Ένας Επαναστάτης της Γενιάς του ’30

28.01.2008
Στις 5 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Σκουφά η αναδρομική έκθεση με έργα του Γιώργου Μαυροΐδη.
Στις 5 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Σκουφά η αναδρομική έκθεση με έργα του Γιώργου Μαυροΐδη.

Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της δημιουργικής του πορείας μέσα από τριανταπέντε έργα ανάμεσα στα οποία και σπάνια έργα μεγάλων διαστάσεων και τερακότες.

Κορυφαίος ζωγράφος της γενιάς του ’30, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1912, περνώντας τα παιδικά του χρόνια στη Λάρνακα της Κύπρου. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του με μικρά διαλείμματα στο εξωτερικό, όπως και στην Αίγυπτο, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας από το 1959 έως και το 1981 αναζήτησε με σθένος το νόημα και τον σκοπό της ζωγραφικής. Όπως πίστευε ο ίδιος «τα έργα μου γίνονται για να μιλούν για τη ζωή ζωγραφικά..., τα περιστατικά και οι περιπέτειες μιας μακριάς ζωής πρέπει να γίνουν ένα με τη ζωγραφική μου προσπάθεια».

Σύμφωνος με την άποψη του Γιάννη Τσαρούχη, πως η τεχνική της τέχνης έχει νόμους που αν δεν είναι αιώνιοι, δεν αλλάζουν κάθε εβδομάδα, όπως και αυτή του Ανδρέα Εμπειρίκου για την ουσία της τέχνης και της ζωγραφικής, ότι ο καλλιτέχνης με την όραση του μεταφράζει με γλώσσα ζωγραφική το νόημα των πραγμάτων, τόνισε πως η τεχνική η μέθοδος, ακόμα και οι νόμοι που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης δημιουργώντας το έργο του, δεν είναι παρά μόνο μέσα με τα οποία υλοποιείται το «νεύμα της τέχνης». Η ζωγραφική λοιπόν του Γιώργου Μαυροΐδη αποκαλύπτει έναν κόσμο γεμάτο πάθος, ένταση, πόνο, εκφραστικότητα. Λέξεις κλειδιά στο έργο του το χρώμα και το φως. Στη ζωγραφική του οι θερμές και ψυχρές πινελιές, απλωμένες με νεύρο «πλάθουν» πρόσωπα, χώρους και τοπία. Έμεινε ως το τέλος προσηλωμένος στο ανθρώπινο σώμα δίνοντας του ανθρωποκεντρική διάσταση.

Η τέχνη του Γιώργου Μαυροΐδη έχει μια άγρια ομορφιά. Ενώ γνώριζε βαθιά την ελληνική ζωγραφική, ταυτόχρονα έμεινε έξω από τις επιταγές που ήθελαν να αποξενώσουν το βλέμμα του δημιουργού. Προσέγγισε έντιμα τα ευρωπαϊκά ρεύματα, αναπτύσσοντας ένα στιβαρό προσωπικό ύφος. Ακούμπησε τον κυβισμό και τον ιμπρεσιονισμό, τον εξπρεσιονισμό και την αφαίρεση, για να διαμορφώσει μέσα από φυσικές διεργασίες τη δική του, προσωπική αλήθεια, με κυρίαρχο γνώμονα μια ενστικτώδη πρόσληψη των πραγμάτων που προκαλεί η εσωτερική ανάγκη για δημιουργία.

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος χαρακτηριστικά έχει σημειώσει πως στα έργα του Γιώργου Μαυροΐδη κυριαρχεί ένα κλίμα εκστατικό και μια μυστικιστική τάση. Και τα δύο αυτά στοιχεία πραγματοποιούνται και εκφράζονται μέσα στην ύλη, όσο και στη θερμή «ψυχικότητα» κάθε έργου.

Τέλος ο Μαυροΐδης, άξια έχει χαρακτηριστεί ως ευπατρίδης του πνεύματος, της τέχνης και της συμπεριφοράς, καθώς η προσωπικότητα και το έργο του στιγμάτισαν τη διαδρομή του ελληνικού 20ου αιώνα.

Η έκθεση στην αίθουσα Σκουφά διαρκεί ως τις 23 Φεβρουαρίου.

Αίθουσα Σκουφά
Σκουφά 4 10673 Κολωνάκι,
Tηλ.: 210 3643025
Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Σάβ. 10.00-15.30
Τρ.-Πεμ-Παρ: 17.30-21.00, Τετ: 18.00-21.00.