Δέσποινα Λαλά Κριστ, Το ξωτικό

06.06.2002
Μικρασία πριν την καταστροφή, σε μια ελληνική παραλιακή πόλη. Η ηρωίδα του μυθιστορήματος ορφανή, παράνομος καρπός του ισχυρού γέρου πυργοδεσπότη με την πιο όμορφη κοπέλα της περιοχής, μεγαλωμένη σε ξένα αλλά γεμάτα αγάπη χέρια, επιχειρεί στην ενηλικίωση το μεγάλο ταξίδι της αναζήτησης της φυσικής καταγωγής της. Στη διαδρομή μέσα από τη μνήμη και τη φύση του εαυτού της, ανακαλύπτει την πνευματική της καταγωγή.
Μικρασία πριν την καταστροφή, σε μια ελληνική παραλιακή πόλη.
Η ηρωίδα του μυθιστορήματος ορφανή, παράνομος καρπός του ισχυρού γέρου πυργοδεσπότη με την πιο όμορφη κοπέλα της περιοχής, μεγαλωμένη σε ξένα αλλά γεμάτα αγάπη χέρια, επιχειρεί στην ενηλικίωση το μεγάλο ταξίδι της αναζήτησης της φυσικής καταγωγής της. Στη διαδρομή μέσα από τη μνήμη και τη φύση του εαυτού της, ανακαλύπτει την πνευματική της καταγωγή. Συνοδός της στο ταξίδι ένας μουγκός Μύστης, που με τη φλογέρα του μαρτυρεί τα μεγάλα μυστικά της εσωτερικής ζωής, κι ένας Γέρος τυφλός που της επιδεικνύει τις λαγκαδιές που πρέπει ο άνθρωπος να διανύσει....όπως:

"Ζωή είναι φίδι!"
Με το φίδι αρχίνησε τ' ανθρώπινο μονοπάτι και με αυτό πάντα πορεύεται. Στην θέα του φιδιού νιώθεις μια γοητεία ανάμεικτη με φόβο. Η ζωή αρχίζει με φόβο και γοητεία, μα όπως το σώμα του ερπετού σούρνεται στο χώμα, έτσι και η ζωή κυκλοδρομώντας σούρνεται. Ο μόνος τρόπος να υψωθεί, να γίνει ανθρώπινη π' αξίζει, βρίσκεται στην πορεία. Μακρύς ο δρόμος της κι η μοναξιά της άγρια. Η αμοιβή τρανταχτή σαν ξέρεις τι γυρεύεις!" ...
Για να σηκώσεις το κεφάλι απ' την ξερή τη γη, τόλμησε την πράξη τη σπουδαία ...Τόλμησε τη μεγάλη πράξη, την μόνη που αξίζει. ’δραξε την ψυχή σου, σύρε την στο φως της μέρας και γρίκα την προσεκτικά. Τίποτα μη σου ξεφύγει από την αιώνια ζωή της. Αυτή, κόρη μου, κατέχει το μυστικό του Κόσμου. Αφουγκράσου την με σεβασμό και εμπιστοσύνη"

Η Δέσποινα Λάλα Κριστ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αμερική λογοτεχνία, ψυχολογία και ιστορία. Παντρεύτηκε τον Ρόμπερτ Κριστ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταφραστή ελληνικής λογοτεχνίας. Μερικά από τα βιβλία της είναι τα εξής: Νόστος (Κέδρος), Τα Απομεινάρια του θεού (Καστανιώτης), Μια Μαργαρίτα (Κέδρος), Στο καλειδοσκόπιο του Γιώργου Χειμωνά (Καστανιώτης)

Εκδόσεις Περίπλους
Τίτλος: Το ξωτικό
Συγγραφέας: Δέσποινα Λαλά Κριστ
Σελίδες: 212
ISBN: 960-8151-64-3