Unfinished στις Kalfayan Galleries

27.02.2008
Η έκθεση φωτογραφίας του Hrair Sarkissian με τον τίτλο ‘Unfinished’ θα παρουσιάζεται από την Πέμπτη, 13 Μαρτίου στην Kalfayan Galleries.

Η έκθεση φωτογραφίας του Hrair Sarkissian με τον τίτλο ‘Unfinished’ θα παρουσιάζεται από την Πέμπτη, 13 Μαρτίου στην Kalfayan Galleries.

Στις προσεκτικά δομημένες συνθέσεις του ο Sarkissian διερευνά τον υποκειμενικό ρόλο των χρωμάτων, τον τρόπο με τον οποίο παραπέμπουν σε μία πνευματική ή ψυχολογική κατάσταση και μπορούν να μας αποδεσμεύουν από μια συμβατική θεώρηση της πραγματικότητας. Οι φωτογραφίες από την σειρά ‘Unfinished’ που παρουσιάζονται στην έκθεση, εστιάζουν στα ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας ή απουσίας καθώς αυτά αποτυπώνονται στο περιβάλλον και την αρχιτεκτονική. Ο Sarkissian, με το τρόπο με το οποίο χειρίζεται τις μπροστινές λήψεις, το φως και τη δομή των συνθέσεων δίνει έμφαση στην θεατρικότητα των ‘γυμνών’ αρχιτεκτονικών χώρων. Με το φακό του μεταφέρει τον θεατή σε έναν ονειρικό χώρο, όπου βασιλεύει η αρμονία και η ηρεμία, σε έναν χώρο που δρα για τον θεατή ως καθρεύτης προσωπικών αισθημάτων αλλά και ως καταφύγιο.

Στις φωτογραφίες από τη σειρά ‘Unfinished’ ο Sarkissian παρουσιάζει τη Δαμασκό και το Αμάν όπως τις αντιλαμβάνεται μέσα από τον φωτογραφικό φακό του και τις ερμηνεύει με βάση μια εικαστική γλώσσα που είναι άλλοτε ποιητική και άλλοτε πολύ κοντά στην κινηματογραφική γραφή του ντοκιμαντέρ. Η ολοκληρωτική έλλειψη ανθρώπων υπογραμμίζει το οξύμωρο της φύσης των εικονιζόμενων εγκαταλλελημένων ή ανολοκλήρωτων κτιρίων. Τα κτίρια αυτά, δημιουργήματα ανθρώπων, ‘ποζάρουν’ μπροστά στο φακό άδεια, λείψανα της ανθρώπινης παρουσίας.

Σύμφωνα με τον Sarkissian η εικόνα της Δαμασκού και του Αμάν όπως αυτές παρουσιάζονται στη σειρά Unfinished ‘διαφοροποιείται ριζικά από τις παραδοσιακές φόρμες και δομές, αποδοκιμάζοντας κάθε είδος «οριενταλισμού». Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μέρη όπου σημειώνονται αλλαγές. Τα υπο κατασκευή κτίρια παρουσιάζονται ως ανολοκλήρωτα μνημεία, συχνά απαρατήρητα, τα οποία αποκτούν περιστασιακά οντότητα’... για όσο διάστημα στέκεται πάνω τους το βλέμμα του θεατή ή ο φακός του καλλιτέχνη.

Αρμένιος φωτογράφος από τη Δαμασκό, ο Hrair Sarkissian έχει παρουσιάσει τη δουλειά του τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. Το 2007 συμμετείχε, μεταξύ άλλων, στο project ‘Here as the Center of the World’, που οργανώθηκε στην πόλη Enchede από το Ολλανδικό Ινστιτούτο Τέχνης (Dutch Art Institute) και εργάστηκε στο Arbeitsgruppe Gästeatelier Krone στο Αράου της Ελβετίας έπειτα από πρόσκληση της Pro Helvetia, του κρατικού πολιτιστικού φορέα. Αυτή την περίοδο ο Sarkissian συμμετέχει στην έκθεση ‘Constructio’ που παρουσιάζεται στην γκαλερί Antonio De Barnola στην Βαρκελώνη. Έργα του καλλιτέχνη θα παρουσιαστούν στα πλαίσια της συμμετοχής των Kalfayan Galleries στην διεθνή έκθεση Art Dubai (19 ? 22 Απριλίου 2008), καθώς επίσης και στην ομαδική έκθεση που επιμελείται η November Paynter και θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο του 2008 στις γκαλερί Bluecoat και Open Eye στο Λίβερπουλ.


HRAIR SARKISSIAN, "Unfinished"
Kalfayan Galleries
Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα

Εγκαίνια:
Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2008, 19.00 ? 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 13 Μαρτίου ? 5 Απριλίου 2008
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα και Σάββατο: 10.00 - 15.00
Τρίτη έως Παρασκευή: 10.00 - 20.00