Ανιχνεύοντας τους ανθρώπους μέσα από τη φιλοσοφία

17.01.2011
Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός σημαντικού Έλληνα ακαδημαϊκού, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Φιλοσοφία και Κοινωνία» που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία.
Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη ενός σημαντικού Έλληνα ακαδημαϊκού, στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων «Φιλοσοφία και Κοινωνία» που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία.

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσει διάλεξή του με θέμα «Επαγγελματικές Δεοντολογίες» (Επιχειρήσεων και ατόμων). Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα λάβει χώρα στις 20 Ιανουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία) και επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Χρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 370 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες.

Ο καθηγητής Θεοδόσης Τάσιος διατυπώνει δημόσιο λόγο πάνω από 50 χρόνια, τόσο διδάσκοντας στο Πανεπιστήμιο, όσο συγγράφοντας βιβλία και αρθρογραφώντας στον ελληνικό τύπο. Μία από τις μεγάλες του αγάπες είναι η γλώσσα και η ποιοτική χρήση της. Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης έχει αναφερθεί στον Θεοδόση Τάσιο λέγοντας ότι «περπατάει στα μονοπάτια της γλώσσας, αναδεικνύοντας θέματα χρήσεως και καταχρήσεως της γλώσσας, στιγματίζει τις κακόζηλες χρήσεις που αναδύονται, ενώ διατυπώνει άποψη για τη συγκρότηση της σχολικής γραμματικής και θέσεις για τον τονισμό». Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ένας φιλόσοφος-διανοητής, έχοντας μέχρι σήμερα δημοσιεύσει ένα πλήθος από φιλοσοφικά κείμενα. Πολύτιμη είναι η δράση του στο πλαίσιο της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, αφού υπήρξε ο ιδρυτής της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), με σκοπό τη διάδοση ιστορικών γνώσεων γύρω από τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων.

Η διάλεξη της 20ής Ιανουαρίου του Κύκλου «Φιλοσοφία και Κοινωνία» αναφέρεται στο κοινωνικό ζήτημα των Επαγγελματικών Δεοντολογιών ή Κωδίκων συμπεριφοράς Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων κατά την άσκηση των κοινωνικών τους λειτουργημάτων.

Η διάλεξη αναφέρεται πρώτα στα αμφοτερομερή οφέλη «άτομο-κοινωνία» μέσω επαγγέλματος, καθώς και στην ικανοποίηση και ορισμένων δημιουργικών αναγκών του Ατόμου-επαγγελματία. Τονίζεται η αναπόφευκτα ηθολογική βάση αυτών των εν επαγγέλματι σχέσεων. Ακολουθεί η διερεύνηση των συνθηκών που απαιτούν την κωδικοποίηση των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις επαγγελματία προς τον περίγυρό του. Υποδεικνύονται δε τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν απ’ την εφαρμογή αυτών των Κωδίκων Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Η διάλεξη ακολούθως εστιάζει στο μέγα καρκίνωμα της Ετεροδοσοληψίας (δωροδοκίας κ.λπ.), αναλύοντας τις συνθήκες που την προάγουν και το είδος των δράσεων που απαιτούνται για την εξάλειψή της. Εξ άλλου, γίνεται διεξοδικά λόγος για τις επιμέρους δεοντολογίες Υπαλλήλων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιστημόνων Ερευνητών. Σ’ αυτήν την τελευταία κατηγορία, μάλιστα, αναφέρονται πλήθος από ηθοφιλοσοφικά προβλήματα, μεγάλης κοινωνικής σημασίας.

Η διάλεξη τελειώνει με μια κάπως φιλοσοφικότερη ανάλυση του νέου φαινομένου της Επιχειρησιακής Υπευθυνότητας, του οποίου αναγνωρίζονται οι μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Ο Θεοδόσης Τάσιος, προσωπικότητα με πλούσια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καταθέτει στις 20 Ιανουαρίου τις πολύτιμες γνώσεις του για τις Επαγγελματικές Δεοντολογίες. Το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να ακούσε τις απόψεις του και να συνομιλήσει μαζί του!


ΙΝFO:
Τι:
Οι επαγγελματικές δεοντολογίες στο ανατομικό τραπέζι του Megaron Plus !
Διάλεξη του καθηγητή του Ε.Μ.Π. Θεοδόση Π. Τάσιου
Πότε: Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2010
Ώρα έναρξης 7 μ.μ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας