Ατομική έκθεση του Hrair Sarkissian στις Kalfayan Galleries

26.04.2010
Την ατομική έκθεση του Hrair Sarkissian, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη νέα φωτογραφική σειρά με τον τίτλο "Underground" (2009), παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries της Αθήνας την Τρίτη 11 Μαΐου 2010 (20.00 - 22.00).

Την ατομική έκθεση του Hrair Sarkissian, η οποία περιλαμβάνει φωτογραφίες από τη νέα φωτογραφική σειρά με τον τίτλο "Underground" (2009), παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries της Αθήνας την Τρίτη 11 Μαΐου 2010 (20.00 - 22.00).

Ο Hrair Sarkissian χρειάστηκε να διασφαλίσει ειδική άδεια, προκειμένου να μπορέσει να φωτογραφήσει σταθμούς του Μετρό στο Yerevan (Γερεβάν) της Αρμενίας. Η όλη διαδικασία της φωτογράφησης υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα: o καλλιτέχνης εργαζόταν υπό την επίβλεψη της αστυνομίας και για να ολοκληρώσει τις λήψεις σε κάθε σταθμό είχε στη διάθεσή του ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου οι σταθμοί έπρεπε να εκκενωθούν προκειμένου να λάβει χώρα η φωτογράφηση.

Στις υποβλητικές φωτογραφίες της σειράς ‘Underground’ o Sarkissian χρησιμοποιεί το φως και τη σύνθεση με σκοπό να δώσει έμφαση στη θεατρικότητα των άδειων χώρων. Η αρχιτεκτονική παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό του περιβάλλοντος των υπόγειων σταθμών του μετρό, και ο φακός του καλλιτέχνη αποτυπώνει με ευαισθησία την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του χώρου. Περιγράφοντας την εμπειρία του ως επιβάτης του υπόγειου σιδηροδρόμου στο Yerevan, ο Sarkissian αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Είναι περίεργο αλλά η αλήθεια είναι ότι όταν είμαι στο μετρό του Yerevan, αισθάνομαι ότι βρίσκομαι μέσα σε μία χρονομηχανή που με μεταφέρει πίσω στο χρόνο, και για να γίνω πιο ακριβής, στη Σοβιετική Περίοδο. Ο αντίκτυπος αυτού του συστήματος είναι ακόμα έκδηλος σε αυτές τις σκοτεινές και τεράστιες υπόγειες κατασκευές.»

Στα φωτογραφικά έργα της σειράς ‘Undergound’ εκφράζεται το προσωπικό καλλιτεχνικό ιδίωμα του Hrair Sarkissian ο οποίος επιτυγχάνει να αιχμαλωτίσει τον οξύμωρο χαρακτήρα των αρχιτεκτονικών δομών και μορφωμάτων που κατασκευάζονται από ανθρώπους και προορίζονται γι’αυτούς, ωστόσο εμφανίζονται στις φωτογραφίες του καλλιτέχνη ως αρχιτεκτονικά τοπία έρημα, σχεδόν μυσταγωγικά, χωρίς ίχνη ανθρώπινης παρουσίας ή χρήσης.

Ο Hrair Sarkissian ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και τη Δαμασκό. Το 2009 προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην 11η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας τη σειρά φωτογραφιών «Execution Squares», η οποία μετά το τέλος της Μπιενάλε παρουσιάστηκε επίσης στην έκθεση Disorientation II (21 Νοεμβρίου 2009 - 20 Μαρτίου 2010) στο Saadiyat Island στο Abu Dhabi (επιμελητής: Jack Persekian). Το 2008 έργα του παρουσιάστηκαν στην έκθεση New Ends, Old Beginnings που επιμελήθηκε η November Paynter στην The Bluecoat Gallery στο Liverpool. Οι Kalfayan Galleries παρουσίασαν το 2008 ατομική έκθεση του καλλιτέχνη από τη σειρά Unfinished. Το 2007 o Sarkissian συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο project ‘Here as the Center of the World’, που οργανώθηκε στην πόλη Enchede από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Τέχνης (Dutch Art Institute) και εργάστηκε στο Arbeitsgruppe Gästeatelier Krone στο Αράου της Ελβετίας έπειτα από πρόσκληση της Pro Helvetia, του κρατικού πολιτιστικού φορέα.

Ηrair Sarkissian "Underground"
Kalfayan Galleries: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Εγκαίνια: 11 Μαΐου 2010, 20.00 - 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου - 19 Ιουνίου 2010
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα & Σάββατο, 10.00 - 15.00
Τρίτη - Παρασκευή, 10.00 - 20.00