Ζεστό μουσικό καλοκαίρι

07.07.2009
Οργασμός από live εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη. Τα συναυλιακά δεδομένα της χώρας μας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πολλά σημαντικά ονόματα Ελλήνων αλλά και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών εμφανίζονται και αυτό το καλοκαίρι, αποτελώντας πόλο έλξης του κοινού για τις ζεστές νύχτες Ιουλίου και Αυγούστου.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Οργασμός από live εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι σε εξέλιξη. Τα συναυλιακά δεδομένα της χώρας μας έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και πολλά σημαντικά ονόματα Ελλήνων αλλά και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών εμφανίζονται και αυτό το καλοκαίρι, αποτελώντας πόλο έλξης του κοινού για τις ζεστές νύχτες Ιουλίου και Αυγούστου. Το ασανσέρ με τις τιμές: Τα εισιτήρια για μια συναυλία ξεκινούν συνήθως από τα 20 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 250, ειδικά όταν πρόκειται για καλλιτέχνες του εξωτερικού. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι δεν είμαστε από τις πιο φθηνές χώρες. Η συνηθισμένη δικαιολογία για το υψηλό κόστος των εισιτηρίων αφορά τη δυσκολία μετακίνησης στη χώρα μας, στοιχείο που, σύμφωνα με την άποψη των διοργανωτών, μπορεί να απογειώσει την αξία ενός εισιτηρίου. Γι’ αυτό ο καταναλωτής πρέπει να επιλέγει προσεκτικά πού και πότε θα πληρώνει.

Ο «δάσκαλος»: Στις 8 Ιουλίου ο Κάρλος Σαντάνα, ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, θα εμφανιστεί στο ΟΑΚΑ. Μέχρι στιγμής είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος σταρ, καθώς η αμοιβή του υπολογίζεται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια. Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης θα δώσει μία και μοναδική συναυλία μπροστά στο αθηναϊκό κοινό μαζί με τη δεκαμελή all star μπάντα του. Λάτρης της Ελλάδας, ο 62άχρονος Μεξικανός μουσικός έρχεται στο πλαίσιο της «αναδρομικής» παγκόσμιας περιοδείας του «Supernatural Santana - A Trip Through The Hits». Έγινε γνωστός από τη δεκαετία του 1960 με το απαράμιλλο στυλ του και συνδέει πολλές γενιές μεταξύ τους, καθώς βλέπει τα άλμπουμ του να πωλούνται παντού εδώ και χρόνια. Κοινωνικά ευαίσθητος, έδωσε το 2003 όλα τα έσοδα από την αμερικανική περιοδεία του στον αγώνα κατά του ΑΙDS στην Αφρική, ενώ υποστηρίζει πολλές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τα εισιτήρια της εμφάνισής του στη χώρα μας κυμαίνονται από 45 έως 200 ευρώ.

Οι... γερόλυκοι ξαναγυρίζουν: Οι Deep Purple ξανάρχονται στην Ελλάδα και οι θαυμαστές του θρυλικού συγκροτήματος ήδη πανηγυρίζουν. Στις 22 και 23 Ιουλίου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο Terra Vibe στη Μαλακάσα και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, το μεγάλο βρετανικό συγκρότημα υπόσχεται συγκινήσεις. Θέλοντας να ευχαριστήσουν μάλιστα τους φίλους τους, έχουν και μία έκπληξη, καθώς η τιμή του εισιτηρίου για τους πρώτους 2.000 που θα σπεύσουν να προμηθευτούν νωρίς τα εισιτήριά τους ανά πόλη θα είναι 40 ευρώ. Μετά την εξάντληση των πρώτων 2.000 εισιτηρίων σε κάθε πόλη η προπώληση θα συνεχιστεί με τιμή κατά 5 ευρώ ακριβότερη.

Ο παλιός είναι αλλιώς: Άλλη μία ενδιαφέρουσα βραδιά περιμένει τους φαν του ροκ με πρωταγωνιστή τον Paul Weller. Στις 14 Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων και για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εμφανιστεί live ο πρώην σταρ των The Jam και των The Style Council. Τα εισιτήρια κοστίζουν από 40 ευρώ στην προπώληση μέχρι 45 ευρώ στο ταμείο.

Και τα μυαλά στα κάγκελα: Είναι από τα αγαπημένα ονόματα των Νεοελλήνων. Οι Linkin Park μετά την περσινή τους εμφάνιση στη χώρα μας, που άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις σε όσους είχαν την τύχη να τους ακούσουν, επιστρέφουν. Θα εμφανιστούν στο Terra Stage στις 21 Ιουλίου. Με όπλο τους την αστείρευτη ενέργεια που πλημμυρίζει τα live τους, έρχονται για να ερμηνεύσουν τις επιτυχίες τους και να αποζημιώσουν όλους όσοι δεν τους άκουσαν πέρυσι στη Μαλακάσα, όπως και το βασικό θέμα που θα πλαισιώσει το νέο φιλμ «Transformers: Revenge Of The Fallen». Τα εισιτήρια κοστίζουν από 45 έως 85 ευρώ.

Φεστιβάλ στον Υμηττό: Στις 15 και 16 Ιουλίου έρχεται το πρώτο Cosmic Festival, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Πρωταγωνιστούν πολλοί: Femi Kuti & The Positive Force, Ska Cubano, Roy Paci & Aretuska, Nineka και άλλοι.

Για πρώτη φορά: Οι Θεσσαλονικείς μπορούν να πανηγυρίζουν. Ένα αγαπημένο συγκρότημα όλων των Ελλήνων θα κάνει μόνο μία εμφάνιση στη Βόρεια Ελλάδα. Στις 16 Ιουλίου οι James για πρώτη φορά κάνουν live στο Θέατρο Γης. Οι τιμές των εισιτηρίων κυμαίνονται από τα 40 ευρώ στην προπώληση μέχρι τα 50 ευρώ στα ταμεία.

Θα... παντρέψουν το χθες με το σήμερα: Στις 20 Ιουλίου δύο θρύλοι της ροκ μουσικής έρχονται επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα εμφανιστούν στο Θέατρο Βράχων. Οι Nine Inch Nails και οι Jane’s Addiction σε ένα... γάμο πολλών αγαπημένων ήχων, με αποτέλεσμα που αναμένεται εκρηκτικό. Τα εισιτήρια κοστίζουν 40 ευρώ στην προπώληση και 50 ευρώ για όσους πάνε ταμείο.

Ροκ στην ξιφασκία: Το Rocking Athens Festival έρχεται στα Ολυμπιακά Ακίνητα Ξιφασκίας στις 27 Ιουλίου. Heaven & Hell, Blind Guardian, Τestament, Gojira, Mencea και Descending είναι μερικά από τα ονόματα που αναμένεται να δώσουν το «παρών». Τα εισιτήρια κοστίζουν 60 ευρώ στην προπώληση και 65 ευρώ στα ταμεία του φεστιβάλ.

Και οι Έλληνες έχουν κέφια
Πολλοί είναι οι διάσημοι συμπατριώτες μας που φέτος δεν θα πάνε διακοπές. Η Άννα Βίσση και ο Mιχάλης Χατζηγιάννης περιοδεύουν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα εμφανιστεί και φέτος σε πολλά σημεία της χώρας, αλλά και η Άλκηστη Πρωτοψάλτη σχεδιάζει σειρά εμφανίσεων σε πολλές πόλεις.

Κάτι ανάλογο θα επιχειρήσουν η Χάρις Αλεξίου και άλλοι καλλιτέχνες μεγάλου βεληνεκούς, που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το κοινό τους ανά την επικράτεια.