Ξετρέλανε τον με μαγειρικά κόλπα για αρχάριες

16.11.2011
Αν ξέρεις να μαγειρεύεις, αυτό συγκαταλέγεται σίγουρα στα προσόντα σου. Αν όμως δεν έχεις ιδέα από μαγειρική, μπορείς και τώρα να ξεκινήσεις!

Αν ξέρεις να μαγειρεύεις, αυτό συγκαταλέγεται σίγουρα στα προσόντα σου. Αν όμως δεν έχεις ιδέα από μαγειρική, μπορείς και τώρα να ξεκινήσεις! Το μυστικό της επιτυχίας; Αγάπη για το φαγητό, όρεξη για δημιουργία, μεράκι, φροντίδα, φαντασία αλλά και η σωστή μύηση, ει δυνατόν με... ιδιαίτερα μαθήματα μαγειρικής από τους εξπέρ του είδους, ήτοι τη γιαγιά ή τη μαμά.

Θέλω! Μπορώ;
Το να γνωρίζεις να φτιάχνεις ορισμένα μαγειρεμένα φαγητά είναι πολύ σημαντικό και όλοι έχουμε την απαιτούμενη ικανότητα να τα μαγειρέψουμε τουλάχιστον αξιοπρεπώς. Άλλωστε, για τον ερασιτέχνη, τον πραγματικό δηλαδή εραστή της τέχνης, η ενασχόληση με τη μαγειρική μόνο θετικά αποτελέσματα επιφέρει: εκτονώνει τη δημιουργική διάθεση, δρα αγχολυτικά, χαλαρώνει, δημιουργεί ψυχική ευφορία.

Τοp 15 βοηθήματα στην κουζίνα

Το πρώτο μέλημά σου είναι η εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, σκευών και εργαλείων κουζίνας: επιφάνειες κοπής διαφορετικής φύσεως υλικών, σετ μαχαιριών, σύρμα, κουτάλες με τρύπες και χωρίς, σπάτουλες διαφόρων ειδών, ξύστρα λαχανικών, αποχυμωτής, μακρόστενη τσιμπίδα, κουτάλια και φλιτζάνια - μεζούρες, ζυγαριά κουζίνας, μίξερ, κατσαρόλα, τηγάνι, ατμομάγειρας, προστατευτικά γάντια. Και, φυσικά, σκούφος και ποδιά!

Ποια υλικά πρέπει να υπάρχουν στο ντουλάπι & το ψυγείο!

Για να φτιάξεις ένα ολοκληρωμένο και απολαυστικό μενού με ολιγόλεπτο ή καθόλου μαγείρεμα, προνόησε να έχεις πρόχειρα στην κουζίνα σου κάποια υλικά. Ιδού μερικά από αυτά, κατά δική μας σειρά αξιολόγησης:

1. ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΡΕΣΚΑ: Αγγουράκια, καρότα, κρεμμύδι, λάχανο, μαρούλι, ντομάτες, ντοματίνια, πιπεριές κ.ά.

Ιδέα! Γίνονται ελκυστικές σαλάτες. Μπορείς επίσης να τα κόψεις σε λωρίδες και να τα βουτάς σε ντιπ γιαουρτιού ή να τα ψήσεις με ελαιόλαδο και να τα σερβίρεις περιχυμένα με βαλσάμικο. Για μαγείρεμα, προτίμησε την ευκολία των κατεψυγμένων λαχανικών - τα μαγειρεύεις κατευθείαν, χωρίς απόψυξη, και είναι έτοιμα σε λίγα λεπτά.

2. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΞΙΔΙ: Απαραιτήτως! Αν όμως προτιμάτε πιο gourmet γεύσεις, χρησιμοποιήστε βαλσάμικο αντί για κοινό ξίδι, δοκιμάστε αρωματισμένο ελαιόλαδο ή τολμήστε με άλλα είδη ελαίων ψυχρής έκθλιψης, όπως π.χ. λάδι καρυδιών, αβοκαντέλαιο, φουντουκέλαιο ή σησαμέλαιο.

3. ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ: Πανεύκολα στο μαγείρεμα, ετοιμάζονται σε λιγότερο από 20 λεπτά.

