"Δέσπω" και "Θάλασσα" στη Λυρική

27.02.2008
«Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου» του Παύλου Καρρέρ και η «Θάλασσα» του Νίκου Σκαλκώτα θα παρουσιαστούν από Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια την Πέμπτη, 6 Μαρτίου
«Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου» του Παύλου Καρρέρ και η «Θάλασσα» του Νίκου Σκαλκώτα θα παρουσιαστούν από Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο Ολύμπια την Πέμπτη, 6 Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα:
Παύλος Καρρέρ: Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου
Ο Παύλος Καρρέρ(ης) είναι ο σημαντικότερος Έλληνας συνθέτης του 19ου αιώνα πριν από τον Σπυρίδωνα Φιλίσκο Σαμάρα (Zάκυνθος 1861-1917).
Η Δέσπω γράφηκε το 1875 και χαρακτηρίζεται ως το Πρώτο Ελληνικό Τραγικό Μελόδραμα. Παραπέμπει στην διάθεση θεμελίωσης ελληνικού αντίστοιχου της ιταλικής όπερας, τόσο ως προς την γλώσσα του ποιητικού κειμένου όσο και ως προς το ιδίωμα του μουσικού κειμένου. Το λιμπρέτο υπογράφει ο Κερκυραίος Αντώνιος Μανούσος.

Η ιστορία της Δέσπως διαδραματίζεται στο Σούλι το 1803 όπου, ύστερα από μια νικηφόρα μάχη κατά του Αλή Πασά, η Δέσπω μαζί με τις άλλες γυναίκες καταφθάνουν για να περιποιηθούν τους τραυματίες. Εκεί, η Δέσπω μαθαίνει ότι ο σύζυγος της σκοτώθηκε και ορκίζεται εκδίκηση. Στην επόμενη επίθεση των Τούρκων οι Σουλιώτισσες γυναίκες κλείνονται στον Πύργο του Δημουλά. Η άμυνα των ανδρών καταρρέει και καθώς εισβάλουν οι Τούρκου στον Πύργο, η Δέσπω τον ανατινάζει. Μουσική Διεύθυνση Άλκης Μπαλτάς.

Διεύθυνση χορωδίας: Νίκος Βασιλείου
Με την Ορχήστρα και Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Δέσπω Τζένη Δριβάλα
Μάρκος Νίκος Στεφάνου
Κώστας Βαρβάρα Τσαμπαλή
Λάμπρος Γιάννης Γιαννίσης
Μουσική Διεύθυνση Άλκης Μπαλτάς

Νίκος Σκαλκώτας: Η θάλασσα

Το μπαλέτο Η Θάλασσα γράφηκε ύστερα από παραγγελία της χορογράφου Πολυξένης Ματέυ ? Ρουσοπούλου, φίλης του συνθέτη. Η αρχική ιδέα ήταν ένα μπαλέτο με τίτλο Γη και Θάλασσα, όμως σύντομα ο συνθέτης χώρισε τα δύο κομμάτια: η Γη (ή Τέσσερις φθινοπωρινές εικόνες) ολοκληρώθηκε το 1948 ενώ η Θάλασσα τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Πρόκειται για έργο που δεν ανήκει στην δωδεκαφθογγική περίοδο του συνθέτη, καθιστώντας το βατό για τον μη εξοικειωμένο ακροατή. Στο ίδιο κλίμα κινούνται τα έργα Σινφονιέτα (1948), το Κοντσερτίνο για πιάνο (1949), το Νυκτερινό (1949). Όπως είχε ήδη αποδείξει με τους 36 Ελληνικούς χορούς (1936), ο Σκαλκώτας γνώριζε πολύ καλά πώς να αξιοποιεί την παραδοσιακή μουσική και στην Θάλασσα το επιβεβαιώνει μία τελευταία φορά.
Μουσική Διεύθυνση Άλκης Μπαλτάς
Με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 ? 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: €30, €20, €10