Διασκευή Κάφκα στο gaz-Αrte

19.05.2008
Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα «Ο Πύργος», σε ιδιότυπη θεατρική διασκευή, παρουσιάζει η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου «Εικασμα», από τις 17 του μήνα έως 10 Ιουνίου στο «gaz-Αrte».

Το πασίγνωστο μυθιστόρημα του Φραντς Κάφκα «Ο Πύργος», σε ιδιότυπη θεατρική διασκευή, παρουσιάζει η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου «Εικασμα», από τις 17 του μήνα έως 10 Ιουνίου στο «gaz-Αrte». Τίτλος της παραγωγής «Υπόθεση Κάφκα», μια μαύρη κωμωδία με προηχογραφημένη πρόζα από γνωστούς ηθοποιούς, που λειτουργεί ως μουσική βάση για τη χοροκίνηση τριών περφόρμερ, σε συνδυασμό με βίντεο, ζωντανή μουσική και άλλα μέσα.|

Ενας ανυποψίαστος «Χωρομέτρης» προσπαθεί να βρει δουλειά σε ένα αφιλόξενο και ξενοφοβικό περιβάλλον κόντρα στον αμείλικτο γραφειοκρατικό μηχανισμό που διοικεί την κλειστή κοινωνία ενός μικρού χωριού. Το απόλυτο παράλογο και η κλειστοφοβική αίσθηση του αδιέξοδου ερεθίζουν το πείσμα του Χωρομέτρη και το μετατρέπουν σε εμμονή. Θα καταφέρει να φτάσει μέχρι τον «Πύργο»; Η αναμέτρηση με το «σύστημα» είναι αδυσώπητη και εξαντλητική...

Το εγχείρημα της απόδοσης του καφκικού λόγου -α πριόρι δύσκολο αν όχι απονενοημένο- επικεντρώθηκε στο να διατυπώσει κατά το δυνατό το συναισθηματικό του αντίκρισμα και όχι τα υπόλοιπα στοιχεία που το συνιστούν.

Ετσι, οι καλλιτέχνες, απελευθερωμένοι από τους κανόνες της φόρμας ή και συχνά του προκαθορισμένου ρυθμού, μπαίνουν στον πειρασμό να εξαντλήσουν τα σκηνικά μέσα εξερευνώντας με πιο πειραματικούς τρόπους τα όρια της ερμηνείας. Τα υπόλοιπα μέσα, επιστρατεύονται όχι σαν ένα παιχνίδι «φαίνεσθαι» αλλά σαν εργαλείο που χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει τον λόγο, να δράσει καταλυτικά στην ατμόσφαιρά του, να ενδυναμώσει τις προθέσεις του.

Η σύλληψη, η διασκευή και η σκηνοθεσία, όπως και η ηχητική επεξεργασία και η μουσική είναι της Χρύσας Αποστολάτου. Η επιμέλεια κίνησης της Βίκυς Σαχπάζη, το βίντεο του Χάρη Λαγγούση, τα σκηνικά και οι φωτισμοί του Κωστή Παπαδόπουλου, τα κοστούμια του Βασίλη Μπαρμπαρίγου. Παίζουν: Μάριος Κωστάκης, Ευτυχία Γεωργακοπούλου, Μάκης Παπαγαβριήλ, Βίκυ Σαχπάζη. Μουσικοί αυτοσχεδιασμοί: Διονύσης Τελιόπουλος. Στην ηχογράφηση ακούγονται οι ηθοποιοί: Χρήστος Σαπουντζής, Λαέρτης Μαλκότσης, Μάιρα Μηλολιδάκη κ.ά.

«gaz-Αrte»
Βουτάδων 34, Γκάζι, 2103460347
Βραδ: Δευτέρα, Τρίτη, Σάββατο, Κυριακή, 9 μ.μ. € 15 Διάρκεια: 70'.
Πρεμιέρα 17/5. Μέχρι 10/6.