Τζόρντι Σαβάλ, Τζόσουα Μπελ, Dee Dee Bridgewater στο Μέγαρο

31.03.2010
Τζόρντι Σαβάλ, Τζόσουα Μπελ, Ζωρζ Πρετρ με τη Σταατσκαπέλλε της Δρέσδης, Ρικάρντο Μούτι με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, Nederlands Dans Theatre I, Dee Dee Bridgewater αλλά και ... μια νύχτα στην Κούβα είναι μερικές μόνον από τις προτάσεις του Μεγάρου για το τρίμηνο που έρχεται...
Τζόρντι Σαβάλ, Τζόσουα Μπελ, Ζωρζ Πρετρ με τη Σταατσκαπέλλε της Δρέσδης, Ρικάρντο Μούτι με τη Φιλαρμονική της Βιέννης, Nederlands Dans Theatre I, Dee Dee Bridgewater αλλά και ... μια νύχτα στην Κούβα είναι μερικές μόνον από τις προτάσεις του Μεγάρου για το τρίμηνο που έρχεται...
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, οι λογοτέχνες Ισμαήλ Κανταρέ και Τζον Μπάνβιλ, οι αρχιτέκτονες Κάρμε Πιζέμ και Ντομινίκ Περώ και ο Ζεράρ Μορτιέ του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, καλεσμένοι του Megaron Plus το ίδιο διάστημα.

Η άνοιξη μπαίνει στο Μέγαρο Μουσικής με ένα πλούσιο ρεπερτόριο και με καλλιτέχνες και σπουδαία συγκροτήματα που διαπρέπουν στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό τοπίο. Φημισμένα μεγάλα μουσικά σύνολα θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν οι φίλοι του Μεγάρου Μουσικής:

Στις 14 & 15 Μαΐου η Στάατσκαπέλλε της Δρέσδης, η παλαιότερη ορχήστρα του κόσμο (στις 22 Σεπτεμβρίου του 1998 γιόρτασε τα 450 χρόνια της!) εμφανίζεται υπό τη διεύθυνση του μεγάλου γάλλου αρχιμουσικού Ζωρζ Πρετρ(σε αντικατάσταση του Φάμπιο Λουίζι που είχε αρχικά ανακοινωθεί) σε ένα πρόγραμμα με έργα Στράους και Μπετόβεν. Τον Ζωρζ Πρετρ είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε - σε παγκόσμια τηλεοπτική μετάδοση - στη διεύθυνση της περίφημης πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

Στις 22 Ιουνίου η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, την οποία ο Βάγκνερ είχε χαρακτηρίσει ως μια από τις καλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, υπό την διεύθυνση του μεγάλου αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι, θα δώσει μία και μοναδική συναυλία με έργα Μότσαρτ, Σούμπερτ και Τσαϊκόφσκι. Η συναυλία που αναμένεται με ανυπομονησία από τους φίλους της κλασικής μουσικής είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη.

Μεγάλοι ερμηνευτές που βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς καριέρας τους βάζουν στο πρόγραμμά τους το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:

Στις 26 Απριλίου ο «σούπερσταρ της κλασικής μουσικής» Τζόσουα Μπελ θα δώσει ένα ρεσιτάλ για βιολί με έργα Μπαχ, Μπετόβεν και Ραβέλ. Μετά την πρώτη του συναυλία τον Οκτώβριο του 2008 όπου τα εισιτήρια είχαν αμέσως εξαντληθεί, ο Μπελ επιστρέφει για να συγκινήσει ακόμη μία φορά με τις δεξιοτεχνικές του ερμηνείες το κοινό.
Στο πιάνο τον συνοδεύει ο Σαμ Χέυγουντ. Μία μέρα νωρίτερα, στις 25 Απριλίου, ο Τζόσουα Μπελ θα συμπράξει με την δική μας Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.

Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλες Λυρικές Φωνές της εποχής μας που πραγματοποιείται in memoriam του Χρήστου Λαμπράκη, ο βαρύτονος Ματτίας Γκαίρνε θα εμφανιστεί στις 9 Μαΐου μαζί με τον σπουδαίο πιανίστα Πιερ Λοράν Αιμάρ σε μία βραδιά ληντ με έργα Μπετόβεν και Σούμπερτ. Ο Γκαίρνε ξεχωρίζει για τη βαθιά εκφραστικότητά του. Φημισμένος κυρίως ως τραγουδιστής λήντερ εμφανίζεται στα μεγαλύτερα φεστιβάλ παγκοσμίως.

