Τζόναθαν Κόου, Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ (*****)

24.01.2011
Ο Μάξουελ Σιμ , ο νέος ήρωας του Τζόναθαν Κόου, δεν διαφέρει σε τίποτα από το μέσο άνθρωπο. Είναι ένας συνηθισμένος τύπος, ασήμαντος σχεδόν, που κάνει μία τελείως τυπική δουλειά (πωλητής σε πολυκατάστημα).

Ο Μάξουελ Σιμ , ο νέος ήρωας του Τζόναθαν Κόου, δεν διαφέρει σε τίποτα από το μέσο άνθρωπο. Είναι ένας συνηθισμένος τύπος, ασήμαντος σχεδόν, που κάνει μία τελείως τυπική δουλειά (πωλητής σε πολυκατάστημα). Έχει - όπως όλοι- πολλά προβλήματα. Είναι σαράντα οκτώ, η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει, η σχέση με την κόρη του είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ η σχέση του με τον πατέρα του μόνο δυσλειτουργική μπορεί να χαρακτηριστεί. Μετά το χωρισμό του, χάνει κάθε ισορροπία και βυθίζεται σε κατάθλιψη. Παρατάει τη δουλειά του στο πολυκατάστημα και επιδίδεται σε μία επίπονη εσωτερική αναζήτηση. Στο «πλάι» του βρίσκονται οι εβδομήντα φίλοι του στο Facebook και διάφορα spam –mailsπου λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο καθημερινά.

Ελπίζοντας σε μια καινούργια αρχή, αποδέχεται μια επαγγελματική πρόταση, προσλαμβάνεται ως πωλητής καινοτόμων οικολογικών οδοντόβουρτσων και ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι, οδικώς, από το Λονδίνο έως το βορειότατο άκρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Έχοντας συντροφιά τη γλυκιά γυναικεία φωνή του GPS και ένα βιβλίο με την ιστορία του βασανισμένου θαλασσοπόρου Ντόναλντ Κρόουχερστ, ο Μάξουελ θα συναντηθεί με το παρελθόν του και θα ανακαλύψει την αλήθεια για τον εαυτό του και την οικογένεια του.

Ένα εξαιρετικά σύγχρονο βιβλίο με πικρές δόσεις χιούμορ. Ένα καυστικό πορτρέτο όχι μόνο της σύγχρονης αγγλικής κοινωνίας, αλλά και του σύγχρονου ανθρώπου γενικότερα, που παραπαίει μέσα στη μοναξιά, παίρνοντας όλο και πιο ισχυρές δόσεις από το «χρυσό» χάπι του ίντερνετ και της νοερής συντροφιάς των διαδικτυακών φίλων.

Οι εύθραυστες οικογενειακές σχέσεις που τελικά εκρήγνυνται, τα ανομολόγητα μυστικά γενεών –πραγματική βόμβα στη ζωή των ηρώων- η διαρκής αναζήτηση του πραγματικού μας εγώ, αλλά και η τεράστια προσωπική απομόνωση που βιώνουμε περιστοιχιζόμενοι από δίκτυα, εικόνες και ανθρώπους στοιχειώνουν τον ιδιωτικό βίο του Μάξουελ Σιμ και φιλοτεχνούν μία ρεαλιστική εικόνα του 21ου αιώνα.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]