Γλυκό μελιτζανάκι

09.06.2009
Δεν γίνεται μόνο αλμυρό αλλά και γλυκό!

Τι έχουμε:

  • 1 κιλό μικρά μελιτζανάκια
  • 6 φλιτζ. ζάχαρη
  • 3 φλιτζ. νερό
  • 2 λεμόνια
  • 1/2 φλιτζ. μέλι
  • 2 φλιτζ. αμύγδαλα ολόκληρα
  • κανέλα
  • γαρίφαλα

Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τα μελιτζανάκια με ένα μικρό μυτερό μαχαίρι, αφαιρώντας τη φλούδα και τα κοτσάνια τους. Κατόπιν τα χαράσσουμε λίγο από τη μια πλευρά,τόσο ώστε να χωράει το αμύγδαλο, και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τον χυμό από το ένα λεμόνι.

Για να παραμείνουν βυθισμένα στο νερό, τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο.

Επειτα από μία ώρα, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα, μαζί με τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν, και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.

Κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε μέσα σε κρύο νερό,για περίπου 3 ώρες φροντίζοντας να αλλάζουμε τακτικά το νερό τους. Μετά τα βγάζουμε από το νερό και αφού τα στραγγίξουμε,τα απλώνουμε επάνω σε μία απορροφητική πετσέτα για να στεγνώσουν.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα αμύγδαλα: αφού τα μουλιάσουμε, για 2-3 λεπτά, σε ένα μπολ με καυτό νερό,τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε μία πετσέτα και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε να βγει η φλούδα τους. Στη συνέχεια βάζουμε από ένα αμύγδαλο σε κάθε μελιτζανάκι και τα τυλίγουμε με μία κλωστή για να μη φύγει κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα 3 φλιτζάνια νερό και τη ζάχαρη, αφήνουμε να βράσουν για δέκα λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για ακόμη δέκα λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να μείνει για μία μέρα.

Την επομένη, ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, τον χυμό του δεύτερου λεμονιού, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τα βράζουμε, μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι. Κατόπιν κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει, το μεταφέρουμε σε ένα καθαρό και στεγνό γυάλινο βάζο και το αποθηκεύουμε είτε σε ένα δροσερό μέροςείτε στο ψυγείο.

Συνοδεύουμε το γλυκό μελιτζανάκι με γιαούρτι.

Συμβουλή
Λίγο πριν κρυώσει τελείως το γλυκό, αφαιρούμε την κλωστή από τα μελιτζανάκια.

Tο κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.