Γκρεμίστηκαν γέφυρες: Νικήτρια η Σουηδία - Καταποντισμός για Ελλάδα

24.05.2015
Μπορεί το σύνθημα της φετινης Γιουροβίζιον να ήταν... "χτίζουμε γέφυρες", όμως, στον τελικό του Σαββάτου γκρεμίστηκαν γέφυρες και παραδόσεις.

Η Σουηδία με τον Måns Zelmerlöw και το «Heroes» επιβεβαίωσε τον τίτλο του απόλυτου φαβορί (κυρίως τις τελευταίες μέρες) και με σύμμαχο το ωραίο τραγούδι, την απίστευτη σκηνική παρουσία και το σκανδιναβικό μπλοκ (μαζί και οι χώρες της Βαλτικής) που δε λέει να σπάσει, πήρε τη μεγάλη νίκη. Την 6η στο σύνολο και πλέον απειλεί την πολυνίκη Ιρλανδία.

Για τη δεύτερη θέση είχαμε ένα θρίλερ ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιταλία. Τελικά, η ξανθιά εκπρόσωπος της Ρωσίας πήρε τη δεύτερη θέση, όχι, όμως και το θερμό χειροκρότημα του κόσμου στην αρένα, που δεν έδειξε και μεγάλο ενθουσιασμό για τη χώρα της. Και όχι μόνο αυτό, αλλά για πρώτη φορά είδαμε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να γυρίζουν την πλάτη στη Ρωσία, όπως η Λιθουανία, προκαλώντας μεγάλη αίσθηση.

Ο Νότος από την άλλη, ενώθηκε υπέρ της Ιταλίας, αλλά φευ, το εκπληκτικο τους τραγούδι δεν έπεισε τους γιούρο-φαν. Κρίμα. Γιατί για χάρη των τενόρων παραλίγο να ... διαλυθούν οικογένειες. Ελλάδα και Κύπρος για πρώτη φορά στα χρονικά δεν έδωσαν 12αρια ανα-μεταξύ τους. Αυτά πήγαν στην Ιταλία, ενώ η Ελλάδα έδωσε 10 στην Κύπρο κι εκείνη μόλις 8 σε εμάς. Και να σκεφτείς, ότι η Μαρία Έλενα Κυριάκου είναι Κύπρια!

Και ναι, η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στον τελικό, αλλά δεν έπεισε κανέναν. Για την ακρίβεια, έπεισε μόλις τρεις: την Αλβανία (μας έδωσε 10 βαθμούς), την Αρμενία (μάς έδωσε 5β.) και την Κύπρο με τους 8. Στο σύνολο πήραμε μόλις 23β. Αυστραλία, Γερμανία, Ρουμανία που έχουμε πολλούς Έλληνες ούτε πόντο δεν πήραμε. Για να μην πούμε για το περίφημο... βαλκανικό μπλοκ!

Αλλά υπάρχουν και ποοοολύ χειρότερα: η οικοδέσποινα Αυστρία και η Γερμανία δεν πήρεν ούτε βαθμό. Απίστευτο; Και, όμως, Γιουροβιζιονικό, δεν τις ψήφισε άνθρωπος....