Μια μουσική παράσταση «Χωρίς Μουσική»!

25.01.2008
Στις 12 Φεβρουαρίου και για 20 μόνο παραστάσεις, τέσσερις νέοι ηθοποιοί παρουσιάζουν στη Θύρα Τέχνης το ξεκούρδιστο, αστικό παραμύθι «Χωρίς Μουσική» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και αποδεικνύουν επί σκηνής πώς μπορεί μια μουσική παράσταση να έχει τίτλο «Χωρίς Μουσική»...
Στις 12 Φεβρουαρίου και για 20 μόνο παραστάσεις, τέσσερις νέοι ηθοποιοί παρουσιάζουν στη Θύρα Τέχνης το ξεκούρδιστο, αστικό παραμύθι «Χωρίς Μουσική» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη και αποδεικνύουν επί σκηνής πώς μπορεί μια μουσική παράσταση να έχει τίτλο «Χωρίς Μουσική»...

Πώς μπορεί ένας πιανίστας από τη μια μέρα στην άλλη να γίνει φαροφύλακας;
Πώς μπορούν τρεις κοπέλες του Ωδείου να ανοίξουν ένα σκοτεινό καμπαρέ με απαγορευμένα νούμερα;
Πώς μπορεί ένα λαγωνικό της αστυνομίας να χάσει το μουστάκι του;
Πώς μπορεί το φως ενός φάρου να τρυπώσει σ’ ένα ύποπτο υπόγειο;
Και τέλος πάντων, πώς μπορεί μια μουσική παράσταση να έχει τίτλο «Χωρίς Μουσική»;
Τέσσερις νέοι ηθοποιοί δίνουν τις απαραίτητες εξηγήσεις βγαίνοντας στη μουσική παρανομία κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Κυριακή στη Θύρα Τέχνης.

Λίγα λόγια για το έργο
Ηταν μια φορά κι ένα καιρό ένας πιανίστας. Που αγαπούσε τη μουσική. Μέχρι τη στιγμή που ένας κύριος του ζητάει να γράψει τον «νέο εθνικό ύμνο του καθεστώτος». Και τότε η έμπνευση εξαφανίζεται και ο φόβος της κατάληξης σε έναν ακόμα κλόουν της εξουσίας οδηγεί σε ξεκάθαρη αντιδραση ?και τιμωρία. Και έτσι ο πιανίστας καταλήγει εξόριστος στον απομονωμένο φάρο, παρέα με τη μουσική της φύσης και τη μοναξιά του. Εκεί θα βρει τρόπο να επικοινωνεί συνωμοτικά με τις τρεις συνεργάτιδές του και κυρίως, θα συναντήσει τυχαία(;) μια κοπέλα, θα την ερωτευθεί και μαζί της θα βρεί την ελπίδα για να αρχίσει και πάλι να γράφει. Η καλλιτεχνική δύναμη και η λογοκρισία συνυπάρχουν, αμφίσημες ανθρώπινες μορφές και μουσικές τριγυρίζουν σε ερημικά τοπία και σκοτεινά αντιστασιακά καμπαρέ και το παραμύθι συνεχίζεται...

Ο Κώστας Γάκης αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο: «Το «Χωρίς Μουσική» είναι ένα έργο που αντιφάσκει με τον τίτλο του γιατί η μουσική βρίσκεται στον πυρήνα του και αποτελεί κινητήρια δύναμή του. Εχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με μια μουσική παράσταση, μια παράσταση χειροποίητη, φτιαγμένη με φτηνά υλικά, μια παράσταση στην οποία το σώμα του ηθοποιού παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Θέλαμε ως ομάδα να πειραματιστούμε πάνω στη σχέση πρόζας και τραγουδιού και να χρησιμοποιήσουμε τα δύο υλικά ισότιμα στην κατασκευή της παράστασης. Επίσης θέλαμε να νιώσουμε τη χαρά της συλλογικής δημιουργίας τόσο στη συγγραφή του κειμένου όσο και στην εύρεση ενός αισθητικού κώδικα που να περιλαμβάνει τις ανάγκες όλων μας.
Με αφετηρία αυτές τις σκέψεις δημιουργήσαμε από κοινού μέσω αυτοσχεδιασμών την ιστορία ενός πιανίστα ο οποίος αποκόπτεται ξαφνικά, με βίαιο τρόπο από την τέχνη του και εκτοπίζεται από ένα αυταρχικό καθεστώς σε ένα ερημονήσι. Το «Χωρίς Μουσική» μιλάει για τις δυσκολίες που συναντάει ένας καλλιτέχνης στην εξάσκηση της τέχνης του, δυσκολίες που προέρχονται όχι μόνο από το εξωτερικό περιβάλλον και την πολιτική εξουσία που συχνά θέτει εμπόδια, αλλά και από τις προσωπικές αντιφάσεις και ανασχέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη.
Ακόμα, το έργο μιλάει για την αξία της μοναχικότητας και της σιωπής. Αποτραβηγμένος στο ερημονήσι, μέσα σε ένα φάρο ο πιανίστας μπορεί να ατενίσει τη ζωή του από μακριά, να κάνει την αυτοκριτική του, να βρει μια ηρεμία πρωτόγνωρη, μια διαφορετικού τύπου ισορροπία και ένα αλλόκοτο αυτοσαρκαστικό χιούμορ.
Στον αντίποδα αυτής της μοναχικότητας βρίσκεται η ίδρυση ενός υπόγειου απαγορευμένου καμπαρέ που κοροϊδεύει την πολιτική εξουσία και τραγουδάει με παιγνιώδη διάθεση τραγούδια για τη ζωή και την ελευθερία που έχουν μπει σε γύψο.
Μία λεπτή γραμμή ενώνει τους δύο κόσμους, τον πολύβουο κόσμο του καμπαρέ όπου οι μελωδίες της μπάντας και οι ομιλίες των θαμώνων μπερδεύονται γλυκά και τον σιωπηλό κόσμο του φάρου όπου ο πιανίστας αναγκάστηκε να ζει χωρίς μουσική.»


Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης
Σκηνικά: Νίκη Τριανταφυλλίδη
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί: Θοδωρής Μαρσέλλος
Παίζουν: Ιωάννα Αγγελίδη, Κώστας Γάκης, Γεωργία Γεωργόνη, Μαρία-Δάφνη Καμμένου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου
Οργάνωση Παραγωγής: Ελίτα Κουνάδη

ΘΥΡΑ ΤΕΧΝΗΣ: Σαρρή 14, Ψυρρή, τηλ. 210 3314422
ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: 12 Φεβρουαρίου 2008
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Δευτέρα - Τρίτη 21.15
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: κανονικό: 18 €, φοιτητικό: 12€
Για 20 μόνο παραστάσεις!
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
Metropolis