«Σαμαρκάνδη» του Τάσου Χριστάκη στο Μουσείου Μπενάκη

04.02.2008
Η έκθεση «Σαμαρκάνδη» του Τάσου Χριστάκη, εικαστικού καλλιτέχνη και καθηγητή της ΑΣΚΤ, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2008, στις 8 μ.μ. στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη 1.

Με την ονομασία μιας ιστορικής πόλης του Ουζμπεκιστάν «Σαμαρκάνδη» τιτλοφορεί τη νέα δουλειά του ο εικαστικός και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Τάσος Χριστάκης (Christakis), την οποία παρουσιάζει έως τις 24 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1).

Η έκθεση βασίζεται στο διάλογο που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα έργο τριών διαστάσεων, τον τίτλο του οποίου φέρει η έκθεση στο σύνολό της, και σε έργα δύο διαστάσεων.

Τα υλικά του, παλαιότερα και τώρα, είναι ξύλο, χαρτί και κάρβουνο. Υλικά, δηλαδή, που προέρχονται από το δέντρο, κυρίαρχο θέμα σε προηγούμενη δουλειά του. Με χαρτί, σκαμμένο έτσι ώστε να σχηματίζει φιγούρες, είναι φτιαγμένα ορισμένα επίτοιχα, ενώ μια μεγάλη, εντυπωσιακή κατασκευή, που μοιάζει με λαβύρινθο, έχει δημιουργηθεί από καμένο ξύλο. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, φειδωλός στις εξηγήσεις για το έργο του, λέει ότι «τα έργα του ενεργοποιούνται από τις έννοιες της απόδρασης και του αναπόδραστου».

Η «απόδραση», από το καθημερινό στο πνευματικό, «προϋποθέτει μια διαδικασία βασανιστική και, εκ των υστέρων, απελευθερωτική». Το έργο του Χριστάκη είναι κάτι σαν «πνευματική άσκηση», σύμφωνα με τον Χρόνη Μπότσογλου. Δεν του αρέσει να δείχνει όλα τα έργα του. Οι ατομικές του εκθέσεις και οι συμμετοχές του σε ομαδικές είναι πάντα επιλεγμένες.