Ιδέα! Μπορείς να φτιάξεις με αυτά πολλά κύρια πιάτα αλλά και συνοδευτικά για κρέας, ψάρια κ.λπ.

4. ΚΟΥΣΚΟΥΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ: Δεν απαιτούν βράσιμο παρά μούλιασμα για λίγο χρόνο σε ζεστό ή κρύο νερό, μέχρι να φουσκώσουν.

Ιδέα! Τρώγονται μόνα τους, συνοδεύουν κρέατα και ψάρια, χρησιμοποιούνται σε σαλάτες όπως η ταμπουλέ, αναμειγνύονται με διάφορα υλικά, όπως ξηροί καρποί και σταφίδες.

5. ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΗ ΚΟΝΣΕΡΒΑ, ΕΛΙΕΣ, ΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΕΣ: Πιπεριές Φλωρίνης, καυτερές πιπεριές, λιαστές ντομάτες, τουρσί, μανιτάρια, ελιές μαύρες και πράσινες, πάστα ελιάς, σάλτσα σόγιας, μουστάρδα, κέτσαπ.

Ιδέα! Ταιριάζουν με σαλάτες και σάντουιτς, γίνονται ντιπ εάν τα αναμείξετε στο μπλέντερ, προσδίδουν γεύση σε ζυμαρικά, ρύζι, πίτσες και πιάτα με πουλερικά ή κόκκινο κρέας.

6. ΤΥΡΙΑ: Ανεξαρτήτως σκληρότητας, χρώματος και μορφής, κίτρινα, λευκά ή κρεμώδη, σου λύνουν τα χέρια.

Ιδέα! Μπορεί να αποτελέσουν πρώτο πιάτο, να μπουν σε σαλάτες και σάντουιτς, να γίνουν κύριο γεύμα (π.χ. ως «πιατέλα τυριών»), να συνδυαστούν με ζυμαρικά, ρύζι και ομελέτες ή και σαν επιδόρπιο, σκέτα ή με φρούτα.

7. ΚΟΝΣΕΡΒΕΣ ΤΟΝΟΥ, ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ: Δεν χρειάζονται μαγείρεμα.

Ιδέα! Σερβίρονται μόνα τους ή με λαχανικά, γίνονται γέμιση για σάντουιτς, πολτοποιούνται (π.χ. για να φτιάξετε χούμους), αποτελούν πρώτη ύλη για καναπεδάκια και ντιπ, σάλτσες, συνδυάζονται άριστα με ζυμαρικά ή ρύζι.

8. ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ, ΦΙΛΕΤΑ ΚΡΕΑΤΟΣ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΑΡΙΩΝ: Τα αγοράζετε κομμένα σε ατομικές μερίδες και τα έχετε αποθηκευμένα στην κατάψυξη, το καθένα ξεχωριστά τυλιγμένο σε μεμβράνη κουζίνας.

Ιδέα! Όταν τα χρειαστείς, τα αποψύχεις μέσα στο ψυγείο ή, για πιο γρήγορα, σε φούρνο μικροκυμάτων και τα ψήνετε στο γκριλ, σε τηγάνι αντικολλητικό ή, τα ψάρια, στον ατμό.

9. ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΑΤΙ: Ενισχύουν τη γεύση και προσθέτουν άρωμα σε οποιοδήποτε φαγητό, εφόσον δεν υπερβάλλετε στις ποσότητές τους.

Ιδέα! Πιπέρια κάθε τύπου, σκόνη σκόρδου, ρίγανη και αλάτι πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το μαγείρεμα ή προς το τέλος του.

10. ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ: Ιδανικό για φρουτοσαλάτες, γρήγορα επιδόρπια, ντιπ (π.χ. αναμειγμένο με αρωματικά) και δροσερές σάλτσες για σαλάτες, σάντουιτς, κοτόπουλο και μπιφτέκια. Εννοείται ότι γίνεται και παραδοσιακό τζατζίκι!

11. ΠΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ: Αραβικές, ελληνικές, κυπριακές ή μεξικάνικες, ό,τι προτιμάτε.

