Ο Νίκος είναι πάντα στην καρδιά της

18.02.2008
Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος και δεκαπέντε ημέρες από την τραγική απώλεια του μεγαλύτερου ίσως κινηματογραφικού μύθου. Βρεθήκαμε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου και το μνήμα του μεγάλου θεατράνθρωπου Νίκου Κούρκουλου για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσφέρουμε μια ανθοδέσμη.

Από τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΙΔΗ


Έχει ήδη περάσει ένας χρόνος και δεκαπέντε ημέρες από την τραγική απώλεια του μεγαλύτερου ίσως κινηματογραφικού μύθου. Βρεθήκαμε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου και το μνήμα του μεγάλου θεατράνθρωπου Νίκου Κούρκουλου για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να προσφέρουμε μια ανθοδέσμη. Σε ένα επιβλητικό μνήμα-σπιτάκι βρίσκεται η τελευταία κατοικία του πολύ σημαντικού ηθοποιού και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το συγκεκριμένο μνήμα είναι ο οικογενειακός τάφος του, όπου βρίσκεται θαμμένος ο πατέρας του ηθοποιού Άλκης, η μητέρα του και ο αδερφός του. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από την αγάπη και την αφοσίωση με τις οποίες η δεύτερη σύντροφος της ζωής του, η Μαριάννα Λάτση, φροντίζει την τελευταία του κατοικία.

Από την πόρτα και το αρχιτεκτονικό σχέδιο, που φέρει την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού, μέχρι τα πολυτελή μάρμαρα όλα δείχνουν τη στοργή και την έννοια της. Ένας ήλιος σήμα κατατεθέν αρκετών έργων του σπουδαίου ζωγράφου φωτίζει τη σιδερένια διακοσμητική θύρα. Πάνω της κρέμεται ένας σταυρός από λευκά άνθη, τα οποία η κ. Λάτση φροντίζει να ανανεώνει μόλις μαραθούν.

Τέσσερα υπερμεγέθη κασπό με φροντισμένες γλάστρες με ολάνθιστες γαρδένιες στολίζουν το μνήμα. Αρχαιοελληνικό μοτίβο και μαρμάρινη η διακόσμηση του παραθύρου, που αφήνει άπλετο φως του ήλιου να μπαίνει μέσα.

«Ηθοποιός σημαίνει φως» και η κ. Λάτση, που έζησε 21 χρόνια στο πλευρό του, θέλησε το φως να περιλούζει τον Νίκο Κούρκουλο εκεί που αναπαύεται.

Πίσω από το τζάμι, κοιτάζοντας στο εσωτερικό, είδαμε τη φωτογραφία του χαμογελαστού ηθοποιού, αλλά και του πατέρα του. Επίσης, δύο τεράστια δοχεία με τριαντάφυλλα και ένα καλάθι με κομμένα άνθη από γαρδένιες.

Παρά το γεγονός ότι τα χρήματα δεν λείπουν στην οικογένεια, έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια ο τάφος να είναι λιτός και απέριττος, χωρίς υπερβολές και ακατάλληλες για το χώρο παρεμβολές. Το ίδιο λιτό και μοναχικό ήταν το πρόσφατο μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από το θάνατο του αξέχαστου ηθοποιού, αφού στο νεκροτυαφείο βρέθηκαν μόνο η κ. Λάτση με πολύ στενούς συγγενείς και κανείς άλλος.

Ο χρόνος τέλεσής του κρατήθηκε κρυφός και παρόλο που στο Νεκροταφείο Ζωγράφου γίνεται λαϊκό προσκύνημα στο μνήμα της οικογένειας Κούρκουλου, κανείς δεν πήρε είδηση τη σεμνή τελετή.