Νάταλι Κόουλ: Η σκιά του πατέρα και ο αγώνας με τα ναρκωτικά [photos+vds]

02.01.2016
Όταν πίσω στο 70 οι ιδιοκτήτες των κλαμπ έγραφαν στη μαρκίζα «Η κόρη του Nat King Cole», εκείνη θύμωνε και ήθελε να φαίνεται το όνομά της - για καιρό δεν ήθελε να τραγουδάει τα κομμάτια του πατέρα της... Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε η δική του κληρονομιά να την φορτώσει με Γκράμι!

Στη σκιά ενός θρυλικού πατέρα, η Νάταλι Κόουλ πάλεψε με τα ναρκωτικά, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να τραγουδάει. Η θεϊκή τζαζ-γκόσπελ φωνή, κόρη του θρύλου της τζαζ, Νατ «Κινγκ» Κόουλ, έφυγε από τη ζωή στα 65 της χρόνια. Η Κόουλ πέθανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες, από καρδιακή προσβολή εξαιτίας επιπλοκών από μεταμόσχευση νεφρού και την Ηπατίτιδα C, η οποία είχε διαγνωστεί το 2008.

Ήταν 15 ετών όταν έχασε τον πατέρα της από καρκίνο των πνευμόνων το 1965. Ξεκίνησε σαν τραγουδίστρια R&B [μεγάλωσε με Αρίθα Φράνκλιν και Τζάνις Τζόπλιν] αλλά συνέχισε ερμηνεύοντας απαλή pop και jazz. Οι 10 μεγαλύτερες επιτυχίες της ήρθαν το 1991 με το άλμπουμ "Unforgettable ... With Love" αφιερωμένο στον πατέρα της με επανεκτελέσεις των πιο γνωστών κομματιών του: "That Sunday That Summer", ''Too Young" και "Mona Lisa."... με ντουέτα όπου οι φωνή τους συντέθηκε ηλεκτρονικά. Κέρδισε 6 Γκράμι και πούλησε 14 εκατομμύρια αντίτυπα. Το ντουέτο "When I Fall in Love" κέρδισε Γκράμι το 1996, ενώ ακολούθησε άλλο ένα άλμπουμ "Still Unforgettable". Επίσης, εργάστηκε και ως ηθοποιός στις σειρές Touched by an Angel και Grey's Anatomy.

Στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε το 2000, η Νάταλι παραδέχθηκε τη μάχη της με την ηρωΐνη, το κρακ, την κοκαΐνη και το αλκοόλ για πολλά χρόνια. Μάλιστα διαφώνησε με την Recording Academy που έδωσε 5 Γκράμι στην φανερά παραδομένη στα ναρκωτικά, Έιμι Γουάνχαουζ το 2008 - «δεν παίζουμε με αυτά τα πράγματα», φαίνεται να είχε δηλώσει.

Το 2008 διαγνώστηκε με ηπατίτιδα και το σχήμα χημειοθεραπείας που ακολούθησε έβλαψε το νεφρό της. Έκανε μεταμόσχευση νεφρού τον Μάιο του 2009. Η Νάταλι Κόουλ έδωσε μάχη με την ασθένειά της και με τη «σκιά» της, είχε μάλιστα δηλώσει στο People «Νομίζω είμαι ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί να έχεις ουλές, να περάσεις τραγικά δύσκολες στιγμές και ακόμα να έχεις μια νίκη στη ζωή σου»

Επιμ. Χρ. Τσατσαράγκου