Ο Πολάνσκι -ελεύθερος πια- σε συναυλία της γυναίκας του

19.07.2010
Λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση της Ελβετικής δικαιοσύνης να μην επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, για την υπόθεση παιδεραστίας που εκκρεμεί εις βάρος του από το 1977, ο διάσημος γαλλοπολωνός σκηνοθέτης έκανε το Σάββατο την πρώτη του δημόσια εμφάνισή του. Πήγε στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρό για να θαυμάσει τη σύζυγό του, Εμανουέλ Σενιέ (Emmanuelle Seigner) που συμμετείχε με μία συναυλία.


Λίγες μόνο μέρες μετά την απόφαση της Ελβετικής δικαιοσύνης να μην επιτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για την υπόθεση παιδεραστίας που εκκρεμεί εις βάρος του από το 1977, ο διάσημος γαλλοπολωνός σκηνοθέτης έκανε το Σάββατο την πρώτη του δημόσια εμφάνισή του. Πήγε στο Φεστιβάλ Τζαζ του Μοντρό για να θαυμάσει τη σύζυγό του, Εμανουέλ Σενιέ (Emmanuelle Seigner) που συμμετείχε με μία συναυλία.

Παρότι φωτογραφήθηκε μαζί με την ηθοποιό και τραγουδίστρια σύζυγό του για να δώσει μια επίσημη πόζα στα ΜΜΕ, ο Ρομάν Πολάνσκι (Roman Polanski) έφτασε στον χώρο του Φεστιβάλ με ιδιαίτερη μυστικότητα μέσα στο θωρακισμένο αυτοκίνητο του ιδρυτή του, Κλοντ Νομπς (Claude Nobs), ενώ ισχυρή ασφάλεια κρατούσε μακριά τους δημοσιογράφους.

Ο Πολάνσκι, ο οποίος ζούσε σε κατ' οίκον περιορισμό στο εξοχικό του στο Γκστάαντ ύστερα από την σύλληψή του τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρακολούθησε όλη τη συναυλία της γυναίκας του από "κρυφό σημείο". Το πρόγραμμα της Σενιέ ξεκίνησε με το μουσικό θέμα της καλτ ταινίας "Το μωρό της Ροζμαρί" που σκηνοθέτησε το 1968 ο αγαπημένος της και αυτή ήταν η μία και μοναδική αναφορά σε εκείνον όλο το βράδυ.

Μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση νωρίτερα, ο Πολάνσκι είχε δηλώσει συγκινημένος από τη ζεστασιά με την οποία τον είχε αγκαλιάσει η χώρα και ιδιαίτερα οι άνθρωποί της. "Δεν ξέρω τι ακριβώς θα κάνω στη συνέχεια. Προς το παρόν είμαι απλά χαρούμενος που είμαι ελεύθερος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρομάν, αποκάλυψε ότι ο γιος του, Έλβις (Elvis) είχε κόψει εδώ και καιρό το ειδικό βραχιόλι το οποίο ήταν υποχρεωμένος να φοράει κατά τη διάρκεια του κατ' οίκον περιορισμού του προσθέτοντας ότι "θα μπορούσε εύκολα να είχε δραπετεύσει, αλλά δεν το θέλησε ποτέ".

Επίσης, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους κατοίκους του Γκστάαντ που του στάθηκαν τόσο πολύ όλον αυτό τον δύσκολο καιρό, ο Πολάνσι μίλησε με τα θερμότερα λόγια για τη γυναίκα και τα παιδιά του "χωρίς τους οποίους δεν θα είχα μπορέσει ποτέ να διατηρήσω την αξιοπρέπεια και την πίστη του".

Από την πλευρά της, η Σενιέ εξέφρασε την τεράστια χαρά της που ο Ρομάν θα ήταν παρόν στο Φεστιβάλ του Μοντρό "γιατί δεν είχε δει ποτέ καμία άλλη συναυλία της".

Ο Πολάνσκι κατηγορείτο για το ότι είχε αποπλανήσει ένα 13χρονο κορίτσι το 1977, προσφέροντας της σαμπάνια και ναρκωτικά κατά τη διάρκεια μια φωτογράφισης για το περιοδικό Vogue, στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον (Jack Nicholson) στο Χόλιγουντ και ότι στη συνέχεια είχε κάνει σεξ μαζί της παρά τη θέληση της.

Αρχικώς, ο σκηνοθέτης είχε επιβαρυνθεί με τις κατηγορίες του βιασμού και του σοδομισμού, αλλά αργότερα το κατηγορητήριο άλλαξε σε παράνομη σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικο, αφού είχε προηγηθεί συνεννόηση με τους αντιδίκους προκειμένου να απαλλάξουν το θύμα από την τραυματική διαδικασία της δίκης.

Στη συνέχεια ο Πολάνσκι εξέτισε ποινή 42 ημερών στη φυλακή, κατά τη διάρκεια της οποίας υποβλήθηκε σε ψυχιατρικές εξετάσεις, αλλά την παραμονή της επικύρωσης της απόφασης του διέφυγε από τις ΗΠΑ, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι ο δικαστής θα αθετούσε τη συμφωνία του και θα αύξανε κατά πολύ την ποινή του. Στη μάχη για την έκδοση του, ο Πολάνσκι επέμενε ότι είχε εκτίσει την ποινή που είχε συμφωνηθεί και υποστήριζε ότι οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ήταν ψευδείς.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα