Μαζί Ποτέ!

09.07.2011
Ο Τσαχίτ είναι ένας σαραντάρης Τούρκος που ζει στη Γερμανία. Εχει παραιτηθεί απ’ τη ζωή μέχρι που σε μια ψυχιατρική κλινική συναντά τη Σιμπέλ μια όμορφη νεαρή με αυτοκτονικές τάσεις. Για να δραπετεύσει από τη φυλακή της συντηρητικής της οικογένειας η Σιμπέλ παρακαλά τον Τσαχίτ να την παντρευτεί με λευκό γάμο. Ο άνδρας αρχικά διστάζει αλλά τελικά συμφωνεί χωρίς όμως να μπορεί να φανταστεί την εξέλιξη της σχέσης τους.

Βουτηγμένος στην απογοήτευση και με μόνο στήριγμα το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ο Τσαχίτ ρίχνει το αμάξι του σε έναν τοίχο αλλά βγαίνει σώος και αβλαβής. Πνιγμένη από το καταπιεστικό οικογενειακό της περιβάλλον η Σιμπέλ επιχειρεί να κόψεις τις φλέβες της αλλά το κάνει με τον λάθος τρόπο. Συναντιούνται στο ψυχιατρείο όπου και τελικά αποφασίζουν να κάνουν έναν λευκό γάμο ώστε να γλιτώσει η νεαρή απ’ τη δυναστεία του πατρικού της. Ο γάμος γίνεται, οι δυό τους μοιράζονται το ίδιο σπίτι αλλά η Σιμπέλ κοιμάται συνεχώς με άλλους άνδρες απολαμβάνοντας την ελευθερία της. Όμως όταν ο έρωτας τελικά ξεπροβάλει δειλά μεταξύ τους η καταπιεσμένη ζήλια του Τσαχίτ θα γιγαντωθεί και θα ξεσπάσει βίαια.

Ο πολυβραβευμένος πλέον Φατίχ Ακίν ξεκινάει την ταινία που το 2004 κέρδισε τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου στην πόλη που και ο ίδιος μεγάλωσε, το Αμβούργο, και την ολοκληρώνει, κρυφοκοιτώντας προς την πατρίδα-ανατολή, στην Κωνσταντινούπολη. Το «Μαζί Ποτέ» είναι μια τραγική ιστορία αγάπης, ένα ερωτικό δράμα που αν και συχνά φλερτάρει με το μελό, οι στιβαρές του ερμηνείες το βοηθούν να αναδυθεί σε μια ποιοτική δραματουργική επιφάνεια. Ο Ακίν εδώ όμως δεν διηγείται απλά μια ερωτική ιστορία. Σκιαγραφεί μια μετωπική σύγκρουση που ξεφεύγει απ’ το δίπολο του ζευγαριού και γίνεται προσωπική για τον κάθε ήρωα ξεχωριστά. Η εσωτερική σύγκρουση με το παρελθόν, με τους φίλους, την οικογένεια, την εθνική ταυτότητα και τις θρησκευτικές προσταγές μπαίνουν στο επίκεντρο του Τούρκου σκηνοθέτη και αναδεικνύονται με τρόπο ωμό αλλά και ταυτόχρονα ελκυστικό. Με μια διάχυτη απαισιοδοξία να το διέπει, το «Μαζί Ποτέ» είναι μια ιστορία για δύο χαμένες ψυχές με φόντο έναν κόσμο χωρίς περιθώρια για ελπίδα και ευτυχία, όπου ακόμη και η αγάπη εκρήγνυται με καταστρεπτική μανία πάνω στους ήρωές της.

Κωστής Θεοδοσόπουλος

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