Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά- Τι σημαίνει η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες

27.10.2016
Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε περισσότερες από πέντε ώρες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με ψήφους 14 έναντι 11 αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Με άλλα λόγια, ο διαγωνισμός είναι άκυρος και ως εκ τούτου «μαύρο» δεν φαίνεται να πέφτει σε κανένα από τα κανάλια που δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια.

Από δω και πέρα, η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει σε νέα νομοθετική πρωτοβουλία, όπως προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Οπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας. Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση. υποδομές και πρόγραμμα.

Τώρα όσον αφορά τους τέσσερις καναλάρχες που είχαν εξασφαλίσει άδεια κι είχαν καταβάλει την πρώτη δόση, τα χρήματα θα πρέπει να τους επιστραφούν, ενώ οι δύο νέοι καναλάρχες που είχαν εξασφαλίσει άδεια στον άκυρο πλέον διαγωνισμό είναι και αυτοί στον «αέρα».

Σύμφωνα με το ΣτΕ, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, η οποία θα γίνει πλέον εκ του μηδενός και για αυτό τον λόγο το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.