Ιδέα! Αποτελούν την πρώτη ύλη για σάντουιτς, μεζέδες, καναπεδάκια, ατομικές πίτσες, γλυκίσματα και ένα σωρό άλλα. Χρησιμοποίησε τα παξιμάδια για να δημιουργήσεις αλμυρούς και γλυκούς ντάκους ή προσθέτεις τα κομματιασμένα σε σαλάτες.

12. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟΙ: Αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι, σουσάμι και φιστίκια.

Ιδέα! Καθιστούν τις σαλάτες πιο γευστικές, ενώ ταιριάζουν πολύ με το ρύζι και ως σάλτσα στα ζυμαρικά (π.χ. πέστο βασιλικού με κουκουνάρι).

13. ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ: Δαμάσκηνα, σταφίδες, σύκα και χουρμάδες.

Ιδέα! Συντροφεύουν εξαιρετικά τα τυριά ή το γιαούρτι, γλυκίζουν σάλτσες και ντιπ, προσθέτουν νοστιμιά σε σαλάτες, χοιρινό ψαρονέφρι, κοτόπουλο και θαλασσινά.

Φύγαμε για ψώνια...

  • Καταγράφεις πριν από την αγορά όλα όσα χρειάζεσαι και ψωνίζεις βάση της λίστας.
  • Επιλέγεις προϊόντα με πλήρη σήμανση, ελέγχεις την ακεραιότητα της συσκευασίας, διαβάζεις τις διατροφικές τους ετικέτες.
  • Μην αγοράζεις υπερβολικές ποσότητες, προτίμα μικρότερες συσκευασίες και με αρκετό περιθώριο μέχρι την ημερομηνία λήξεως.
  • Προμηθεύσου τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη.
  • Μετέφερε τα ψώνια το συντομότερο δυνατό στο σπίτι και αποθήλευσέ τα άμεσα, όπως ακριβώς υποδεικνύουν οι οδηγίες στη συσκευασία τους.

Συμβουλή: Τοποθέτησε πιο μπροστά στα ράφια όσα τρόφιμα πρόκειται να λήξουν συντομότερα και πιο πίσω αυτά που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο διατήρησης.

Μαγειρική άνευ διδασκάλου

Να έχεις κριτική σκέψη και να είσαι πολύ επιφυλακτική όταν διαβάζεις οποιαδήποτε συνταγή, ειδικά από το Διαδίκτυο. Αρκετές από αυτές είναι κακογραμμένες ή έχουν αντιγραφεί λανθασμένα, δεν έχουν αναλυτικές οδηγίες ή κάποιες λεπτομέρειες θεωρούνται γνωστές και δεδομένες, οπότε παραλείπονται. Έτσι, όμως, η συνταγή «δεν βγαίνει» και μπορεί να απογοητευθείτε.

Συμβουλή: Αναζήτα δοκιμασμένες συνταγές από τη μητέρα σου, περιοδικά, βιβλία και αξιόπιστες ιστοσελίδες. Οι συνταγές πρέπει να απευθύνονται σε αρχάριους και να διαθέτουν αναλυτική παρουσίαση με πλήρεις οδηγίες, φωτογραφίες βήμα βήμα ή/και συνοδευτικό βίντεο.

Πως θα πετύχει η συνταγή;

Συμβουλές για σίγουρη επιτυχία...

