Κατσικίσιο μπούτι ψητό στον φούρνο

17.08.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ημέρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 2½ ώρες
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Εύκολη

Υλικά

* 1 κατσικίσιο μπούτι μεγάλο

* 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

* 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

* αλάτι, πιπέρι

* 1 φλιτζάνι κρασί λευκό

* 2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

* 1 κουτ. σούπας φασκόμηλο φρέσκο ψιλοκομμένο

* 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

* 4 πατάτες μεγάλες χοντροκομμένες

* 3 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

* 1 δαφνόφυλλο σπασμένο με το χέρι

* 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο

* 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα

* 1 πρέζα γαρίφαλο

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε αποβραδίς σε μπολ το ολόκληρο σκόρδο και λίγο από το ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, την κανέλα, το γαρίφαλο, το φασκόμηλο, τη δάφνη, το κρασί και το ξίδι. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας και το αλείφουμε καλά με το μείγμα. Το τοποθετούμε μέσα σε πλαστική σακούλα φαγητού, προσθέτουμε και τη μαρινάδα που περίσσεψε και το βάζουμε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Βάζουμε τις πατάτες σε ταψί, προσθέτουμε το λάδι και το υπόλοιπο ψιλοκομμένο σκόρδο, τις αναμειγνύουμε καλά με το λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε καλά. Πάνω στις πατάτες τοποθετούμε το κρέας και κρατάμε τα υγρά της μαρινάδας. Προσθέτουμε τα μισά υγρά στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο. Μόλις περάσουν τα πρώτα 45 λεπτά, βγάζουμε το ταψί και αλείφουμε καλά με πινέλο όλο το κρέας. Συνεχίζουμε το ψήσιμο, ενώ αλείφουμε συχνά το κρέας με τη μαρινάδα. Το βγάζουμε από τον φούρνο αφού ψηθεί συνολικά 2 με 2½ ώρες. Σερβίρουμε αμέσως.