Παπαδιαμάντης, Ελύτης, Τσίρκας και Ρομιγί στο Μέγαρο

12.01.2011
Τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Οδυσσέα Ελύτη και Στρατή Τσίρκα, αλλά και τη μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί τιμά το Megaron Plus, του οποίου ο φετινός προσανατολισμός κινείται σε πολλά και διαφορετικά πεδία: οικονομία, ανάπτυξη, ενέργεια, οικολογία, πόλη, κοινωνία, εκπαίδευση, τέχνη, επιστήμη, ψυχολογία, δικαιοσύνη.
Τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, Οδυσσέα Ελύτη και Στρατή Τσίρκα, αλλά και τη μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί τιμά το Megaron Plus, του οποίου ο φετινός προσανατολισμός κινείται σε πολλά και διαφορετικά πεδία: οικονομία, ανάπτυξη, ενέργεια, οικολογία, πόλη, κοινωνία, εκπαίδευση, τέχνη, επιστήμη, ψυχολογία, δικαιοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα:
- Με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, θα ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου μια σειρά εκδηλώσεων και διαλέξεων που θα απευθύνονται στο ευρύ κοινό, τα παιδιά και τους επιστήμονες. Ο Παπαδιαμάντης, από τους κορυφαίους Έλληνες πεζογράφους, με το έργο του, μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα της νεοελληνικής ταυτότητας και παράδοσης. Γι' αυτό κάθε συζήτηση για τον Παπαδιαμάντη δεν έμεινε ποτέ μέσα στα όρια της λογοτεχνίας, αλλά έπαιρνε και παίρνει ακόμη ευρύτερο πνευματικό και ιδεολογικό περιεχόμενο.

- Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιμά τον ποιητή, που με όπλα του την ελληνική γλώσσα και το φως, επέτυχε να διαμορφώσει μια οικουμενική λυρική ποίηση, μια ποίηση που προβάλλει τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την αθωότητα, στοχεύει στο μυστήριο της ύπαρξης και αναδεικνύει τη μέγιστη αξία του μικρού μας κόσμου.

- Με την αφορμή των 100 χρόνων από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα το Μέγαρο Μουσικής θα τιμήσει τον μεγάλο συγγραφέα. Ο Στρατής Τσίρκας, γέννημα και θρέμμα του ελληνισμού της Διασποράς (γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο και εγκαταστάθηκε οριστικά στη Αθήνα πολλές δεκαετίες αργότερα, το 1963) με την τριλογία του Ακυβέρνητες Πολιτείες θα καταλάβει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του νεοελληνικού μυθιστορήματος. Με το έργο του (αλλά και με τη ζωή του) θα αναδείξει ερωτήματα που αφορούν τη σχέση τέχνης και ιδεολογίας καθώς επίσης και τον πολιτικό ρόλο του συγγραφέα και της τέχνης . Τα ερωτήματα αυτά παραμένουν πάντοτε επίκαιρα, ιδιαίτερα δε σε περιόδους κρίσης, όπως η σημερινή και οφείλουμε να τα προσεγγίσουμε και να προβληματιστούμε.

- Με αφορμή την πρόσφατη απώλεια της μεγάλης ελληνίστριας Ζακλίν ντε Ρομιγί, το Μέγαρο θα οργανώσει σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία ένα διεθνές συμπόσιο, που θα αναδείξει την τεράστια προσφορά και την προσωπικότητά της, αλλά και τη διαχρονική δύναμη του κλασικού ελληνικού πολιτισμού όχι μόνον ιστορικά αλλά ως σημείο αναφοράς του σύγχρονου κόσμου. Η μεγάλη ελληνίστρια που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο περίφημο College de France και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός στη Γαλλική Ακαδημία. Στη διάρκεια της καριέρας της δημοσίευσε πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία και δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα Πανεπιστήμια της Λιλ, της Σορβόνης και στο College de France.

Στο πρόγραμμα του Megaron Plus που παρουσίασε η διευθύντρια παραγωγής κ. Ειρήνη Ανδρεάδη περιλαμβάνονται διαλέξεις (Αντόνιο Ταμπούκι, Ματθαίος Γιωσαφάτ), θεματικοί κύκλοι («Φιλοσοφία και κοινωνία», «Σημείον αντιλεγόμενον: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί»), διεθνή συμπόσια και συναντήσεις. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης κυριαρχεί στο τρίπτυχο «Λόγος - αντίλογος - διάλογος». Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ συνομιλεί με τον Ζαν-Μαρί Κολομπανί. Ο Ζεράρ Μορτιέ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Τεάτρο Ρεάλ, δίνει διάλεξη για τη Μαρία Κάλλας και πραγματοποιεί οντισιόν σε Ελληνες καλλιτέχνες. Δύο ποιητές, τέλος, η Κική Δημουλά και ο Τίτος Πατρίκιος, θα συνομιλήσουν για «την ποίηση σήμερα» στον κήπο του Μεγάρου.