Επίσης στις 19 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στον Τζιάκομο Πουτσίνι σε μία βραδιά όπερας με μία από τις μεγαλύτερες σοπράνο των ημερών μας, την Ιταλίδα ντίβα Ντανιέλα Ντεσσί που δικαίως έχουν χαρακτηρίσει ως την πιο ολοκληρωμένη ερμηνεύτρια του Πουτσίνι και τον Φάμπιο Αρμιλιάτο, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τενόρους της τελευταίας δεκαετίας. Την Ορχήστρα των Χρωμάτων που συνοδεύει τους καλλιτέχνες θα διευθύνει ο Μάρκο Μποέμι.

Ένας αληθινός υπερασπιστής της παλιάς μουσικής: για περισσότερα από 30 χρόνια ο Τζόρντι Σαβάλ έχει αφοσιωθεί στην αναζήτηση και αξιοποίηση παραγνωρισμένων μουσικών θησαυρών με χρόνια έρευνας, μελέτης και ερμηνείας. Την ευκαιρία να τον απολαύσουμε ζωντανά μαζί με το σύνολό του Hesperion XXI και την σοπράνο Μοντσεράτ Φιγέρας θα έχουμε στις 11 Απριλίου στη σειρά Παλιές Μουσικές Νεωτερικές Ερμηνείες στην συναυλία με τίτλο «Χριστόφορος Κολόμβος: Χαμένοι Παράδεισοι». Φώτα και σκιές την εποχή του Κολόμβου - Ιστορία και Ποίηση σε διάλογο με τις αραβο-ανδαλουσιανές, εβραϊκές και χριστιανικές μουσικές της Εσπερίας, μέχρι την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου.


Στη σειρά Γέφυρες, στις 17 Απριλίου έλληνες και ξένοι σολίστ, συγκροτήματα και κοινό θα συμμετάσχουν σε ένα ολονύκτιο πάρτι κουβανέζικης τζαζ , στις αίθουσες και τα φουαγιέ του Μεγάρου. Σημαντικά ονόματα όπως ο Αρτούρο Σαντοβάλ, ο Τσίκο Φρήμαν, ο Τσούτσο Βαλντέζ και ο Γκονζάλο Ρουμπακάλμπα θα μας μυήσουν στο κόσμο της λάτιν-τζαζ, ενός μουσικού είδους που γεννήθηκε στην Κούβα αλλά γαλουχήθηκε και στους δρόμούς της Νέας Υόρκης. Στο τέλος της βραδιάς η αίθουσα Banquet θα μεταμορφωθεί σε αίθουσα χορού salsa ενώ για όσους επιθυμούν κάτι διαφορετικό θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος σε piano bar χώρος στον οποίο θα μπορούν να απολαύσουν κουβανέζικές μελωδίες και μπολερό ρυθμούς. Τις συναυλίες θα πλαισιώσουν επίσης παράλληλες εκδηλώσεις, όπως προβολές ταινιών, μουσικές παρεμβάσεις και άλλα events.

Στις 22 Απριλίου η βραβευμένη με Γκράμυ και Τόνυ καλλιτέχνης και παραγωγός Dee Dee Bridgewater σε μία βραδιά αφιέρωμα στην Μπίλυ Χάλιντέι θα ερμηνεύσει τις πιο μεγάλες επιτυχίες της θρυλικής και αινιγματικής αυτής ερμηνεύτριας.


Τον Μάρτιο του 2008 εγκαινιάστηκε η σταθερή συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το Nederlands Dans Theater(NDT).
Στο πλαίσιο αυτό η κορυφαία ομάδα σύγχρονου χορού από την Ολλανδία επιστρέφει στο Μέγαρο (18,19, 20,21/5) με τρεις χορογραφίες που υπογράφουν οι μόνιμοι χορογράφοι του συγκροτήματος, Γίρζι Κύλιαν, Λάιτφουτ/Λεόν και η Καναδέζα Κρύσταλ Πάιτ.
Στο Μέγαρο θα παρουσιαστεί η «μεγάλη ομάδα» του συγκροτήματος που αποτελείται από καταξιωμένους χορευτές ηλικίας άνω των 23 ετών (NDT I). Όλοι τους εξαιρετικοί σολίστ που με την δεξιοτεχνία τους και με την απαράμιλλη εκφραστικότητά τους έχουν την δυνατότητα να υποστηρίξουν ένα ποικίλο και ευρύ ρεπερτόριο αναδεικνύοντας το NDT σε ένα από τα δημοφιλέστερα θεάματα του κόσμού. Χορηγός των παραστάσεων του Nederlands Dans Theater είναι το Bombay Sapphire.

