Τούρτα αμυγδάλου

20.09.2015
Φτιάξτε μόνοι ή μόνες σας τις τούρτες γενεθλίων των αγαπημένων σας προσώπων με γεύση αμύγδαλο, σοκολάτα ή με σαντιγί και σαβαγιάρ

Υλικά για 8 άτομα

Για τo παντεσπάνι

  • 8 κρόκους αβγών, 8 ασπράδια αβγών,
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 σφηνάκι κονιάκ,
  • 2 φλιτζάνια αμύγδαλα με τη φλούδα
  • χοντροκομμένα, 1 φλιτζάνι φρυγανιά,
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ,
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια

Για την κρέμα

  • 2 φλιτζάνια γάλα, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη,
  • 2 κρόκους αβγών, 2 κουτ. σούπας κορν
  • φλάουρ διαλυμένο σε 1/3 φλιτζανιού γάλα

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, 1/2 φλιτζάνι
  • νερό, 1/2 λεμόνι (τον χυμό του), 1 ξύλο κανέλας,
  • σαντιγί και κερασάκια γλασέ ή γλυκό,
  • αμύγδαλο εφιλέ για τη διακόσμηση

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Για το παντεσπάνι: Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη και μόλις αφρατέψουν και ασπρίσουν ρίχνουμε το κονιάκ. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ανακατεύουμε σε μπολ τα αμύγδαλα με τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και τα ενσωματώνουμε στη μαρέγκα με απαλές κινήσεις. Ρίχνουμε το μείγμα μαρέγκας στο μείγμα κρόκων-ζάχαρης και ενσωματώνουμε με σπάτουλα. Στρώνουμε λαδόκολα σε ένα ταψάκι και αδειάζουμε το μείγμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 30'.

Για την κρέμα: Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ. Μόλις πήξει η κρέμα προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε. Βράζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού για 5'. Χωρίζουμε με κλωστή το παντεσπάνι στα δύο και το σιροπιάζουμε. Απλώνουμε επάνω την κρέμα κρύα και σκεπάζουμε με το παντεσπάνι. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο να παγώσει. Γαρνίρουμε με σαντιγί και σερβίρουμε.

Συνταγές από το Cook Book