Αφιερωμένο στον Γιώργο Χειμωνά το 53ο Φεστιβάλ Φιλίππων

23.04.2010
Στον μεγάλο Ελληνα διανοούμενο, τον Καβαλιώτη Γιώργο Χειμωνά, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο μέρος του «53ου Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας», του δεύτερου παλαιότερου της χώρας μετά την Επίδαυρο που θα γίνει από 1η Ιουλίου έως 27 Αυγούστου.

Στον μεγάλο Ελληνα διανοούμενο, τον Καβαλιώτη Γιώργο Χειμωνά, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών, είναι αφιερωμένο ένα μεγάλο μέρος του «53ου Φεστιβάλ Φιλίππων - Καβάλας», του δεύτερου παλαιότερου της χώρας μετά την Επίδαυρο που θα γίνει από 1η Ιουλίου έως 27 Αυγούστου.

Το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος της χώρας, μετά το Φεστιβάλ Επιδαύρου, θα φιλοξενήσει σημαντικούς πνευματικούς δημιουργούς και δημοφιλείς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Η έναρξη θα γίνει την 1η Ιουλίου στο θεατράκι του Μωχάμετ Άλι στη χερσόνησο της Παναγίας στην παλιά πόλη με ένα μεγάλο πάρτι, όπου θα συμμετάσχουν νεανικά μουσικά ροκ σχήμα της Καβάλας, ενώ μαθητές Λυκείου της Καβάλας θα διαβάσουν κείμενά τους για τον Γιώργο Χειμωνά.

Μεταξύ των εκδηλώσεων είναι η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου στις 5 Ιουλίου στο θέατρο του μεσαιωνικού κάστρου, όπου συμμετέχουν οι Χρήστος Θηβαίος, Ρίτα Αντωνοπούλου και Γιάννης Κούτρας. Μέρος της συναυλίας είναι αφιερωμένο στον Γιώργο Χειμωνά, με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου και του Μάνου Ελευθερίου, που γράφτηκαν ειδικά γι αυτόν καθώς και τραγούδια, που αγαπούσε ο ίδιος ο Χειμωνάς.

Στις 12 Ιουλίου ανεβαίνει ο «ΒΟΡΡΑΣ» στο θέατρο των παλιών αποθηκών, στο λιμάνι. Πέντε συγγραφείς (Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Αντώνης & Κωνσταντίνος Κούφαλης, Σάκης Σερέφας, Μισέλ Φάϊς), με βόρεια καταγωγή, συνυπάρχουν με ξεχωριστά κείμενα, γραμμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη παράσταση.

Στις 26 Ιουλίου στο θέατρο του μεσαιωνικού κάστρου ανεβαίνει ο Άμλετ σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, που αποτελεί μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Φιλίππων Καβάλας και του Θιάσου «Κανιγκούντα».

Την 1η Αυγούστου μεγάλη συναυλία Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα στο παλιό αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, ενώ στις 2 Αυγούστου στους κήπους του Ιμαρέτ παρουσιάζεται το Θεατρικό Αναλόγιο της Λούλας Αναγνωστάκη με τίτλο «Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΩΣ ΑΜΛΕΤ».

Στις 4 Αυγούστου, στο τζαμί Χαλιλ Μπέη, ο ηθοποιός Στέλιος Μάινας παρουσιοάζει το θεατρικό αναλόγιο του Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλου με τίτλο «ΣΥΓΚΟΠΗ ΠΛΑΤΑΝΟΥ».

Στις 9 Αυγούστου στο θέατρο των παλιών αποθηκών στο λιμάνι παρουσιάζεται το Θεατρικό Αναλόγιο «ΘΑΛΑΜΟΣ» του Ευριπίδη Γαραντούδη. Σ' έναν θάλαμο τέσσερις άνθρωποι αφηγούνται. Μέσα από ένα αποσπασματικό λόγο, η παράσταση επιχειρεί να συνομιλήσει με κείμενα του Γιώργου Χειμωνά. Η ηχητική μπάντα εμπνευσμένη από το έργο του συγγραφέα, αλλά και από ήχους της πόλης, συνοδεύει και ενίοτε διακόπτει τη δράση.

Στις 21 Αυγούστου, στη ρωμαϊκή αγορά των αρχαίων Φιλίππων, ο Λουδοβίκος των Ανωγείων θα ταξιδέψει μουσικά όσους τον παρακολουθήσουν στον ιστορικό αυτό χώρο.

Στις 2 Ιουλίου το θέατρο του Νέου Κόσμου - Νέα Σκηνή Τέχνης ανεβάζει τις ΤΡΩΑΔΕΣ του Ευριπίδη. Στις 9 Ιουλίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κάνει πρεμιέρα στους Φιλίππους ανεβάζοντας τους ΑΧΑΡΝΗΣ του Αριστοφάνη. Στις 16 Ιουλίου, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου ανεβάζει τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή.

Στις 24 Ιουλίου ανεβαίνει από το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» ο ΠΛΟΥΤΟΣ - ΠΕΝΙΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ του Αριστοφάνη, ενώ στις 31 Ιουλίου το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας παρουσιάζει την ΟΡΕΣΤΕΙΑ του Αισχύλου.

Στις 7 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τον ΟΡΕΣΤΗ του Ευριπίδη.

Στις 12 Αυγούστου η Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζουν ΙΠΠΗΣ του Αριστοφάνη, και στις 20 Αυγούστου το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει τη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη. Η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Φιλίππων πέφτει στις 27 Αυγούστου με τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο αρχαίο θέατρο.