Stigmata στην Batagianni Gallery

06.02.2008
Στην τρίτη ατομική της έκθεση με τίτλο "Στίγματα", η Χριστίνα Κάλμπαρη παρουσιάζει ένα σχέδιο-εγκατάσταση 21 μέτρων που αναπτύσσεται κατά μήκος της γκαλερί. Ένα πανοραμικό σύμπαν μεταξύ ονείρου και εφιάλτη περιβάλλει τον θεατή, στο οποίο παρελαύνει μια αινιγματική φρίζα κοριτσιών από κιμωλία σε μαύρο φόντο.
Στην τρίτη ατομική της έκθεση με τίτλο ‘Στίγματα’ η Χριστίνα Κάλμπαρη παρουσιάζει ένα σχέδιο-εγκατάσταση 21 μέτρων που αναπτύσσεται κατά μήκος της γκαλερί. Ένα πανοραμικό σύμπαν μεταξύ ονείρου και εφιάλτη περιβάλλει τον θεατή, στο οποίο παρελαύνει μια αινιγματική φρίζα κοριτσιών από κιμωλία σε μαύρο φόντο.

Η Χριστίνα Κάλμπαρη παραμένοντας σταθερή στην προσφιλή της εικονογραφία αλλά πειραματιζόμενη με νέα μέσα διαχείρισης των εικόνων της, μας φέρνει πάλι αντιμέτωπους με τα ανάμεικτα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας. Αθωότητα, βία και απειλή συνυπάρχουν σε ένα σύμπαν τρυφερό και παράλληλα άγριο, όπου οι ενήλικες απουσιάζουν και τους ρόλους τους υιοθετούν και αναπαράγουν τα ίδια τα παιδιά.

Ο σκοτεινός αυτός παιδότοπος κατοικείται από όντα φοβισμένα και βίαια, ευάλωτα αλλά και απειλητικά, στιγματισμένα από απωθημένες παιδικές ψυχώσεις. Παγιδευμένα σε μια εξουσιαστική βία που άλλοτε υφίστανται και άλλοτε υπηρετούν, τα παιδιά αυτά προσπαθούν άσκοπα να διαφύγουν από ένα τόπο, όπου διαρκώς παραμονεύει η απειλή.

Σε μια προσπάθεια αγωνιώδους ανάκλησης της παιδικής μνήμης, η Κάλμπαρη χρησιμοποιεί ποικίλες γραφές και σβησίματα, περιγράμματα, μουτζούρες και ίχνη. Οι ελλειπτικές φιγούρες που προκύπτουν αναδύονται μέσα από το σκοτάδι σε μια ‘κινηματογραφική’ σύνθεση με απρόβλεπτα πλάνα, έντονες αυξομειώσεις μεγεθών, απότομες αλλαγές στην προοπτική και μυστηριώδη φωτισμό, ο οποίος αναδεικνύει αγωνίες και φόβους που στο φως της ημέρας παραμένουν καλά κρυμμένοι.

Batagianni Gallery
Αγιών Αναργύρων 20-22 Αθήνα 105-54
Τηλ & fax: 210-3221675
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 16:00-21:00
Κυριακή 12:00-16:00 // Έως 29 Φεβρουαρίου 2008.