Tο Νu Au Collier του Πικάσο στο σφυρί

25.06.2002
O οίκος Christie's πρόκειται να βγάλει σε δημοπρασία το περίφημο έργο του Πάμπλο Πικάσο Nu Au Collier στα πλαίσια μιας βραδιάς αφιερωμένης στον ιμπρεσσιονισμό και τη μοντέρνα τέχνη, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, σύμφωνα με την Artdaily.
Στην τιμή των 16 εκατομμυρίων λιρών πούλησε ο οίκος Christie's το περίφημο έργο του Πάμπλο Πικάσο Nu Au Collier (Γυμνό με κολλιέ) στα πλαίσια μιας δημοπρασίας αφιερωμένης στον ιμπρεσσιονισμό και τη μοντέρνα τέχνη, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, 25 Ιουνίου.
Το Νu Au Collier φιλοτεχνήθηκε το 1932 και απεικονίζει την αγαπημένη μούσα του Πικάσο, Μαρία -Τερέζα Βάλτερ.

Η τιμή που απέσπασε ο πίνακας ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών της βραδιάς, που υπολόγιζαν την αξία του περίπου στα 9 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Η ιστορία της καλλιτεχνικής, αλλά και προσωπικής σχέσης που ανέπτυξε ο Πικάσο με τη Βάλτερ ξεκίνησε το 1927, όταν ο ζωγράφος περνώντας έξω από τη γκαλερί Λαφαγιέτ, σταμάτησε ένα 17χρονο ξανθό κορίτσι, αναφωνώντας: "Είμαι ο Πικάσο! Εγώ κι εσύ πρόκειται να κάνουμε μαζί σπουδαία πράγματα!"
Η εν λόγω ξανθιά δεσποινίδα ήταν η Μαρία-Τερέζα Βάλτερ.

Το Nu Au Collier προέκυψε στο απόγειο της σχέσης τους. Ανάμεσα στους πίνακες του Πικάσο που εκτέθηκαν στη γκαλερί George Petit το 1932, ξεχώριζε η απεικόνιση μιας ξανθιάς γυναίκας, που από την απόδοση της μορφής της ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ήταν για το ζωγράφο απλώς ένα μοντέλο.
Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε στο Boisgeloup, σε ένα οίκημα που ο Πικάσο είχε αγοράσει για να στεγάσει τον έρωτά τους.

Η φιγούρα της Μαρίας-Τερέζας διαγράφεται με έντονες καμπύλες που αναδεικνύουν τη θηλυκότητα και τη γονιμότητα της γυναίκας-αντικείμενο του πόθου.
Η σάρκα αποδίδεται ντελικάτα σε τόνους του λιλά, ενώ το μάτι του θεατή εστιάζεται στο λαμπερό γαλάζιο βλέμμα της μορφής.
Σημειωτέον ότι το Nu Au Collier εκτέθηκε στο αγοραστικό φιλότεχνο κοινό μετά από 60 χρόνια.