7 άπαιχτες ιδέες με γλυκοπατάτα

27.11.2014
Κι όμως οι γλυκοπατάτες μπορούν να γίνουν με πολούς τρόπους. Πάρε ιδέες.

Το καλό με τις γλυκοπατάτες είναι ότι μπορείς να τις κάνεις γλυκές αλλά κι αλμυρές, με την προσθήκη εύκολων υλικών και μπαχαρικών, δίνοντας άλλη διάσταση στη γαρνιτούρα σου. Αν ψάχνεις για καινούριες ιδέες, αυτό το άρθρο δε θα σε αφήσει αδιάφορη. Ρίξε μια ματιά και θα καταλάβεις γιατί το λέω.

7 ιδέες για διαφορετικές γλυκοπατάτες (ψητές, σούπα ή πουρέ)

1. Κανέλα και ζάχαρη

Αν λατρεύεις τη γλυκιά γεύση της γλυκοπατάτας ενίσχυσέ τη με λίγη ζαχαρίτσα (προτιμότερη η καστασνή)- που θα τις κάνει να καραμελώσουν - και κανέλα. Και μην ξεχάσεις να ρίξεις και λίγο βούτυρο!

2. Αλατοπίπερο - κλασικό και δοκιμασμένο

Τι πιο απλό από το αλατάκι και το πιπέρι; Ρίξε λίγο αλατοπίπερο στις ψητές γλυκοπατάτες σου και ανάδειξε τη γεύση τους.

3. Σκόρδο και δεντρολίβανο

Δύο απλά συστατικά που κάνουν θαύματα. Το σκόρδο και το δεντρολίβανο - ένας απίστευτος γεσυτικός συνδιασμός - δεν ταιριάζουν μόνο στα κρεατικά αλλά και στη γλυκοπατάτα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κόψεις τις γλυκοπατάτες σε λωρίδες και να τις πασπαλίσεις τις με λιωμένο σκόρδο και κλαδάκια δεντρολίβανο. Στη συνέχεια, τις ψήνεις στους 450 βαθμούς για 30 με 45 λεπτά. Το συνοδευτικό σου είναι έτοιμο και μπορεί να ταιριάξει τέλεια τόσο με κοτόπουλο, γαλοπούλα, νοιρινό, μοσχάρι ακόμη και ψάρι.

4. Τζίντζερ (η γνωστή πιπερόριζα)

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα είναι από τις καλύτερες επιλογές για τι γλυκοπατάτα. Ένας καλός τρόπος είναι να τις βράσεις μαζί με τζίντζερ. Εναλλακτικά μπορείς να φτιάξεις σουπίτσα με τζίντζερ, γλυκοπατάτα και μοσχοκάρυδο. Τέλος, εννοείται πως μπορείς να τις κάνεις ψητές πασπαλίζοντας με λίγη σκόνη πιπερόριζας.

5. Καστανή ζάχαρη και πεκάν

Αν θέλεις έξτρα γλυκιά και γκουρμέ γεύση στο πιάτο σου, σε σημείο που να θυμίζει η πατάτα σου γλυκάκι, αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η καστανή ζάχαρη θα καραμελώσει όμορφα τις γλυκοπατάτες σου και θα δέσει τέλει με τα πεκάν. Μια ωραία παραλλαγή είναι μάλιστα και ο πουρές γλυκοπατάτας με καστανή ζάχαρη και πεκάν. Κάνε τις πατάτες σου πουρέ, πασπάλισε από πάνω με καστανή ζάχαρη και θρυμματισμένα πεκάν και στη συνέχεια ψήσε για λίγο το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ψηθούν λίγο τα ξηροκάρπια.

6. Μπορούν να γίνουν και πικάντικες

Αν σου αρέσουν τα καυτερά και τα πικάντικα, δοκίμασε ψητές γλυκοπατάτες ή πουρέ με προσθήκη πιπεριού καγιέν ή κόκκινου πιπεριού κι άλλων πικάντικων μπαχαρικών και καρυκευμάτων που προτιμάς. Η πικάντικη και η γλυκιά γεύση δένουν απίστευτα, προσφέροντας απόλαύση στον ουρανίσκο.

7. Σάλτσα μελιού

Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μέλι; Με πολλούς τρόπους. Ο κλάσικός είναι να προσθέσεις λίγο μέλι, λάδι και μουστάρδα, σαν σος στις γλυκοπατάτες σου και να τις ψήσεις. Άλλη μια ωραία σος είναι με μέλι, λάδι, αλατοπίπερο και κανέλα. Εναλλακτικά μπορείς να τις ψήσεις σκέτες και να τις περιχύσεις με λίγο μελάκι κατά το σερβίρισμα.

Ποιά από τις ιδέες σου έκαναν κλικ; Πες μας ποιά επιλέγεις ή αν έχεις κάποια δικιά σου ιδέα να προσθέσες, κάνοντας σχόλιο κάτω από τη δημοσίευση.