Ο παραμυθένιος κόσμος των παιδιών στο Μέγαρο

29.04.2010
Ο παραμυθένιος κόσμος των παιδιών όπως τον περιγράφουν εμπνευσμένοι δημιουργοί και τον ερμηνεύουν μεγάλοι και ‘λιλιπούτιοι’ πρωταγωνιστές, θα είναι στο επίκεντρο της εκδήλωσης που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 4 Μαίου.
Ο παραμυθένιος κόσμος των παιδιών όπως τον περιγράφουν εμπνευσμένοι δημιουργοί και τον ερμηνεύουν μεγάλοι και ‘λιλιπούτιοι’ πρωταγωνιστές, θα είναι στο επίκεντρο της εκδήλωσης που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 4 Μαίου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει μια σειρά από παραμύθια που παρουσιάζονται με τη συνοδεία πρωτότυπων μουσικών δημιουργιών που φέρουν την υπογραφή ελλήνων συνθετών. Παράλληλα με την εκδήλωση στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής θα εκτίθενται ζωγραφιές από τα σκηνικά που δημιούργησαν μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Κερατσινίου. Ο αρχιμουσικός Θόδωρος Αντωνίου θα διευθύνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής.
Συμπράττουν η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο μπασοβαρύτονος Τάσος Αποστόλου. Υπεύθυνος του Συγκροτήματος είναι ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος.

Το πρόγραμμα ανοίγει το έργο του Μιχάλη Κεφάλα με τίτλο Laments and Lullabies for a star-child (2009-10) για μέτζο σοπράνο/αφηγήτρια, μπασοβαρύτονο/αφηγητή, χορό παιδιών, μαγνητοταινία και ενόργανο σύνολο. Τα κείμενα και τους στίχους έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Μπαστέας, ενώ τη σκηνοθεσία, σκηνογραφία, τα κοστούμια και τη χορογραφία επιμελείται η Κατερίνα Παλιού, η οποία είναι και η ηθοποιός επί σκηνής. Συμμετέχουν η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου και ο μπασοβαρύτονος Τάσος Αποστόλου, οι οποίοι τραγουδούν και αφηγούνται, καθώς και 7μελής χορός μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Υμηττού.

Ακολουθεί το έργο του Σπύρου Μακαρούνα, Η μουσική συνάντησε το παραμύθι «Νεράκι γύρνα πίσω?», (2010) για μπασοβαρύτονο/αφηγητή, χορό παιδιών, ενόργανο σύνολο και βίντεο. Το παραμύθι έχει γράψει η Γεωργία Κότογλου, ενώ τη Διασκευή-Λιμπρέτο και το Video έχει κάνει ο ίδιος ο συνθέτης Σπύρος Μακαρούνας. Στο ρόλο του μπασοβαρύτονου και αφηγητή, ο Τάσος Αποστόλου. Συμμετέχει η χορωδία της Δ΄ τάξης του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής.

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανοίγει το έργο της Μαρίας Χριστίνας Κριθαρά Animal-s-elections (2009-10) για 2 αφηγητές, μπασοβαρύτονο και ενόργανο σύνολο. Συγγραφέας του παραμυθιού είναι ο Νικηφόρος Γκολέμης, ο οποίος παίζει κρουστά και μαζί με τον μπασοβαρύτονο Τάσο Αποστόλου αφηγείται το παραμύθι.
Τα κείμενα και η σκηνική ιδέα ανήκουν στην Μαρία Χριστίνα Κριθαρά.

Η συναυλία κλείνει με ένα έργο-παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη και το εκπαιδευτικό έργο του Χρήστου Λαμπράκη. Πρόκειται για το έργο Σολασί (2009-10) του Ιάκωβου Κονιτόπουλου, ένα Μουσικό Παραμύθι σε τρεις εικόνες για αφηγητή, παιδικό τραγουδιστή, χορό παιδιών κι ενόργανο σύνολο.
Το παραμύθι γράψανε τα παιδιά της Ε΄ Τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου κατά το σχολικό έτος 2005 ?06, με υπεύθυνη δασκάλα την Άννα Χαλκιοπούλου. Για το παραμύθι αυτό, τα παιδιά απέσπασαν το Α’ Βραβείο σε διαγωνισμό παραμυθιών. Τους στίχους των τραγουδιών και τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Ιάκωβος Κονιτόπουλος, ενώ αφηγήτρια είναι η Εβελίνα Καρακώστα. Στο τραγούδι και στο ρόλο του Σολασί η Μαρίνα Χέλμη. Συμμετέχει επίσης η θεατρική ομάδα του 6ου Γυμνασίου Κερατσινίου και ο Γιαννάκης Κωνσταντίνος στο σόλο τουμπελέκι.

Οι ζωγραφιές από τα σκηνικά του έργου Σολασί που δημιουργήθηκαν από τις μαθήτριες Κορακιανίτη Ελισάβετ, Καλαϊτζόγλου Μαρουσώ, Μαριάννα Κατακαλίδη και Στέλλα-Χριστίνα Λίτσα καθώς και ζωγραφιές του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, οι οποίες έγιναν με αφορμή το έργο του Σπύρου Μακαρούνα, θα εκτίθενται στο Φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής.

Τι: «Το παιδί στο επίκεντρο της δημιουργίας». ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ 20ου ΚΑΙ 21ου ΑΙΩΝΑ - Σταθμοί σύγχρονης μουσικής
Πότε: 4 Μαΐου 2010, Ώρα 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου 2010 στις 20.30