Αυγουστος Κορτώ: Η φωτογραφία που σόκαρε πολλούς στα social media [photo]

13.06.2016
Μία φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook o Αυγουστος Κορτώ ήταν αρκετή για να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός συγγραφέας ανήρτησε μία φωτογραφία από το Athens Pride που έλαβε χώρα στην Αθήνα το Σάββατο 11 Ιουνίου, στην οποία φιλά με πάθος τον αγαπημένο του σύντροφο στο στόμα.

Λίγο πριν είχε αναρτήσει το εξής κείμενο:

"Οι γονείς πολλών από μας - όπως συχνά κι εμείς οι ίδιοι - μεγάλωσαν στην παλιά Ελλάδα, του παλιού, ξεπερασμένου πλέον κόσμου. Όταν ο άνθρωπος που διεκδικούσε την ελευθερία του, και κυνηγούσε την ευτυχία όπως την όριζε η καρδιά του, γινόταν σχεδόν αναπόφευκτα αντικείμενο χλεύης και περιθωριοποίησης, ένας δυστυχής παρίας καταδικασμένος σε ισόβια μοναξιά και κακό τέλος.

Όμως τα πράγματα, με κόπο και αγώνες αμέτρητων ηρωικών ανθρώπων, λίγο-λίγο άλλαξαν, και σήμερα ο κόσμος, παρά τις πολλές φριχτές εκφάνσεις του, δεν είναι εκείνος ο κόσμος της απανθρωπιάς και του φόβου.

Κι όπως οι γονείς μας πήραν κάποτε απ' το χεράκι για να μας δείξουν την πραγματικότητα όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονταν, έτσι κι εμείς πρέπει - αν θέλουμε να τους έχουμε μαζί μας στις χαρές και τις λύπες της αλήθειας που περιέχουμε και μας περιέχει - να τους πάρουμε απ' το χεράκι πολλές φορές και να τους δείξουμε τη δική μας πραγματικότητα: "Αυτός/αυτή είμαι. Έτσι ζω, έτσι αγαπώ. Μη φοβάσαι - η ευτυχία είναι στο χέρι μου."

Ξέρω από πρώτο χέρι ότι συχνά είναι δύσκολο, και θέλει χρόνο, αλλά ο γονιός που αγαπά στ' αλήθεια το παιδί του, θα μάθει - από αγάπη και μόνον - τους κώδικες της καρδιάς του, και μια μέρα θα σταθεί περήφανα στο πλευρό του, όπως τόσοι και τόσοι γονείς που αρχικά ένιωσαν τον φόβο που κυβερνούσε τη δική τους νιότη.

Σας περιμένω σήμερα στον δρόμο, στη γιορτή της περηφάνιας όλων μας. Γιατί αύριο-μεθαύριο οι γονείς θα είμαστε εμείς, και θα 'ναι δικό μας χρέος να μοιραστούμε την ελευθερία και την περηφάνια των δικών μας παιδιών".

Στις αυστηρές και έντονες κριτικές που δέχθηκε ο Κορτώ για τη φωτογραφία που ανήρτησε απάντησε ιδιαίτερα αιχμηρά γράφοντας:

«Κάτι σαλμονέλες που 'ρχεστε να βρίσετε, βγάλτε λίγο τα μουτράκια σας στη φόρα. Ούτε το θάρρος της παπάντζας και της αηδίας σας δεν έχετε. Και γράφετε κιόλας βρομιές για τον πατέρα μου και "ντροπιάζεις τα παντελόνια σου" - αλλά βεβαίως εσείς γυρνάτε χωρίς παντελόνι, γιατί πού ακούστηκε ΚΟΤΑ παντελονάτη;»

Σημειώστε πως ο γνωστός συγγραφέας έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του.