως πιο λίγο κι από λίγο?

Αυτή είναι η ιστορία του «Γαργαληστή». Μια ιστορία που γεννήθηκε στο μυαλό του Δημήτρη Μπασλάμ όταν γεννήθηκε η κόρη του, η Βερενίκη. Ένα τρυφερό μουσικό παραμύθι που αρχικά καταγράφηκε σε cd (2005) με αφηγητή τον δημοφιλή ηθοποιό Αντώνη Καφετζόπουλο και συντελεστές τους Γιάννη Αγγελάκα, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Σωκράτη Μάλαμα, Μάρθα Φριτζήλα, Γιάννη Χαρούλη και Φώτη Σιώτα.

Ένα παραμύθι που και στην έντυπη εκδοχή του γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία λίγο πριν διασκευαστεί για τη σκηνή παίρνοντας τη μορφή θεατροποιημένης αφήγησης (όπως παρουσιάστηκε στο αρχαίο θέατρο Ολυμπίας) όσο και μιας μουσικοθεατρικής παράστασης ενισχυμένης με video-animation, μουσική και χορό (στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2007).

Info

Τι: Παράσταση «Ο Γαργαληστής»

Που: Μέγαρο μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

Πότε: 11,12,13,14,15,16 Δεκεμβρίου

Ώρες παραστάσεων: 17:00 και 20:00 (με εξαίρεση την πρώτη και τελευταία μέρα όπου οι παραστάσεις θα είναι μόνο βραδινές)

Οι τιμές εισιτηρίων του «Γαργαλιστή» είναι: € 16,00, 30,00, 43,00, 60,00(Διακεκριμένη Ζώνη). Φοιτητικά-Παιδικά: Έκπτωση 50% επί της τιμής της κάθε ζώνης.

Η προπώληση των εισιτηρίων άρχισε