Αφιέρωμα στη ζωγραφική της Μαρίας Πωπ στη Σκουφά

26.11.2009
Μια άλλη Αθήνα, αλλά και μια άλλη Ελλάδα, έτσι όπως μοναδικά την απέδωσε στα έργα της η ζωγράφος Μαρία Πωπ, παρουσιάζει η έκθεση-αφιέρωμα στην εικαστική της διαδρομή, που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Σκουφά στις 3 Δεκεμβρίου.
Μια άλλη Αθήνα, αλλά και μια άλλη Ελλάδα, έτσι όπως μοναδικά την απέδωσε στα έργα της η ζωγράφος Μαρία Πωπ, παρουσιάζει η έκθεση-αφιέρωμα στην εικαστική της διαδρομή, που εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης Σκουφά στις 3 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση που πραγματοποιείται μετά τον χαμό της 97χρονης ζωγράφου τον προηγούμενο Απρίλιο. Το Μεταξουργείο, το Μοναστηράκι, η Καστέλα, η Ύδρα, το Ναύπλιο, η Αίγινα- αγαπημένος τόπος για τη ζωγράφο, όπου ζούσε πολλούς μήνες το χρόνο -νεοκλασικά κτίρια και παραδοσιακά κτίσματα, καφενεία, δρομάκια ξεχασμένα κάτω από την Ακρόπολη, παλιά σπίτια με τις αυλές και τα δέντρα τους, ζωντανεύουν στα έργα της Μαρίας Πωπ.

Κι ακόμα ζωγραφιστές μνήμες από τα ταξίδια της στην Ισπανία, τη δεύτερη πατρίδα της, καθώς ο πατέρας της ήταν ο Ισπανός βιολιστής και διευθυντής ορχήστρας Ιωσήφ Μπουστίνουι, που διετέλεσε Διευθυντής και Μαέστρος και στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Οι χώροι, οι απείραχτοι ακόμα από τον πολιτισμό των ημερών μας, κυριαρχούν Στα θέματα της ζωγραφικής της, που υπηρέτησε για πενήντα σχεδόν χρόνια. Η ζωγράφος μοιάζει να έχει κλείσει νοσταλγικά το χρόνο στα έργα της, τα οποία έχει πλουτίσει με μια αίσθηση οικειότητας και μοναδικής ευαισθησίας. Κομμάτια αληθινής ζωής του χθες, ταπεινά μοτίβα, δομένα με αγάπη και προσήλωση στη λεπτομέρεια. Στα έργα της σφύζει η ζωή και η αλήθεια.

Δημιούργησε εικόνες που διακρίνονται για τη γνησιότητα και την τρυφερότητα τους. Η δουλειά της μεταφέρει ατόφια την ατμόσφαιρα του κάθε τόπου που έχει ζωγραφίσει. Κάθε πίνακας της δονείται από την ποιητική των απλών πραγμάτων και μια απίστευτη μουσικότητα. Αξιοσημείωτες είναι οι ζεστές χρωματικές αρμονίες της, η αυθεντικότητα των προθέσεων της, η αγνότητα και η ειλικρίνεια της. Η Μαρία Πωπ αγαπούσε απέραντα τον άνθρωπο, γι αυτό και η ανθρώπινη παρουσία υπάρχει συχνά στα τοπία της, χωρίς ωστόσο να κυριαρχεί.

Στις μέρες μας που η καταστροφή και η αλλοίωση του πολιτισμού του παρελθόντος προχωρεί με ταχύ ρυθμό, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία παίζει αναπόφευκτα το ρόλο της σ αυτό, η περιπλάνηση σε γραφικά δρομάκια και γειτονιές, η ανάπαυλα σε κάποιο παλιό καφενείο και γενικά η αναπόληση ενός άλλου πιο ήρεμου τρόπου ζωής μέσα από τη ζωγραφική της Μαρίας Πωπ, αποκτά μια άλλη άγνωστη σήμερα, ονειρική διάσταση, που προξενεί γνήσια συγκίνηση σε όλους.

Info

Τι: Έκθεση «Αφιέρωμα στη ζωγραφική της Μαρίας Πωπ»

Που: Γκαλερί Σκουφά Σκουφά 4, Κολωνάκι,

Πότε: 3 Δεκεμβρίου 2009-20 Ιανουαρίου 2010.

Τηλ. 210-3643025, 210-3603541

Ώρες λειτουργίας : Δευτ-Σαβ 10.00-15.30, Τρ-Πεμ-Παρ 17.30-21.00, Τετ 18.00-21.00.

www.skoufagallery.gr