Λυχναράκια

27.08.2009
Ενα ιδιαίτερο πασχαλιάτικο γλύκισμα, που αξίζει να το τρώμε όλον τον χρόνο... Δοκιμάστε το!

Τι έχουμε:

Για τη ζύμη:

  • 4 φλιτζ. αλεύρι σκληρό
  • 3 κουταλιές μαργαρίνη
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • λίγο αλάτι
  • λίγο νερό
  • βιτάμ για άλειμμα
  • κανέλα για πασπάλισμα

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό ανθότυρο
  • 3 φλιτζ. ζάχαρη,
  • 4 αβγά
  • 3 κουταλιές βιτάμ
  • 2 φλιτζ. αλεύρι μαλακό

Τι κάνουμε:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το βιτάμ, τη σόδα, το αλάτι και τα ζυμώνουμε καλά με χέρια μας, προσθέτοντας το νερό λίγο λίγο. Μόλις η ζύμη ετοιμαστεί, την κόβουμε και τη μοιράζουμε σε μικρά ίσια μεταξύ τους κομμάτια. Πλάθουμε τα κομμάτια σε μπαλάκια και τα αφήνουμε σκεπασμένα, ώστε να ξεκουραστεί η ζύμη.
  • Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση:
  • Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το αναδευτήρι των αβγών, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
  • Με ένα πιρούνι, λιώνουμε το ανθότυρο, το ανακατεύουμε με το βιτάμ και το ρίχνουμε στο μπολ με το μείγμα των αβγών. Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά, μέχρις ότου ενωθούν τα υλικά μας και γίνει το μείγμα μας ομοιογενές.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
  • Παίρνουμε τα μπαλάκια της ζύμης και τα πατάμε με την παλάμη μας, ώστε να γίνουν στρογγυλά μικρά πιτάκια. Κατόπιν με ένα κουτάλι βάζουμε στο κέντρο από κάθε πιτάκι μια κουταλιά από τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες της προς το κέντρο. Στη συνέχεια σουφρώνουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη περιμετρικά, δημιουργώντας μικρά δοντάκια, ώστε να κλείσει το πιτάκι και να γίνει σαν ένα ανοιχτό πουγκί- λυχναράκι (βλέπε φωτό).
  • Σε ένα ταψί, που το έχουμε αλείψει με βιτάμ, τοποθετούμε τα λυχναράκια, το ένα δίπλα στο άλλο και τα ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου είκοσι λεπτά, έως ότου ροδίσουν.
  • Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με κανέλα.

Συμβουλή
Για να ανοίξουν πιο εύκολα τα πιτάκια, τα αλείφουμε με βιτάμ.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