Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μπελεζίνης

21.01.2011
Κηδεύεται σήμερα, στη 1.30 μ.μ., στο Α’ Νεκροταφείο, ο Ανδρέας Μπελεζίνης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, προχθές στην εντατική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν από την 1η Δεκεμβρίου.

Κηδεύεται σήμερα, στη 1.30 μ.μ., στο Α’ Νεκροταφείο, ο Ανδρέας Μπελεζίνης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, προχθές στην εντατική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», όπου νοσηλευόταν από την 1η Δεκεμβρίου.

Διαπρεπής φιλόλογος, χαρισματικός δάσκαλος, μελετητής της λογοτεχνίας και κριτικός ποίησης, ο Μπελεζίνης, ο οποίος αυτοχαρακτηριζόταν «προαγω γός εις ποίησιν», άφησε πίσω του σημαντικές μονογραφίες για μεγάλους ποιητές μας, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Νίκο Εγγονόπουλο, τον Νίκο Καρούζο, τον Νίκο Φωκά, τον Διονύσιο Σολωμό.

Γεννημένος το 1929 στην Πάτρα, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και δίδαξε επί πενήντα χρόνια στην ιδιωτική και δημόσια (μόνο για έξι χρόνια) εκπαίδευση. Για τους μαθητές του ήταν ένας χαρισματικός δάσκαλος με σπάνια ελληνομάθεια, που πήγαινε πέρα από τα όρια της αρχαιοελληνικής γραμματείας.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συμποσίου Ποίησης Πάτρας και επίτιμος πρόεδρός του. Στη δεκαετία του ‘70 εξέδωσε και συνδιηύθυνε το περιοδικό ποίησης «Όστρακο» και το περιοδικό ποίησης και θεωρίας της λογοτεχνίας «Σπείρα».

Άφησε εκαντοντάδες δημοσιεύσεις και τόμους με κριτικά κείμενα, σχεδόν αποκλειστικά για την ποίηση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ποιητές του υπερρεαλισμού: «Εύσημοι και άσημοι λόγοι» (1986),«“Η νεολιθική νυχτωδία στην Κροστάνδη” του Νίκου Καρούζου. Κριτική ανάγνωση» (1987), «Κριτικό τρίπτυχο» (1991), «Ο όψιμος Ελύτης» (1999),«Παρουσιάσεις ποιητών» (2004), «Για τον Νίκο Εγγονόπουλο και τον υπερρεαλισμό: Ενα διακειμενικό δοκίμιο και άλλα μελετήματα» (2008), «Νίκος Φωκάς: Ένας "αναφορικός" ποιητής» (2009).

Συνεργάστηκε ως κριτικός με εφημερίδες και περιοδικά («Αντί», «Διαβάζω», «Νέα Εστία», «Ο Πολίτης», «Σήμα», «Τομές», «Υδρία» κ.ά.). Εξέδωσε 8 βιβλία, ενώ υπό έκδοση βρίσκονται άλλα πέντε.

Υπήρξε επί τριανταεπτά χρόνια σύντροφος της Άννας Καφέτση, διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, στις 13.30, από την εκκλησία του Αγίου Λαζάρου στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.