Εχω ένα δικό μου «παιδί»

22.12.2014
Η Ζέτα Δούκα που γοητεύει στο μιούζικαλ «Η μελωδία της Ευτυχίας», μας μιλά για την παράσταση, τη «Μοντέρνα οικογένεια» και τη ΜΚΟ «Ανάσα».

Είναι η περίπτωση που λες «ο Θεός της τα έδωσε όλα». Διαθέτει ομορφιά και ταλέντο, ευαισθησίες και κοινωνική δράση, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για ένα σκεπτόμενο συγκροτημένο άτομο που γνωρίζει τα θέλω του και πώς να τα διεκδικεί. «Επιλέγω ρόλους θέλοντας να πλησίασω περισσότερο τον εαυτό μου, την ψυχή μου», λέει η πρωταγωνίστρια, η Βαρώνη Ελσα φον Σρέντερ της «Μελωδίας της ευτυχίας». Η ηρωίδα που υποδύεται είναι η γυναίκα που «πρόκειται να παντρευτεί ο βαρώνος Φον Τραπ, αλλά τελικά τον προλαβαίνει ο έρωτας για την γκουβερνάρντα των επτά παιδιών του, τη Μαρία. Η Βαρώνη είναι μια γυναίκα «αστικής καταγωγής, κοσμική, εκκεντρική, μοντέρνα, κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, μια γυναίκα που δεν της λείπει τίποτα παρά μόνο η αγάπη. Δεν ξέρει πώς να αγαπήσει και να αγαπηθεί», σημειώνει η Ζέτα Δούκα, σκιαγραφώντας τον χαρακτήρα της στο διάσημο μιούζικαλ που παρουσιάζεται στο θέατρο Παλλάς.

Παίζοντας ανάμεσα σε τόσα παιδιά (στην παράσταση πρωταγωνιστούν 18 παιδιά, σε τρεις ομάδες) κι αισθανόμενη τη «χαρά και τη ζεστή αγκαλιά τους», κατάφερε να ξεπεράσει τη «φοβία της μητρότητας» και να θέλει να γίνει μητέρα. Βέβαια μια τέτοια απόφαση, «δεν είναι απόφαση ενός?» διευκρινίζει. Ωστόσο δεν παραλείπει να προσθέσει ότι η ΑΝΑΣΑ, η πρώτη ΜΚΟ στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και της οποίας είναι πρόεδρος, είναι το «παιδί μου. Ενα παιδί, σε αντίθεση με τα βιολογικά παιδιά, που δεν φοβήθηκα να αποκτήσω. Γι' αυτό και πέτυχε».

Μητέρα είναι όμως και η Φαίη, ο ρόλος της στη «Μοντέρνα Οικογένεια», του Mega. «Χαίρομαι που υπάρχει μια σειρά στην ελληνική τηλεόραση, η οποία περνάει μηνύματα κατά των φυλετικών, των κοινωνικών, κατά των όποιων διακρίσεων, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν». Το concept απευθύνεται σε ένα «πιο εκπαδευμένο κοινό. Το τηλεοπτικό κοινό της Ελλάδας δεν είναι τόσο εκπαιδευμένο. Ο Ελληνας είναι βαθύτατα ευγενής, πολύ ειλικρινής, πολύ φιλότιμος, όμως εξαιρετικά υποκριτής. Δεν μπορεί να δεχθεί εύκολα την αλήθεια», τονίζει. Και υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για τολμηρό σίριαλ. Τολμηρή είναι μια σειρά που δείχνει τα μοντέλα που υπάρχουν αλλά με λάθος διακριτό τρόπο. Θεωρώ πιο τολμηρό να παρουσιάζεις έναν γκέι ως τρελή αδελφή, με χρώματα κι αρώματα, και να κάνεις εις βάρος του πλάκα, παρά να δείξεις έναν ομοφυλόφιλο που έχει αποδεχτεί αυτό που είναι, τον εαυτό του».

  • Η «Μελωδία της ευτυχίας» παρουσιάζεται στο θέατρο Παλλάς, σε σκηνοθεσία Θέμιδας Μαρσέλλου. Πρωταγωνιστούν: Νάντια Κοντογιώργη, Ακης Σακελλαρίου, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Αγγέλου κ.ά. Το έργο έχει βασιστεί στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Μαρίας Φον Τραπ.

Αντιγόνη Καράλη