  • Ας επιλέγεις για αρχή μια συνταγή πολύ απλή, με λίγα και καλά υλικά που μαγειρεύονται σχετικά εύκολα.
  • Καλό είναι να διαβάζεις πρώτα ολόκληρη τη συνταγή. Σιγουρεύσου ότι είναι κατανοητή και χωρίς παραλείψεις.
  • Ελέγχεις ότι έχεις όλα τα υλικά που χρειάζονται, προτιμότερο σε λίγο μεγαλύτερη ποσότητα από την υποδεικνυόμενη και τα συγκεντρώνεις τα μπροστά σου.
  • Ας αποφεύγεις το ζύγισμα των υλικών «με το μάτι». Χρησιμοποίησε δοσομετρικές μεζούρες ή ζυγαριά κουζίνας.
  • Ακολούθα με ακρίβεια τις υποδείξεις της συνταγής, ιδίως δε, εάν απαιτεί μαγείρεμα σε διαφορετικά σκεύη και αναμείξεις ήδη μαγειρεμένων τροφίμων.
  • Λάβε υπόψη σου ότι το μαγείρεμα σε γκάζι διαφέρει από αυτό σε ηλεκτρική κουζίνα, ιδίως σε ό,τι αφορά χρόνους και θερμοκρασίες. Συμβουλευτείτε εκ των προτέρων το εγχειρίδιο της κουζίνας σας!
  • Προσοχή στο αλάτι (καλύτερα λιγότερο, παρά περισσότερο), στα καρυκεύματα και στις σάλτσες - μπορεί να «κρύψουν» τη γεύση των υπόλοιπων υλικών και να βαρύνουν υπερβολικά το φαγητό.
  • Μη σερβίρετε το φαγητό όπως όπως: φροντίστε να είναι τακτοποιημένο ελκυστικά στο κατάλληλο πιάτο.

Συμβουλή: Αν η συνταγή δεν έχει το γευστικό αποτέλεσμα που περιμένατε, μην το βάζετε κάτω! Προσπαθήστε ξανά με την ίδια ή δοκιμάστε καινούργια, ίσως λίγο πιο εύκολη.

Ποιό μαγειρεύεται πού;

Ατμομάγειρας: εύχρηστη και υγιεινή επιλογή μαγειρέματος για φυτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά (κυρίως) και δευτερευόντως για ψάρια και πουλερικά. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε πολλά υλικά ταυτόχρονα, εξοικονομώντας έτσι χρόνο.

Γκριλ: ιδανικό για φέτες και λεπτά φιλέτα ψαριών, πουλερικών και κόκκινων κρεάτων (αν είναι ογκώδη δεν θα ψηθούν καλά!), μικρά και μεσαίου μεγέθους ψάρια, θαλασσινά, λουκάνικα, μικρά κομμάτια λαχανικών και λεπτοκομμένες φέτες ψωμιού.

Τηγάνι αντικολλητικό: ο ταχύτερος τρόπος μαγειρικής. Αναλόγως πόσο ψημένα τα θέλεις, και φυσικά του μεγέθους τους, η μπριζόλα και το φιλέτο κοτόπουλου δεν χρειάζονται παραπάνω από 10 λεπτά για να ψηθούν.

Για την ασφάλειά σου:

* Μαγείρεψε πολύ καλά όλα τα τρόφιμα, βεβαιώσου ότι μπριζόλες και φιλέτα είναι ψημένα στο κέντρο τους.

* Μη χρησιμοποιείς αντικολλητικά σκεύη των οποίων η επίστρωσή έχει αλλοιωθεί, π.χ. έχουν χαραχτεί.

* Εάν ψήνεις στο φούρνο, στρώσε πάνω στο ταψί λαδόκολλα ή ειδική επιφάνεια σιλικόνης.

Το συν στη γεύση: Μαρινάρισμα! Ενισχύει το άρωμα και τα γευστικά χαρακτηριστικά όλων των ζωικών τροφίμων, τα μαλακώνει επιφανειακά και εμποδίζει την πλήρη αφυδάτωσή τους κατά το ψήσιμο.

Μενού για δύο: Καλεσέ τον σε δείπνο

Δεν υπάρχει καλύτερο από το να γυρίσει σπίτι ο σύντροφός σου κουρασμένος από τη δουλειά και να βρει ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι και ζεστό φαγητό να τον περιμένει.

Το μενού δεν έχει μεγάλη σημασία, μπορεί να περιλαμβάνει ό,τι θέλεις, από το πιο απλό μέχρι κάτι πιο εξεζητημένο, του γούστου του βεβαίως - όχι κρέας σε χορτοφάγο!

Αυτό που θα τον ανεβάσει και θα μετρήσει τελικά είναι η προσπάθεια που καταβάλεις για να τον φροντίσεις προσωπικά - θα κολακευτεί και θα αισθανθεί μοναδικός!

ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΕΔΟΥΚΟΣ