«Στολισμοί κεφαλής» στο Μπενάκη

08.04.2010
Εκατό μοναδικά καπέλα και στολισμοί του κεφαλιού, για άνδρες και γυναίκες, για πολεμιστές ή αρχηγούς φυλών, για παντρεμένες ή ελεύθερες, για νύφες και παιδιά. Από φυλές μακρινών τόπων, πριν από την επέλαση του τουρισμού ή στο μεταίχμιο.

Εκατό μοναδικά καπέλα και στολισμοί του κεφαλιού, για άνδρες και γυναίκες, για πολεμιστές ή αρχηγούς φυλών, για παντρεμένες ή ελεύθερες, για νύφες και παιδιά. Από φυλές μακρινών τόπων, πριν από την επέλαση του τουρισμού ή στο μεταίχμιο.
Ο λόγος για μια αλλιώτικη έκθεση, με ενθύμια ταξιδιών από λαούς της Ανατολής, που παρουσιάζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, από τις 14 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου.

Στην έκθεση φιγουράρουν 100 περίπου μοναδικά καπέλα, κεφαλόδεσμοι, φέσια, ψάθες, παιδικοί σκούφοι, στέφανα γάμου, διαδήματα, καρφίτσες και άλλα καλύμματα και στολισμοί του κεφαλιού, βασικά εξαρτήματα της παραδοσιακής ένδυσης, που μαρτυρούν τα εθνοτικά χαρακτηριστικά και φανερώνουν την ιστορία, τις αντιλήψεις, τα έθιμα και τις αισθητικές προτιμήσεις των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν.

Ως ενθύμια ταξιδιών της πρώην διακοσμήτριας και συλλέκτριας Ιωάννας Κουτσουδάκη, τα εκθέματα χαρτογραφούν το οδοιπορικό της από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ειρηνικό ωκεανό: Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Υεμένη, Ομάν, Ιράν, Τουρκία, Κεντρική Ασία, Ινδία, Πακιστάν, Θιβέτ, Κίνα, Μιανμάρ (Βιρμανία), Βιετνάμ, Λάος, Καμπότζη, Ταϊλάνδη και Ινδονησία.

Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής ένδυσης, κυρίως μειονοτήτων που κατοικούν στις παραπάνω περιοχές, όπως είναι οι Ναγκά στα σύνορα Μιανμάρ και Ινδίας, οι Καλάς στο βορειοδυτικό Πακιστάν, οι Μιάο στη νοτιοδυτική Κίνα και οι Άκχα που ζουν στην Κίνα, στο Μιανμάρ, στην Ταϊλάνδη και στο Βιετνάμ. Η έκθεση «Στολισμοί κεφαλής: Ενθύμια ταξιδιών από λαούς της Ανατολής» ακολουθεί το οδοιπορικό της συλλέκτριας, από τόπο σε τόπο, από φυλή σε φυλή.

Οί επισκέπτες της έκθεσης θα δουν μεταξύ άλλων:
Τους φερετζέδες των Ρασάιντα, νομαδικής φυλής μουσουλμάνων σε Υεμένη και Σουδάν, ένα σπάνιο καπέλο νύφης Βεδουίνων στην Αίγυπτο, από δέρμα καμήλας και ασημένια στοιχεία. Τα μυτερά στέμματα που χρησιμοποιούν και σήμερα στα Βασιλικά Μπαλέτα της Καμπότζης και τα καπέλα χρημάτων που φορούσαν οι νύφες στην Παλαιστίνη με ραμμένα κέρματα που κληροδοτούνταν από γενιά σε γενιά. Τα καπέλα του πολεμικού λαού των Ναγκά στα σύνορα Μιανμάρ και Ινδίας, από δέρματα άγριων ζώων, με δόντια, νύχια και τρίχες από αγριογούρουνα και άλλα άγρια ζώα και τα ασημένια καπέλα των Μιάο στη νότια Κίνα.

Μουσείο Μπενάκη - Κεντρικό Κτήριο
Διάρκεια Έκθεσης 14/04/2010 - 09/05/2010
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9:00 - 17:00
Πέμπτη: 9:00 - 24:00, Κυριακή: 9:00 - 15:00.