Διακεκριμένοι αρχιτέκτονες μιλούν για τα έργα τους

11.01.2011
Η διάλεξη του Peter Sapp του γραφείου Querkraft Architekten φιλοξενείται την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η διάλεξη του Peter Sapp του γραφείου Querkraft Architekten φιλοξενείται την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Οι Querkraft ιδρύθηκαν το 1998 από τέσσερις νέους αρχιτέκτονες, απόφοιτους του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βιέννης. Οι Jakob Duknl, Gerd Erhartt, Peter Sapp και Michael Zinner (μέχρι το 2004) μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική, αλλά συμφωνούν ως προς τις απόψεις τους για τον κόσμο.

Το όνομα "Querkraft" (εγκάρσια δύναμη) έχει πολλές διαφορετικές ερμηνείες. Η λέξη Kraft (δύναμη) υποδηλώνει νεότητα, σταθερότητα, αξιοπιστία, αντοχή, φαντασία... και η λέξη quer (εγκάρσιος) παραπέμπει στην δημιουργικότητα, επιμονή, αντισυμβατικότητα.

Οι Querkraft έχουν ασχοληθεί με μια σειρά έργων, όπως καταστήματα, κτίρια γραφείων, εστιατόρια, ιδιωτικές κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, δημόσια κτίρια και έχουν συμμετάσχει σε εκθέσεις στις Η.Π.Α., τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Βραζιλία, την Ιαπωνία, την Κίνα κ.α., ενώ έχουν δώσει διαλέξεις στη Γερμανία, την Αγγλία, την Κροατία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και αλλού.

Η φιλοσοφία των Querkraft μπορεί να συνοψισθεί ως εξής: Ομαδική δουλειά. Η εγκάρσια προσέγγιση αποτελεί βάση της στρατηγικής μας. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις διευρύνουν τους ορίζοντες της ομάδας. Οι άνθρωποι αποτελούν το επίκεντρο της δουλειάς μας. Η ουσία της αρχιτεκτονικής είναι η χρήση της. Ο σχεδιασμός είναι εξελικτική διαδικασία, ενώ ο πελάτης είναι συνεργάτης. Η αρχιτεκτονική είναι τέχνη. Είναι βιώσιμη, κατάλληλη ανάλογα με την περίσταση και απτή. Η ομορφιά της αναδεικνύεται εκ των έσω. Το περιεχόμενο διαμορφώνει το κτίσμα.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19.30
στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της περιόδου 2010 - 2011 ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΑΛΠΕΩΝ. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Goethe και τις Πρεσβείες της Αυστρίας και της Ελβετίας.