Φτιάξε σούσι στο σπίτι: Μάθε τα βασικά (απόλαυση χωρίς πολλές θερμίδες)

13.10.2016
Τα σπιτικά σούσι - απλά ή μωσαϊκό δεν είναι δύσκολα αν ακολουθήσεις μερικά απλά βηματάκια!

Είσαι λάτρης της ιαπωνικής κουζίνας και του σούσι; Αν ναι μάθε όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να φτιάξεις σπιτικό σούσι μόνη σου! Μάθε τα βασικά, πειραματίσου και καλή επιτυχία!

Σούσι με σούσι έχει διαφορά

Αν αποφάσισες να πειραματιστείς φτιάχνοντας σούσι στο σπίτι θα πρέπει να εξοικειωθείς με τα διάφορα ρολά κι αυτό διότι οι τεχνικές που θα χρησιμοποιήσεις διαφέρουν ανάλογα με το τι θέλεις να φτιάξεις. Το πιο γνωστό είναι το Μάκι (Maki sushi), με το πιο απλό κυλινδρικό τύλιγμα, το φουτομάκι (Futomaki) που είναι αρκετά παχύτερο, το χοχομάκι (Hosomaki) που είναι αρκετά λεπτότερο και έχει ένα μόνο συνήθως συστατικό τυλιγμένο με νόρι (nori), το φύκι που χρησιμοποιούμε στα σούσι.

Το τεμάκι (temaki), από την άλλη, είναι το σούσι –κώνος, όπου το τα σασίμι (όπως λέγεται το κρέας του ψαριού που χρησιμοποιούμε για τη γέμιση, είτε είναι, τόνος, μαλάκια η όποιο άλλο ψάρι) και τα υπόλοιπα υλικά αναδιπλώνονται με το νόρι σε σχήμα κώνου.

Εκτός από τα κλασικά ρολά, όπου το ρύζι και τα υλικά τυλίζονται μέσα στο ρύζι, υπάρχουν και τα ρολά σούσι όπου το ρύζι περιβάλλει τα υλικά. Το Νιγκίρι (nigiri) για παράδειγμα αποτελείται από μία βάση κρύο, μη σπυρωτό ρύζι στο οποίο δίνουμε τετράγωνο σχήμα και πάνω από αυτό τοποθετούμε μια λεπτή φέτα ωμού ψαριού συνδυασμένη συνήθως με φύκια.

Τέλος, το τσιράσι (Chirashi) είναι ίσως το πιο εύκολο για να ξεκινήσει κανείς, αφού δεν είναι παρά σκόρπιο σούσι, με τα λαχανικά και το ψάρι να τοποθετούνται σε φέτες πάνω από το ρύζι, χωρίς τύλιγμα και σχήμα.

Έχεις τα κατάλληλα μαχαίρια κι εξοπλισμό;

Στο σούσι η παρουσίαση είναι το παν γι΄αυτό πρέπει να έχεις όλα τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις καλοσχηματισμένα και συμμετρικά σούσι.

Η τεχνική από μόνη της δεν πρόκειται να σε βοηθήσει αν δεν έχεις τα κατάλληλα μαχαίρια. Θα χρειαστείς ένα καλό μαχαίρι του σεφ, ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για ψάρια κι ένα μαχαίρι λαχανικών για τα λαχανικά σου. Στο εμπόριο μπορείς, επίσης, να βρεις σετ μαχαιριών ειδικά και μόνο για σούσι!

Τέλος, θα χρειαστείς οπωσδήποτε έναν πάγκο κοπής κι ένα σουρωτήρι για το ρύζι αλλά κι ένα ειδικό μπαμπού σουπλά για τύλιγμα.

Τα φρέσκα υλικά είναι το παν

Το σούσι έχει καλύτερη γεύση όταν τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι φρέσκα. Επέλεξε φρέσκα λαχανικά, όπως αγγουράκι κι αβοκάντο αλλά και φρέσκο ψάρι.

Μια συμβουλή: Προτίμησε τα φιλέτα του ψαριού, τα οποία μπορείς να φιλετάρεις σε λεπτές λωρίδες ευκολότερα.

Φτιάχνοντας το πρώτο σούσι

* Μην ξεχνάς πως το ρύζι, ειδικά στο σούσι θέλει πολύ καλό ξέπλυμα με κρύο τρεχούμενο νερό, πριν το βράσεις.

* Κόψε τα λαχανικά σου και το ψάρι σε λεπτές λωρίδες.

* Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στο είδος του ψαριού, με το δημοφιλέστερες να περιλαμβάνουν τόνο, καβούρι, γαρίδες ή και σολωμό.

* Το τύλιγμα του σούσι θέλει υπομονή κι εξάσκηση! Για να το πετύχεις φρόντισε να μην παραγεμίζεις με πολύ ρύζι, ψάρι και λαχανικά. Για αρχή, προτίμησε να κάνεις μικρότερα σε μήκος ρολάκια, κόβοντας το κάθε φύλλο νόρι σε δύο κομμάτια. Τέλος, για να κλείσει καλά το ρολάκι, βρέξε λίγο τις άκρες του φικιού (νόρι) ώστε να σφραγίσει καλύτερα το σούσι σου.

* Το σούσι σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.

Επιμέλεια:

Δήμητρα Γκούντρα

Προτεινόμενη συνταγή: Σούσι με καπνιστό τόνο