Σε συνεργασία με Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων υπό την προεδρία του Πέτρου Γάλλια, θα πραγματοποιηθεί στις 23, 24 & 25 Απριλίου, Διεθνές Συνέδριο Χορού στο οποίο αναμένονται να παρευρεθούν μερικοί από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς του σύγχρονου χορού, ενώ στις 5, 6, 7 & 8 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πλατφόρμα χορού όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πάρει μία γεύση από την σύγχρονη ελληνική δημιουργία.


Το Megaron Plus παρουσιάζει προσωπικότητες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Ο Ισμαήλ Κανταρέ, ο πολυβραβευμένος αλβανός συγγραφέας έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για το έργο του και να ‘συνομιλήσει’ με το κοινό του Megaron Plus. Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς», καθιερώθηκε ως σπουδαία φωνή της σύγχρονης λογοτεχνίας και, έκτοτε, τα έργα του μεταφράστηκαν σε 40 και πλέον χώρες. Στην Ελλάδα το έργο του κυκλοφορεί με τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Τον διάσημο συγγραφέα θα προλογίσει ο Νίκος Μπακουνάκης. (19/4, 7μ.μ.)

Ο Τζον Μπάνβιλ, ο βραβευμένος με Μπούκερ ιρλανδός συγγραφέας έρχεται για μια διάλεξη που αναμένεται να συναρπάσει το κοινό του Megaron Plus. «Τα προσωπεία του καλοκαιριού» είναι ο τίτλος που έχει επιλέξει για τη διάλεξη ο διάσημος συγγραφέας τον οποίο θα παρουσιάσει στο κοινό ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης.
(13/5, 7μ.μ.)

Στις 28/4 το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, την εμβληματική φυσιογνωμία του Μάη του '68 και επικεφαλής σήμερα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια συνάντηση που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο Ζεράρ Μορτιέ και ο Ζαν Μαρί Κολομπανί, δύο ‘ιερά τέρατα’ από τον χώρο της όπερας και της δημοσιογραφίας αντίστοιχα συναντώνται για μια συζήτηση κορυφής με θέμα «H τέχνη, εργαλείο της πολιτείας». (17/5, 7μ.μ.)


Η ισπανίδα αρχιτέκτων Κάρμε Πιζέμ μόλις τελείωσε τις σπουδές άνοιξε γραφείο (το 1988)μαζί με τους φίλους και συναδέλφους της, Rafael Aranda and Ramon Vilalta, (το RCR ARQUITECTES) (29/4/, 7μ.μ.).

Ο γάλλος αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Ντομινίκ Περώ θεωρείται μια από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της αρχιτεκτονικής με βραβεία, διακρίσεις και μεγάλα έργα στην Ευρώπη και την Ασία (14/5, 7μ.μ.).
Τις διαλέξεις των αρχιτεκτόνων προλογίζει ο Μέμος Φιλιππίδης.


Η δεύτερη εκδήλωση του Κύκλου Σημείο Αντιλεγόμενον, διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί, φέρει τον τίτλο «Σύγχρονες Ιδεολογίες» και περιλαμβάνει τις διαλέξεις του Θεοδόση Νικολαϊδη, επίκουρου καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα «Εθνικιστική ιστοριογραφία» και της Ζιζής Σαλίμπα, διδάκτορος οικονομικής ιστορίας με θέμα «ο Φεμινισμός στην Ελλάδα (19ο -20ος αιώνας)»(3/5, 7μ.μ.).
Ο σχεδιασμός και η παρουσίαση του Κύκλου που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) ανήκει στον καθηγητή Μιχάλη Ζ. Κοπιδάκη. Ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Θεοδόσης Τάσιος, μιλά για την "Ανατομία ήθους και πολιτικής" και εστιάζεται στη διερεύνηση της ρίζας του ηθικού ενεργήματος κατά τη δόμηση του Εγώ. (22/4, 6 μ.μ.)



Το τρίμηνο αυτό συνεχίζονται και οι υπόλοιποι κύκλοι εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής:

Το πρόγραμμα της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής(πέραν των συμμετοχών της σε Κύκλους) περιλαμβάνει: μια βραδιά με έργα Μότσαρτ και σολίστ στο πιάνο τους Δημήτρη Σγούρο και Γιάννη Χάλλεκερ υπό την διεύθυνση του Κρίστοφερ Γουόρεν Γκριν(13/4) και μια μοναδική συναυλία με τον σούπερσταρ Τζόσουα Μπελ υπό την διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ σε έργα Μέντελσον Μπαρτόλντυ και Σούμπερτ (25/4). Επίσης τον Μαϊο η Καμεράτα θα ερμηνεύσει Βιβάλντι με όργανα εποχής με σολίστ τις σπουδαίες Ελληνίδες λυρικές τραγουδίστριες Μάτα Κατσούλη και Μαίρη-Έλεν Νέζη. Διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου, ενός από τους πλέον εξειδικευμένους μαέστρους παγκοσμίως στην παλιάς μουσική (16/5).


