Κορμός σπανάκι με σολομό

29.10.2009

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 20 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα και 20 λεπτά
ΨΗΣΙΜΟ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ

  • 6 αβγά
  • 50 ml γάλα πλήρες κρύο
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 100 γρ. τυρί κίτρινο
  • 150 γρ. σπανάκι ψιλοκομμένο και σοταρισμένο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 250 γρ. ανθότυρο
  • 50 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. σολομό καπνιστό σε φέτες
  • 100 γρ. μπρικ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Xτυπάμε τα αβγά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά να ομογενοποιηθούν, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί καλυμμένο με βουτυρωμένο χαρτί φούρνου, ισιώνουμε με μια σπάτουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175οC για 15 λεπτά περίπου. Eτοιμάζουμε τη γέμιση χτυπώντας όλα τα υλικά (εκτός του σολομού και του μπρικ) σε μικρό μίξερ για να γίνουν μια λεία κρέμα. Bγάζουμε το σπανάκι-παντεσπάνι από τον φούρνο, το αναποδογυρίζουμε πάνω σε μια νωπή βαμβακερή πετσέτα και το διπλώνουμε προσεκτικά να γίνει ρολό. Aφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να σταθεροποιηθεί το σχήμα. Aνοίγουμε το ρολό, στρώνουμε την κρέμα ανθότυρου, καλύπτουμε με το σολομό, ρολάρουμε και τυλίγουμε με διαφανή μεβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει. Σερβίρουμε σε λεπτές φέτες με λίγο μπρικ.