Συγκινητικό Wunschkonzert στο Από Μηχανής

29.03.2010
Tο άκρως συγκινητικό, βουβά σαρωτικό Wunschkonzert (Βουντσκοντσέρτ) του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ παρουσιάζεται από τις 14 Απριλίου στο Από Μηχανής Θέατρο του πιο πολυπαιγμένου και πολυμεταφρασμένου γερμανού συγγραφέα στον κόσμο, μετά τον Μπρεχτ, στην πρώτη σκηνοθεσία της νέας και ταλαντούχας Ζωής Χατζηαντωνίου με τη Δέσποινα Κούρτη στο ρόλο της Φροϊλάιν Ρας.

Tο συγκινητικό και βουβά σαρωτικό Wunschkonzert (Βουντσκοντσέρτ) του Φραντς Ξαβιέρ Κρετζ παρουσιάζεται από τις 14 Απριλίου στο Από Μηχανής Θέατρο του πιο πολυπαιγμένου και πολυμεταφρασμένου γερμανού συγγραφέα στον κόσμο, μετά τον Μπρεχτ, στην πρώτη σκηνοθεσία της νέας και ταλαντούχας Ζωής Χατζηαντωνίου με τη Δέσποινα Κούρτη στο ρόλο της Φροϊλάιν Ρας.

Ο βουβός, «κινησιολογικός» μονόλογος του Κρετζ, παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο μία ώρα από τη ζωή της Φρόιλαϊν Ρας, που επιστρέφει στο σπίτι από τη δουλειά της. Αλλάζει ρούχα, τακτοποιεί τα ψώνια της, συγυρίζει το διαμέρισμά της, κάνει την τουαλέτα της, πλένει το σερβίτσιο του πρωινού της, ακούει την αγαπημένη της εκπομπή στο ραδιόφωνο, τρώει βραδινό, επιλέγει τα ρούχα τής επόμενης μέρας, παίρνει ένα χάπι για την αϋπνία, μετά ένα δεύτερο...

Το έργο, γραμμένο το 1972 "μιλάει". χωρίς ούτε μία λέξη, για τις απραγματοποίητες προσδοκίες των ανθρώπων, για τις ανέλπιδες προοπτικές της ζωής, την ανικανότητα διαφυγής από τα δεσμά της παραγωγής και τις περιορισμένες χίμαιρές της.

Ο τίτλος του έργου επιλέχθηκε να παραμείνει αμετάφραστος, καθώς καμία φράση στα ελληνικά δεν αποδίδει την ιδιαίτερα φορτισμένη πολιτικά σημασία που έχει η λέξη στη γλώσσα της.

Η παράσταση εγκαινιάζει τη Β' Σκηνή

Σκηνοθεσία: Ζωή Χατζηαντωνίου
Σκηνικά- Κοστούμια: Μαρία Κονομή
Σχεδιασμός Βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου
Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος
Προγραμματισμός βιντεοπροβολών: Βασίλης Μπούκης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ραδιοφωνικός εκφωνητής: Πλάτων Ανδριτσάκης
Ερμηνεύει η Δέσποινα Κούρτη

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, 210 5231131
ΣΚΗΝΗ Β΄
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 11 Απριλίου - 2 Ιουνίου 2010
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Σάββατο 19.00, Κυριακή, Τρίτη, Τετάρτη 21.00
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 14 ευρώ

* Wunschkonzert: σύνθετη γερμανική λέξη
α. der Wunsch = επιθυμία, ευχή β. das Konzert = η συναυλία, το κοντσέρτο

Γ.Ο