Οι συναυλίες που πραγματοποιούνται τα πρωινά Κυριακής (11.30π.μ.) έχουν μεγάλη ανταπόκριση και έχουν ήδη κατακτήσει το πιστό τους κοινό.
Στις συναυλίες αυτές υπάρχει σχολιασμός των έργων που παρουσιάζονται με στόχο την γνωριμία του νεανικού ακροατηρίου με τη μουσική. Επιμελείται και παρουσιάζει η Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου.
Στις 18 Απριλίου ο Χάυντν συναντά το κομπιούτερ σε μία πρωτότυπη μουσικοχορευτική εκδήλωση του Αλέξανδρού Μούζα με τίτλο CAM-MEDIA (2009) με δύο νεαρούς σολίστ, τρείς breakdancers, 375 μαθητές και την Καμεράτα. Πρόκειται για παραγγελία της Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής- Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδας, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού της Προγράμματος.
Συμμετέχουν υπότροφοι του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής και μαθητές από Γυμνάσια της Αττικής στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΣΦΜ: «Εκτός Έδρας», «Εντός Έδρας» και «Υποτροφίες Λιβανού».

Με στόχο την Γνωριμία με τον Κόσμο της Μουσικής ο Άρης Γαρουφαλής πραγματοποιεί ένα ταξίδι στην πιανιστική δεξιοτεχνία παρουσιάζοντας το τρίτο μέρος από τα χρόνια προσκυνήματος του Φραντς Λιστ. (14/4)


Ο κύκλος Μουσικές του 20ου και 21ου αιώνα το τρίμηνο αυτό παρουσιάζει έργα Ελλήνων σύγχρονων συνθετών και μάλιστα δύο πρώτες εκτελέσεις. Συγκεκριμένα στις 15 Απριλίου το Ergon Ensemble υπό την μουσική διεύθυνση του Kasper de Roo θα ερμηνεύσει σε παγκόσμια πρώτη το έργο "Seeengel" του Μιχάλη Παλαιολόγου καθώς και έργα των Νικολάου, Αντωνίου, Σκαλκώτα και Ξενάκη.

Στις 20 Απριλίου σε μία συναυλία αφιερωμένη στη «Φύση» το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση το έργο του Γιώργου Ζερβού: "Grodek" σε ποιήση του Georg Trakl και έργα των Παναγιωτόπουλου, Μπορμπουδάκη, Ουλκέρογλου και Σκάρκου.

Στις 4 Μαΐου το ίδιο σύνολο αφιερώνει στην συναυλία του στο «παιδί» ερμηνεύοντας έργα των Κεφαλά, Κριθαρά, Μακαρούνα και Κονιτόπουλου. Το συγκρότημα διευθύνει ο Θόδωρος Αντωνίου.


Οι Μουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος παρουσιάζουν τη Ναταλία Μιχαηλίδου και τον Βαγγέλη Χριστόπουλο σε ένα ρεσιτάλ για πιάνο και όμποε (19/4), τον Δημήτρη Πάτρα (28/4) σε ρεσιτάλ βιολοντσέλου υπό την συνοδεία στο πιάνο της Μαριλένας Λιακοπούλου και μία συναυλία με μουσική για 1, 2, 3, και 4 βιόλες ντα γκάμπα με αναγεννησιακά και μπαρόκ έργα. (5/5)

Σε συνεργασία με την Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη διαλέξεις στο πλαίσιο σειράς με θέμα « Σύγχρονη Μουσική-Σύγχρονες Τεχνικές» θα δώσουν οι : Κορίνα Βουγιούκα, κιθαρίστα, διδάσκουσα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου(21/4), Κατερίνα Τσεντς, φλαουτίστα, λέκτορας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας(28/4), Barry Webb, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, τρομπονίστας και διευθυντής ορχήστρας(5/5) και Μηνάς Μπορμπουδάκης, συνθέτης και πιανίστας(12/5).
Όλες οι διαλέξεις ξεκινούν στις 7 και έχουν ελεύθερη είσοδο.


O έκτος Κύκλος των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών πραγματοποιείται το μήνα Απρίλιο σε συνδιοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η είσοδος στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές για φοιτητές και νέους έως 18 ετών είναι ελεύθερη. Οι συναυλίες θα δοθούν στις 23, 26, 29 & 30 Απριλίου.