Τριανταφυλλίδου: "Η tv θέλει ταχύτητα"

06.04.2015
Η Ιωάννα ριανταφυλλίδου που πρωταγωνιστεί στη «Μουρμούρα» του Alpha και σε ένα από τα πιο αγαπημένα μιούζικαλ όλων των εποχών, τον «Βιολιστή στη Στέγη», μας μιλάει για την tv, τον θεατρικό ρόλο της, αλλά και τη σχέση με την οικογένειά της.

Η όμορφη, αισιόδοξη και καλοπροαίρετη Βάσω της «Μουρμούρας», η κατά κόσμον Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, είναι μία ηθοποιός που κάνει σταθερά βήματα και στο θέατρο. Μετά από έναν γεμάτο χειμώνα στο θέατρο «Γκλόρια» στην κωμωδία «Φάντασμα με γόβες» (απόψε τελευταία παράσταση), πρωταγωνιστεί στο μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη στέγη» που κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου, σε μια μεγάλη παραγωγή, στο θέατρο «Μπάντμιντον». Η ιστορία του φιλόσοφου-γαλατά Τεβιέ με τις πέντε κόρες, τη λαχτάρα για ζωή, την αγάπη για την οικογένεια και τους συγχωριανούς, τον ξεριζωμό και τη μετανάστευση, την πίστη στις παραδόσεις και την αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στην παράδοση και την αλλαγή, την πίστη και την πραγματικότητα, πλέκουν τον καμβά της ιστορίας. «Μιλάει για αξίες και νοήματα που είναι κοντά στην ελληνική παράδοση» λέει η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου. Το νόημα του έργου βρίσκεται στην «εξέλιξη, την αλλαγή, το πώς από μία παραδοσιακή κοινωνία απελευθερώνεσαι για να κάνεις ένα βήμα προς τα μπροστά». Και στέκεται στον «ρόλο της οικογένειας, τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της».

Η ίδια υποδύεται την Τζάιτελ, τη μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας. «Ως πρωτότοκη έχει επηρεαστεί πολύ από τους γονείς της, αλλά επαναστατεί με τον τρόπο της» εξηγεί η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου. «Είναι η πρώτη από την οικογένεια που δεν δέχεται να παντρευτεί με προξενιό γιατί αγαπάει έναν άνθρωπο με τον όποιο έχουν δώσει όρκο πίστης. Είναι η πρώτη που «πατάει πόδι» για να ακολουθήσουν στη συνέχεια κι οι αδελφές της» προσθέτει. Ως χαρακτήρας είναι «αρκετά δυναμική ώστε να διεκδικήσει αυτό που θέλει κι αρκετά συναισθηματική ώστε να δημιουργήσει μια οικογένεια η ίδια, όπως τη διδάχθηκε από τους γονείς της».

Η οικογένεια, η πρώτη κοινότητα την οποία γνωρίζουμε, βρίσκεται στον πυρήνα του κειμένου. «Είμαι υπέρ της αγάπης και των ισχυρών δεσμών μέσα σε μια οικογένεια» υποστηρίζει. Δηλώνει «δεμένη με την οικογένειά της« αλλά? «δεν είμαι από τα άτομα τα πλήρως εξαρτημένα από αυτήν. Εγώ μένω στην Αθήνα, η οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη. Θα τους δω, θα μιλήσουμε αλλά δεν θα ζητήσω την έγκριση της οικογένειάς μου για ό,τι κάνω. Πάντως, θεωρώ πολύ ωραίο να νιώθεις ότι υπάρχουν άνθρωποι που μπορείς, ανά πάσα στιγμή να ακουμπήσεις πάνω τους, κι εκείνοι σε σένα». Θα ήθελε να κάνει δική της οικογένεια; «Ναι, κάποια στιγμή, θα ήθελα« απαντά. «Δεν είναι, ωστόσο, στα άμεσα σχέδιά μου».

Δύο χρόνια «Μουρμούρας»? «δεν με έχουν κουράσει καθόλου« αναφέρει κατηγορηματικά. Με χαρά θα συνεχίσει και του χρόνου να συμμετέχει στο σίριαλ, σε μια συνθήκη όπου όλα λειτουργούν άψογα, «σε ένα κλίμα φιλικό κι ευχάριστο», με «ευνοϊκές συνθήκες δουλειάς. Ολοι νοιάζονται γι' αυτό που παράγουν, εξ ου και το αποτέλεσμα είναι ωραίο κι επιτυχημένο». Αρνητικά στη σειρά δεν βρίσκει. Ο τρόπος δουλειάς στην τηλεόραση, το ότι όλα «πρέπει να γίνουν σε πολύ γρήγορο ρυθμό» είναι κάτι που μερικές φορές την ξενίζει. «Σκέφτομαι, εκ των υστέρων, το πώς θα μπορούσα να είχα κάνει καλύτερα μια σκηνή, κάτι που δεν έχουμε τον χρόνο στην τηλεόραση να το προετοιμάσουμε τόσο καλά. Δεν είναι όπως το θέατρο που γίνονται πολλές πρόβες. Στην τηλεόραση τα πράγματα γίνονται πιο γρήγορα. Επιδιώκω, παρ' όλα αυτά, να μην είναι αυτοματοποιημένα. Θέλω να είμαι συγκεντρωμένη, για να δίνω κάθε φορά το καλύτερο που μπορώ».

Αγαπά τις αμερικάνικες σειρές («οι δημιουργοί τους ξέρουν πολύ καλά το αντικείμενο, πού απευθύνονται και δημιουργούν τάσεις. Καλό είναι να διδασκόμαστε από αυτούς», σχολιάζει) και τονίζει ότι «υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση ωραίες ιδέες, φωτεινά μυαλά, εργατικοί κι ορεξάτοι άνθρωποι. Ελπίζω να τους δοθεί ο χώρος, ο χρόνος και το μπάτζετ για να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους. Δεν είναι εύκολο αλλά είναι απαραίτητο. Η ψυχαγωγία διαμέσου της τηλεόρασης είναι απαραίτητη για τον κόσμο που τώρα πιο πολύ θα μείνει σπίτι του παρά θα βγει έξω για να διασκεδάσει... Ολοι όσοι διαχειρίζονται το μέσον έχουν τεράστια ευθύνη στο τι προϊόν θα παραδώσουν στον τηλεθεατή».

  • «Ο βιολιστής στη στέγη» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ρομπ Ρουτζιέρο στο «Μπάντμιντον». Πρωταγωνιστούν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουιζίδου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Μέμος Μπεγνής, Ιβάν Σβιτάιλο, Μαρίνα Σάττι κ.ά.

Αντιγόνη Καράλη
Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας