Πίτα με φρέσκα φασολάκια

09.06.2009
Οσο ακόμα μπορούμε να τα απολαμβάνουμε φρέσκα!

Τι έχουμε:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κιλό φασολάκια
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 4 κρεμμύδια
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 5 κουταλιές βιτάμ για το άλειμμα
  • 1 αβγό
  • 3-4 κουταλιές γάλα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας

Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα φασολάκια, τα πλένουμε, τα κόβουμε σε σχήμα ζουλιέν, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τον ζωμό των λαχανικών και αφήνουμε να βράσουν, για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμισθεί σχεδόν όλο το νερό.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με 2 κουταλιές από το βιτάμ, έως ότου χρυσίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα φασολάκια, το πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σοταρισθούν, όλα μαζί, για ακόμη 3-4 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Βγάζουμε τα φύλλα κρούστας από τη συσκευασία και τα απλώνουμε σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.

Σε ένα ταψί ή σε ένα πυρίμαχο σκεύος, αλειμμένο με λιωμένο βιτάμ, στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλειμμένα και αυτά με βιτάμ. Κατόπιν με μια κουτάλα βάζουμε στο ταψί τα φασολάκια, γυρίζουμε τις άκρες των κάτω φύλλων προς το εσωτερικό του ταψιού και τις αλείφουμε με βιτάμ.

Σκεπάζουμε το ταψί με τα υπόλοιπα φύλλα, κομμένα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού και αλειμμένα με βιτάμ και πιέζουμε τις άκρες γύρω γύρω, ώστε να κολλήσουν καλά οι γυρισμένες άκρες των κάτω φύλλων με τα επάνω.

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αβγό μαζί με το γάλα και με ένα πινελάκι, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το μείγμα. Κατόπιν τη χαράσσουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά, έως ότου ροδίσει.

Συμβουλή
Μπορούμε, αν θέλουμε, να προσθέσουμε στη γέμιση και τριμμένη μυζήθρα.

Tο κατάλληλο κρασί: Κόκκινο Νεμέας.