Τάρτα λεμονιού

27.08.2012

Βαθμός δυσκολίας :Μέτριος
Χρόνος Προετοιμασίας :60’
Χρόνος Μαγειρέματος :35’ ,
Μερίδες :6-8

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

* 350γρ αλεύρι μαλακό
* 200 γρ Βιταμ
* 100γρ άχνη ζάχαρη
* 3 κρόκοι αβγού
* 4κ.σ. νερό κρύο
* 2 ασπράδια αβγού

για τη γέμιση

  • 6 αβγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 90ml χυμό λεμονιού (φρέσκος χυμός λεμονιού από 3 λεμόνια)
  • 2 κ. γλυκού. ξύσμα λεμονιού ( από 3 λεμόνια)
  • 180ml κρέμα γάλακτος ή Γάλα 3.5% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη. Κόβουμε το Βιταμ σε μικρούς κύβους και το τρίβουμε με το αλεύρι . Ρίχνουμε τους κρόκους και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά για πολύ λίγο . Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη ή την βάζουμε μέσα σε μια σακούλα και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

* Πουδράρουμε με αλεύρι τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους περίπου 3 χιλιοστών Τοποθετούμε την ζύμη σε ταψί το οποίο έχουμε αλείψει με Βιταμ. Αφαιρούμε τα περισσεύματα της ζύμης. Τρυπάμε όλη την κάτω επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι .

Για τη γέμιση: με τη βοήθεια του μίξερ χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα για λίγο. Προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος (ή το γάλα) και τη χτυπάμε ελαφρά έως ότου ομογενοποιηθεί. Αφήνουμε στην άκρη το μίγμα.

Βάζουμε το φούρνο να προθερμαίνεται στους 160 oC.

Καλύπτουμε την τάρτα με αλουμινόχαρτο, ρίχουμε μέσα φασόλια και ψήνουμε για 10 λεπτά.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνειά της με λίγο ασπράδι αβγού . Ρίχνουμε προσεκτικά μέσα τη γέμιση.

Ψήνουμε την τάρτα για 35 λεπτά περίπου.

Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο να κρυώσει τουλάχιστον 2 ώρες.

Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.