Γλυκό βερίκοκο

04.06.2009
Της εποχής!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό βερίκοκα
  • 4 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 φλιτζ. νερό
  • το χυμό από 1 λεμόνι
  • νερό

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και τα τρυπάμε με ένα πιρούνι σε ένα-δυο σημεία. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τόσο νερό, όσο χρειάζεται, για να σκεπαστούν.

Κατόπιν βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Για να δούμε αν μαλάκωσαν, τα τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα: τα βερίκοκα θα είναι έτοιμα, μόνο αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει εύκολα και δεν κολλάει.

Στη συνέχεια τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης, για 3 λεπτά.

Σε μια άλλη, μεγάλη κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, μαζί με τα τρία φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να βράσουν και να γίνουν σιρόπι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα βερίκοκα μέσα στο σιρόπι και μόλις πάρουν μια βράση, τα βγάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε για μια ημέρα.

Την επόμενη μέρα, βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, τα βράζουμε για πέντε λεπτά περίπου, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε, για μια ημέρα ακόμη, μέσα στο σιρόπι τους.

Την τρίτη ημέρα, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το χυμό του λεμονιού και ξαναβράζουμε τα βερίκοκα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις είναι έτοιμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια τοποθετούμε το γλυκό μέσα σε ένα γυάλινο βάζο, αφού πρώτα το πλύνουμε και το σκουπίσουμε πολύ καλά.

Κλείνουμε καλά το βάζο, ώστε να μην παίρνει αέρα, και αποθηκεύουμε το γλυκό σε δροσερό μέρος.

Συμβουλή

Τα βερίκοκα που θα επιλέξουμε για το γλυκό μας, πρέπει να είναι σχετικά άγουρα και μικρά.

το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ Τεντούρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